Παράνομες δημοτικές αρχές και «έννομες» συνέπειες

Δημοσιεύθηκε: 12/01/2021 09:19 Τελευταία Ενημέρωση: 13/01/2021 13:52 Από: Tachydromos

Το πρόβλημα που έχει προκύψει με την διάρθρωση των θεσμών τοπικής αυτοδιοίκησης στην Αλβανία μετά τις μονοκομματικές εκλογές του 2019 είναι εξόχως νομικό όσο και πολιτικό.

Πολιτικό δεδομένου ότι λόγω της άρνησης συμμετοχής της αντιπολίτευσης να συμμετέχει στη συνέχεια δικών της επιλογών καταγγελίας της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, οι εκλογές αυτές διεξήχθησαν στις περισσότερες των περιπτώσεων των δήμων της χώρας με ένα μόνο υποψήφιο και με μονοκομματικούς συνδυασμούς για τα δημοτικά συμβούλια.

Νομικό δε διότι τυπικά υφίσταται Προεδρικό Διάταγμα που τις αναβάλει για μια άλλη ημερομηνία επί της οποίας θα προέκυπτε συμβιβασμός των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Η Κυβέρνηση όμως επέβαλε τη μη δημοσίευση στο Φύλλο της Κυβερνήσεως του Διατάγματος και προχώρησε στα ήδη γνωστά. Εκκρεμούν ωστόσο οι προσφυγές της αντιπολίτευσης και του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Συνταγματικό Δικαστήριο όπου για τυπικούς και ουσιαστικούς λόγους αμφισβητούν τις εκλογές και το προϊόν τους. Πλην όμως το Συνταγματικό Δικαστήριο λόγω μη επαρκούς αριθμού μελών του τελούσε έως λίγες μέρες πριν εν αδυναμία συνεδρίασης και εκδίκασης. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η εξέταση από πλευρά του των προσφυγών αυτών με προτεραιότητα μάλιστα.

Αυτά είναι τα δεδομένα. Το σημείωμα όμως αλλού θέλει να εστιάσει. Εδώ και πλέον του ενάμισι χρόνου Δήμαρχοι και Δημοτικά Συμβούλια παράγουν αποφάσεις με τεράστιες συνέπειες που δεσμεύουν τους φορείς και τους πολίτες επί μακρού.

Πρόκειται για ένα ζήτημα για δεινούς γνώστες της νομικής επιστήμης και πρακτικής. Μοιάζει λίγο – πολύ με το λαϊκό σχολαστικό: η κότα γέννησε το αυγό ή το αυγό την κότα; Στην περίπτωση που το Συνταγματικό Δικαστήριο θεωρήσει άκυρες τις εκλογές του Ιουνίου 2019 για τα όργανα τοπικής αυτοδιοίκησης τι συμβαίνει με τις συνέπειες των αποφάσεων τους στο διάστημα τούτο;

Δύο υποθέσεις έχουμε υπόψη ενώ υπάρχουν και πολλές άλλες και είναι πολύ σοβαρές. Δεν αφορούν στη διαχείριση μερικών εσόδων των φορέων ούτε και διακανονισμό τυπικών υποθέσεων όπου εξ άλλου ακόμη και διορισμένη δημοτική αρχή θα τα διεκπεραίωνε και όπου οι διαφορές πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης στα δημοτικά συμβούλια είναι απλά για μικροκομματικά οφέλη. Προ ημερών και χωρίς καμιά συζήτηση στην κοινωνία το Δημοτικό Συμβούλιο των Αγίων Σαράντα ενέκρινε δύο άδειες ανάπτυξης μεγάλων τουριστικών εγκαταστάσεων. Μέσα στην απόλυτη αδιαφάνεια. Η μία αφορά στην αξιοποίηση περιβάλλουσας περιοχής του πρώην στρατιωτικού λιμανιού στο βόρειο τμήμα της πόλης. Το λιμάνι εξ άλλου έχει παραχωρηθεί απ’ την Κυβέρνηση σε ένωση δύο ντόπιων επιχειρήσεων στενά συνδεδεμένων με την Κυβέρνηση και το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Τρίτο ωστόσο επιχειρηματικό σχήμα υπέβαλε και πήρε τη σχετική έγκριση αίτηση για κατασκευή μαζικού συγκροτήματος ξενοδοχείου και άλλων σε κόλπο πλησίον της Μονής του Αγίου Γεωργίου στο Δέμα, βόρεια των Εξαμιλίων. Πρόκειται για έκταση που μέσα απ’ τις γνωστές μηχανορραφίες του συστήματος απόδοσης της ακίνητης περιουσίας έχει διαρπαχθεί με πλαστογραφίες απ’ την Ιερά Μονή. Στην ουσία το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που διεκδικεί το μοναστήρι χάνει την συνοχή της με αποκλειστικό σκοπό τη δημιουργία αυτής της «ιδιοκτησίας» των καταπατητών που στη συνέχεια ήρθαν σε συναλλαγή με τον επενδυτή. Σε ότι αφορά προδιαγραφές του συγκεκριμένου συγκροτήματος, περιβαλλοντικές συνέπειες κ.α. αυτά είναι ψιλά γράμματα για το διορισμένο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ανάλογα πολύ πιο σημαντική και με συνέπειες στην προοπτική είναι απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δρόπολης όπως εγκρίνει στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων του, τις δραστηριότητες επιχειρηματικού σχήματος, σε πολύ μεγάλγ έκταση της περιοχής, για την εγκατάσταση μονάδας αιολικού πάρκου ηλεκτρικής ενέργειας. Χωρίς να εξετάσει κανείς όλες τις παραμέτρους της υπόθεσης προκαλεί εντύπωση η ταχύτητα με την οποία έχουν κινηθεί τα πράγματα. Φαίνεται σα νε εξελέγη το συγκεκριμένης σύνθεσης Δημοτικό Συμβούλιο με αποκλειστικό σκοπό την έγκριση της συγκεκριμένης άδειας. Η υπόθεση έχει πολλά κενά παρότι δείχνει νομότυπη. Εκείνο που βασικά προκύπτει είναι και πάλι η νομική διάσταση. Είναι η δέσμευση έστω και αν προκύψουν εξελίξεις που θα επιβάλουν επανάληψη των εκλογών και σχήμα που δεν θα συμφωνούσε με δραστηριότητες αυτής της φύσης στην περιοχή.

Βέβαια μια εξέταση στο σύνολο των πράξεων με νομικές συνέπειες των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης θα έφερνε στο φως και πολλές άλλες περιπτώσεις. Οι οποίες όμως απλά θα επιβεβαίωναν ότι η αίολη πολιτικά, ηθικά και νομικά υφιστάμενη κατάσταση λειτουργεί προς εξυπηρέτηση των σχεδιασμών της κεντρικής κυβέρνησης και όχι το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon