Τα Χριστούγεννα στην Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αλβανία

Δημοσιεύθηκε: 26/12/2020 09:54 Τελευταία Ενημέρωση: 27/12/2020 10:15 Από: Tachydromos

Τηρώντας τα ειδικά μέτρα προστασίας που επιβάλει η Πανδημία του Covid-19, με ιδιαίτερη χαρά και πνευματική κατάνυξη γιορτάστηκε η Γέννηση του Χριστού σε όλη την Ορθόδοξη κοινότητα στην Αλβανία.

Ειδικά στην Αρχιεπισκοπή Τιράνων τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου αλλά και σ’ αυτόν του Ευαγγελισμού και μάλιστα έγιναν και δεύτερες λειτουργίες, προκειμένου περιοριστεί ο αριθμός των πιστών που μετείχαν ταυτοχρόνως. Ο προκαθήμενος της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας, Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιος τέλεσε την πρωινή Θεία Λειτουργία συμπαραστατούμενος απ’ τον Μητροπολίτη Αμαντίας κ. Ναθαναήλ και τον Επίσκοπο Βύλλιδος κ. Άστη.

Τα φετινά Χριστούγεννα ενώ γιορτάζονται μέσα στο φορτισμένο για την κοινωνία κλίμα που προκαλεί ο φόβος απ’ την Πανδημία εν τούτοις είχαν να μεταφέρουν πιο έντονο το αίσθημα της αισιοδοξίας για τους Χριστιανούς αλλά και όλη την κοινωνία στην Αλβανία. Εξ άλλου αυτή τη διάσταση είχε να υπογραμμίσει και το Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου που διαβάστηκε όχι μόνο στους ναούς της Αρχιεπισκοπή που λειτούργησαν αλλά σε όλη την Εκκλησία. Για άλλη μια φορά όπως όλα αυτά τα τριάντα χρόνια ο Προκαθήμενος στηρίζει την ελπίδα των Ορθοδόξων αλλά και τους παροτρύνει με τον μοναδικό τρόπο που εκείνος γνωρίζει για βαθύτερους πνευματικούς αγώνες.

Ολόκληρο το ποίμνιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αλβανία είχε να χαρεί ιδιαίτερα την επιστροφή και πάλι κοντά τους, ως παρηγοριά και στήριξη, του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου μετά απ’ τη δική του περιπέτεια προσβολής απ’ τον κορονοϊό.

Εξ άλλου στο τέλος της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό των Τιράνων ο Αρχιεπίσκοπος όπως συνηθίζει μίλησε στους πιστούς για την προσωπική εμπειρία αυτή της νόσου, ευχαριστώντας για τη συμμετοχή τους δια της προσευχής και του ενδιαφέροντος, αλλά και συμβουλεύοντας τους για μεγαλύτερη προσοχή στην τήρηση όσων οι γιατροί και αρμόδιες υπηρεσίες προτείνουν.

Στην Μητρόπολη Αργυροκάστρου

Οι πιστοί στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράς Μητροπόλεως Αργυροκάστρου επίσης γιόρτασαν πνευματικά την Γέννηση του Χριστού, με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας σε διάφορες ενορίες. Ειδικά στον Καθεδρικό της Αναστάσεως του Κυρίου στο Αργυρόκαστρο δεκάδες πιστοί σεβόμενοι τις υποδείξεις των υπευθύνων της Εκκλησίας μετείχαν, έστω και με σύντομη παραμονή στις ακολουθίες, προκειμένου ο αριθμός των πιστών να ήταν περιορισμένος την ίδια στιγμή. Αναλόγως και στον Άγιο Χαράλαμπο στους Αγίους Σαράντα, στα Εισόδια της Θεοτόκου στην Πρεμετή, στους Αγίους Πάντες στη Χιμάρα, στην Κοίμηση της Θεοτόκου στη Δερβιτσάνη, στους Αγίους Θεοδώρους στο Μουρσί κ.α.

Την προηγούμενη στον ιστορικό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Κυρίου στο Αργυρόκαστρο είχε τελεστεί επίσης η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου.

Σύμφωνα με την καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αργυροκάστρου και όλες τις προηγούμενες μέρες σε διάφορα χωριά και ενορίες της ευρύτερης περιοχής οι ιερείς είχαν λειτουργήσει ώστε οι πιστοί να μετέχουν του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.

Λιτά αλλά με πνευματική κατάνυξη τα φετινά Χριστούγεννα. Μέσα στην απομόνωση και την αδυναμία ώστε να προσέλθουν περισσότερα αγαπημένα πρόσωπα απ’ την Ελλάδα που ζουν και εργάζονται, αλλά με μεγαλύτερη δίψα στην αναζήτηση της ακαταμάχητης συντροφιάς του Κυρίου Ιησού Χριστού που ήρθε για να είναι πάντα κοντά μας, όπως επισημαίνει στο Μήνυμα του ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, που διαβάστηκε και θα συνεχίσει σε όλο το Δωδεκαήμερο να διαβάζεται στις λατρευτικές συνάξεις.

Αλλιώτικα Χριστούγεννα, μακριά απ’ τις κοσμικές εκδηλώσεις, ίσως με τη στέρηση της χαράς στους μικρούς μας μαθητές που γέμιζαν τους δρόμους του Αργυροκάστρου με τα Κάλαντα τους, αλλά με πνευματικό νόημα.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon