Απ’ τους Βουλιαράτες στα Τίρανα – η μεταλλαγή του Αρτάν Χότζα

Δημοσιεύθηκε: 09/12/2020 14:39 Τελευταία Ενημέρωση: 11/12/2020 08:54 Από: Tachydromos

Ο λόγος όχι για μουσουλμάνο ηγέτη κοινότητας πιστών αλλά για τον δημοσιογράφο αστυνομικού ρεπορτάζ και ιδιαίτερα ευαίσθητο «πατριώτη», Αρτάν Χότζα.

Σήμερα στα Τίρανα τελέστηκε η κηδεία του δολοφονημένου από αστυνομικά πυρά, Κλοντιάν Ράσια. Πρόκειται για 25-χρόνο ενδεχομένως με ψυχολογικά προβλήματα που προψές τα μεσάνυχτα σε περιφερειακή συνοικία των Τιράνων, προσπαθώντας κατά μια εκδοχή να αποφύγει αστυνομικό έλεγχο για τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, πυροβολήθηκε πισώπλατα από την αστυνομική περιπολία και υπέκυψε σε σημεία μόλις πενήντα μέτρα απ’ το σπίτι του.

Οι ανακοινώσεις της Αστυνομίας είναι συγκεχυμένες για το γεγονός ωστόσο η οικογένεια και σημαντικό μέρος των ΜΜΕ καθώς και οι κοινωνία των πολιτών καταγγέλλουν ότι δεν συνέτρεχαν λόγοι για την υπερβολική αντίδραση του αστυνομικού, τη χρήση όπλου και εν τέλει τη στέρηση ζωής ενός νέου ανθρώπου.

Εξ άλλου η Οργάνωση Νέων του Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης αμέσως μετά την κηδεία του αδικοχαμένου νέου διοργάνωσε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας μπροστά στο Υπουργείο Εσωτερικών και την έδρα του Πρωθυπουργού ζητώντας όχι απλά την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης αλλά και την παραίτηση του Υπουργού Εσωτερικών κατηγορώντας τον ότι με τη στάση και την πολιτική του έχει δημιουργήσει καταστάσεις απαράδεκτης χρήσης βίας στους κόλπους της αστυνομίας.

Δίκτυο ακτιβιστών έχει επίσης αναγγείλει και καλεί τους πολίτες σε συμμετοχή σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας απόψε στις 22:00, ώρα που στην ουσία ισχύει η διακοπή κυκλοφορίας στα πλαίσια των μέτρων περιορισμού της Πανδημίας του κορονοϊού. Ο πρώην Πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα απ’ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλεί τους πολίτες σε μαζική παρουσία στη διαμαρτυρία αυτή.

Εκείνο όμως που ειδικά αξίζει να αναφερθεί είναι η στάση δημοσιογράφων και ρεπόρτερ σε ζητήματα δημόσιας τάξης, δίωξης εγκλήματος κ.α. που εκ του επαγγέλματος έχουν τις δικές τους διασυνδέσεις με την Αστυνομία και ανάλογες κρατικές δομές. Πρόκειται για τους ίδιους λειτουργούς της ενημέρωσης και διαμόρφωσης της κοινής γνώμης που κλήθηκαν να καλύψουν την άγρια δολοφονία από ομάδα των ειδικών δυνάμεων του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες πριν δύο χρόνια περίπου.

Οι περιπτώσεις του Ράσια και Κατσίφα έχουν προφανώς τις δικές τους διαφορές εν τέλει όμως έχουν και πολλά κοινά. Ενώ ορθώς τώρα οι δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων ο Αρτάν Χότζα παρατηρούν ότι υπήρχε τρόπος ακινητοποίησης και δεν συνέτρεχαν λόγοι εκτέλεσης του νεαρού στα Τίρανα, στην περίπτωση των Βουλιαρατών ήταν σαφώς υπέρ των ενεργειών της αστυνομίας. Γιατί; Επειδή επρόκειτο για πράξη που συνέβη στην ύπαιθρο, μακριά απ’ τα Τίρανα όπου οι αντιδράσεις της κοινωνίας μπορούν να ελεγχθούν με όποια μέτρα θεμιτά και αθέμιτα; Ενώ τώρα πρέπει να είναι υπέρ της οικογενείας και του θύματος προκειμένου να μην ξεσπάσει η κοινωνική αντίδραση και πάρει φωτιά στη γειτονιά τους;

Ή μήπως επειδή επρόκειτο για μέλος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας οπότε εθνικιστικά πάθη ανδρών των δυνάμεων καταστολής και καταστολέων της κοινωνίας και της κοινής λογικής (Χότζας και λοιποί) συγκλίνουν;

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon