Παρέμβαση της Πρέσβεως της Ελλάδας στα Τίρανα για τον Αώο

Δημοσιεύθηκε: 11/12/2020 14:34 Τελευταία Ενημέρωση: 11/12/2020 15:01 Από: Tachydromos

Επιβεβαίωση των δικαιωμάτων που διαθέτει η Ελλάδα στη συνδιαχείριση των πόρων του ποταμού Αώος, αποτελεί η σημερινή παρέμβαση της Πρέσβειρας της Ελλάδας στα Τίρανα, κας. Σοφία Φιλλιπίδου, σε Διεθνές Φόρουμ για την προστασία της κοιλάδας του εν λόγω ποταμού. Πρόκειται για δικαιώματα και υποχρεώσεις που προκύπτουν από σχετικές διεθνείς συμβάσεις για την διαχείριση μη θαλάσσιων υδάτινων αποθεμάτων. Έστω και επιγραμματικά η κα. Πρέσβης αναφέρθηκε ακριβώς στη διεθνή νομολογία και το πλαίσιο που διέπει ανάλογα θέματα.

Καθόλου τυχαίο εξ άλλου που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Ιλίρ Μέτα, ο οποίος τους τελευταίους μήνες επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία και μετέχει στον αγώνα εγχώριων οργανώσεων για την οικολογία αλλά και επιφανών επιστημόνων της αλλοδαπής, κυρίως από Γερμανία, Αυστρία και Ιταλία που θέλουν να διασώσουν τον ζωικό και φυτικό πλούτο της κοιλάδας από τα επιχειρηματικά συμφέροντα που επιδιώκουν την κατασκευή μεγάλων έργων παραγωγής ενέργειας με τα ανάλογου μεγέθους φράγματα, αναφέρθηκε ακριβώς στον «διακρατικό» χαρακτήρα του Ποταμού. Ως γνωστόν ο Αώος πηγάζει στην οροσειρά της Πίνδου και εισέρχεται στο έδαφος της αλβανικής επικράτειας στο σημείο της Μολιβδοσκέπαστης για να συνεχίσει μετά έως το Αδριατικό, στον Κόλπο της (Ν)Άρτας.

Η κα. Φιλλιπίδου στη σύντομη παρέμβαση της έκανε ειδική υπόμνηση στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις ντιρεκτίβες της Επιτροπής για ανάλογα έργα. Η Αλβανία ως υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα οφείλει το σεβασμό και την προσήλωση στα ισχύοντα αποφεύγοντας βεβιασμένες ενέργειες για την δημιουργία τετελεσμένων. Το Διεθνές Φόρουμ για την Προστασία του Αώου (Βιόσα ποταμός) έχει κατορθώσει μια σημαντική πρώτη επιτυχία. Πρόκειται για την οριστική αναβολή με Απόφαση της Κυβέρνησης όλων των διαδικασιών για την κατασκευή Υδροηλεκτρικού έργου παραγωγής και ταμιευτήρα στην τοποθεσία Καλιβάτς. Δεν υπάρχει ωστόσο καμιά τοποθέτηση σε ότι αφορά στο Φράγμα του Ποτσέμ για το οποίο έχει καταθέσει προσφορά και προχωρήσει σε διαδικασίες αδειοδότησης τουρκικών συμφερόντων επιχειρηματικός όμιλος.

Η σημερινή παρέμβαση της Πρέσβη της Ελληνικής Δημοκρατίας κα. Σοφίας Φιλλιπίδου αναρτήθηκε σε αρκετές αλβανικές ιστοσελίδες. Σε μετάφραση ακολουθεί πιο κάτω:

«Ευχαριστώ για την ημερίδα που διοργανώνεται,

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, κ. κ. βουλευτές, εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, κυρίες και κύριοι, είστε όλοι τόσο ευπρόσδεκτοι στην πρωτοβουλία τούτη και πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο συνάδει πλήρως με τις ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να εργαστούμε από κοινού. Από ελληνικής πλευράς, προχωρούμε, ώστε να επικαιροποιήσουμε ένα κοινό σχέδιο δράσης, στη βάση ενός νομικού πλαισίου. Να δούμε πως θα προχωρήσουμε, πως θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες. Προσφέρονται πολλές δυνατότητες, γενικά υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο, διεθνών απαιτήσεων και προδιαγραφών και ακολουθούμε τις ενδεικνυόμενες οδηγίες. Η Αλβανία πρέπει να συμμορφωθεί με τις αξιώσεις αυτές, όλα βάση του νομικού πλαισίου. Υπάρχει ήδη μια Συμφωνία ανάμεσα στην Αλβανία και την Ελλάδα, να καταλήξουμε σε ένα πλαίσιο. Υπάρχει και μια Μοικτή Επιτροπή που έχει συνεδριάσει μερικές φορές, να δούμε πως θα συνεχίσουμε μ’ αυτή την πρωτοβουλία.

Γνωρίζουμε ότι το θέμα πηγαίνει πιο πέρα, υπάρχουν περιθώρια για την αειφόρο ανάπτυξη τόσο όσο αφορά τον τουρισμό, όσο και την παραπέρα ενίσχυση του. Έχει ήδη πραγματοποιηθεί ένα Φόρουμ που φέρνει μαζί επιχειρήσεις, την κοινωνία των πολιτών, τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης.

Κοινή πλατφόρμα, που θα μας φέρει μαζί. Και θέλω να επισημάνω ότι αναμένουμε με προσδοκίες να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας».

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon