Το μήνυμα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στο Δημοκρατικό Κόμμα

Δημοσιεύθηκε: 14/12/2020 11:33 Τελευταία Ενημέρωση: 15/12/2020 09:57 Από: Tachydromos

Πέραν από το τυπικό μέρος η επιστολή που ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκη απέστειλε στον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας κ. Λιουλζίμ Μπάσα, με την ευκαιρία της 30ης Επετείου απ’ την ίδρυση του, έχει και άλλες πολιτικές διαστάσεις. Δεδομένου ότι η Αλβανία βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο το μήνυμα έχει ειδική σημασία. Στις εύθραυστες πολιτικές ισορροπίες στο εσωτερικό της Αλβανίας παίζουν ρόλο ανάλογες πολιτικές χειρονομίες άλλο τόσο από χώρες με επιρροή.

Η επιστολή του κ. Μητσοτάκη κάνει ευθεία μνεία στις υποχρεώσεις της Αλβανίας σε ότι αφορά στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Η Ελλάδα είναι ανήσυχη καθώς από την συμπεριφορά του Πρωθυπουργού της Αλβανίας κ. Ράμα υπήρξε μόνιμα διπλοπροσωπία και μεγάλη απόσταση μεταξύ ρητορικής και πρακτικής σε ότι αφορά στην αντιμετώπιση των ζητημάτων της ΕΕΜ. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η έμπρακτη εφαρμογή των δικαιωμάτων αυτών έχει συμπεριληφθεί στους όρους έναρξης διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την ΕΕ.

Τη διάσταση αυτή την επισημαίνει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας προϊδεάζοντας τον κ. Μπάσα για το τι αναμένει η Αθήνα στην περίπτωση νίκης στις εκλογές. Νίκη την οποία ο κ. Μητσοτάκης εύχεται στο ΔΚ.

Πρόκειται για ευχή όχι ως τυπική υποχρέωση ως μέλη τα δύο κόμματα, ΝΔ και ΔΚ, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά επειδή τόσο οι Αθήνα όσο και οι θεσμοί της ΕΕ, διαβλέπουν ότι από πλευράς της Σοσιαλιστικής κυβέρνησης υφίσταται ένας κορεσμός εάν όχι απροθυμία στην εκπλήρωση όρων για την έναρξη των ευρωπαϊκών ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ωστόσο όμως η καθυστέρηση αυτή των Τιράνων επιφέρουν άλλες ανωμαλίες στην περιοχή και στην ουσία προκαλούν ατονία στις διαδικασίες και των άλλων χωρών. Αυτό είναι έξω από την επιθυμία και τους σχεδιασμούς της Αθήνας καθώς προσθέτουν τις δυνατότητες εμπλοκής και ανάμειξης στην περιοχή της έτσι κι αλλιώς παρούσας Τουρκίας.

Με ιδιαίτερο νόημα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθυμίζει στον κ. Μπάσα σπουδαίες κατακτήσεις της εξωτερικής πολιτικής της Αλβανίας και ολόκληρου του αλβανικού λαού στον τομέα της ευρωατλαντικής ένταξης. Δεν προέκυψαν τυχαία αλλά αποτελούν απ’ τη μια απόδειξη της προσήλωσης της εγχώριας κεντροδεξιάς διακυβέρνησης αλλά και της υποστήριξης Αθήνας όταν πρυτανεύουν λογικές συνεργασίας και ειλικρινούς προσέγγισης.

Ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών του Απρίλη συμπίπτει εξ άλλου και με την επανάληψη των συζητήσεων στα φόρα της ΕΕ για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης του διακυβερνητικού διαλόγου για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Ως εκ τούτου η Αθήνα προσδοκά στην αλλαγή της πολιτικής κατάστασης στο εσωτερικό της Αλβανίας προκειμένου υπάρξει και λόγος και αφορμή για να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή ατζέντα στην περιοχή.

‘Όλο το κείμενο της επιστολής του Έλληνα Πρωθυπουργού προς το ΔΚΑ όπως δημοσιεύθηκε σε αλβανικές ιστοσελίδες και σε μετάφραση έχει ως εξής:

«Αγαπητέ Λιουλεζίμ,

Θα ήθελα να μεταφέρω σε σας και τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανίας τις καλύτερες ευχές για την 30-η επέτειο ίδρυσης. Είμαι πεπεισμένος ότι υπό τη δική σας ηγεσία το Δημοκρατικό Κόμμα θα συνεχίσει να παίζει ουσιαστικό ρόλο την αλβανική πολιτική σκηνή, με σκοπό την προαγωγή του δυτικού προσανατολισμού της χώρας σας.

Όλοι μας θυμόμαστε την ίδρυση του ΔΚ, στη συνέχεια των φοιτητικών κινητοποιήσεων κατά του κομουνιστικού καθεστώτος. Μετά την εκλογική νίκη του ΔΚ το 1992, η Αλβανία άνοιξε το δρόμο προς τη δημοκρατία, την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το κράτος δικαίου, κι έγινε έτσι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο ρόλος του ΔΚΑ για την μεταβίβαση της Αλβανίας στο δημοκρατικό πολίτευμα υπήρξε αναμφίβολος. Πάνω απ’ όλα υπήρξε η διακυβέρνηση του ΔΚΑ που ηγήθηκε στη διαδικασία ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης με την ΕΕ. Η Ελλάδα υπήρξε αποφασιστικός υποστηρικτής στην Ευρω-Ατλαντική ένταξη της Αλβανίας.

Η διαδικασία αυτή είχε ορατή πρόοδο, ωστόσο υπολείπεται ακόμη πολύ να γίνει.

Λόγω της παρουσίας των αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα και τα Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, οι σχέσεις μας παραμένουν ισχυρές. Ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων της Εθνικής μας Μειονότητας και η εφαρμογή των απαραίτητων δεσμεύσεων, αποτελούν κριτήρια, τα οποία η Αλβανία οφείλει να εκπληρώσει δεδομένου ότι αποτελούν βαρόμετρο στις Ευρω-Αλβανικές σχέσεις. Έχω την πεποίθηση ότι το ΔΚΑ θα συνεχίσει να εργάζεται για την προστασία των δικαιωμάτων της εθνικής μειονότητας.

Για την Ελλάδα, τούτο αποτελεί βασική προτεραιότητα στην διμερή μας ατζέντα. Σας εύχομαι επιτυχίες στις προσεχείς εκλογές. Ως μέλοι της οικογένειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Η Νέα Δημοκρατία και το ΔΚΑ μοιράζονται κοινές αξίες για την Ευρωπαϊκή προοπτική. Είμαι βέβαιος, αγαπητέ Λιουλεζίμ, ότι το ΔΚΑ θα καθοδηγήσει τη χώρας προς τον οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό ενδυναμώνοντας το κράτος δικαίου, τις μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, την αναβάθμιση της διαδικασίας Ευρωπαϊκής ένταξης.

Να χαίρεστε την επέτειο σας, εσείς και όλα τα μέλη του κόμματος. Σας εύχομαι ότι καλύτερο προς όφελος της Αλβανίας και του Αλβανικού λαού.

Ειλικρινά δικός σας,

Κυριάκος Μητσοτάκης

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon