Ο δείπνος στο Nustret με φιλέτα την Χιμάρα και Αγίους Σαράντα

Δημοσιεύθηκε: 15/01/2021 12:10 Τελευταία Ενημέρωση: 16/01/2021 09:46 Από: Tachydromos

Η κυκλοφορία βίντεο με συνδαιτυμόνες Υπουργούς, Υφυπουργούς, Πρωθυπουργικούς Συμβούλους και «μεγαλο»επιχειρηματία της Αλβανίας, στο πολυτελές εστιατόριο του γνωστού Τούρκου σεφ Nustreti στον 60ο όροφο του Μουρτζ Χαλίφα στο Ντουμπάι, προκαλεί ήδη μεγάλες αντιδράσεις στην Αλβανία.

Η αντιπολίτευση και μέσα ενημέρωσης εστίασαν στο γεγονός της όντως προκλητικής χλιδής την οποία απολαμβάνουν τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου της φτωχότερης χώρας της Ευρώπης κι ενώ η μισή επικράτεια βρίσκονταν πλημυρισμένη απ’ τις έντονες βροχοπτώσεις.

Ωστόσο όμως το παρασκήνιο είναι στη συναλλαγή που εξελίσσεται με τον Εμίρη του συγκεκριμένου Σουλτανάτου και ιδιοκτήτη του Πύργου αυτού. Το βίντεο διέρρευσε απ’ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του εστιατορίου που συνηθίζει στα πλαίσια διαφημιστικής πρακτικής να αναρτά προσωπικότητες που το επιλέγουν.

Η Κυβέρνηση έδειξε αρχικά αιφνιδιασμό δεδομένου ότι όχι μόνο το πολύ ψηλό κόστος μιας διαμονής στο Ντουμπάι και δείπνου στο εν λόγω εστιατόριο, αλλά η ταυτόχρονη παρουσία της Υπουργού Υποδομών και Ενέργειας, του Υπουργού Ανοικοδόμησης με ειδικές αρμοδιότητες, του Διευθυντή του Πρωθυπουργικού Γραφείου, του Υφυπουργού Οικονομικών και του Αντιδημάρχου Τιράνων με έναν επιχειρηματία που αποτελεί προνομιούχο της κρατικής μέριμνας, προφανώς είναι σκανδαλώδες ως γεγονός. Ακόμη και σε ένα συνηθισμένο μεζεδοπωλείο των Τιράνων ή τσιπουράδικο του Ελμπασάν θα αποτελούσε απόδειξη της συναλλαγής.

Ο Πρωθυπουργός παρείχε κάλυψη στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου δεδομένου ότι μάλλον για λογαριασμό του βρίσκονταν εκεί. Η γραμμή υπεράσπισης είναι ότι βρέθηκαν εκτάκτως (αμέσως μετά απ’ την Άγκυρα όπου τον συνόδευαν στα σαράγια του Ερντογάν) για την προώθηση συμφωνιών για επενδύσεις του Εμίρη Χαλίφα μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχαγιάν. Και κατά τις καλές πρακτικές του Επενδυτικού του Ομίλου Emaar, συνηθίζει να φιλοξενεί ιδίοις εξόδοις κυβερνητικές ή άλλους ομίλους του εξωτερικού. Ως εκ τούτου επιλογή τους ήταν να παραχθεί ο δείπνος στο εστιατόριο πολυτελείας… χωρίς όμως να είναι συνδαιτυμόνας κανένα στέλεχος της Αραβικής κυβέρνησης ή του επιχειρηματικού ομίλου.

Ωστόσο όμως έχει σπουδαίο ενδιαφέρον να εξεταστεί η Συμφωνία ανάμεσα στην Κυβέρνηση της Αλβανίας και του Υπουργικού Συμβουλίου του Εμίρη Χαλίφα για την προώθηση και προστασία των επενδύσεων για να καταλάβει κανείς τις σημαίνει ο δείπνος στο Nustreti.

Δυστυχώς δεν προσφέρθηκαν προς βρώση τα γνωστά μπιφτέκια τυλιγμένα με το φύλλο χρυσού αλλά τα τουριστικά και παράκτια φιλέτα από Αυλώνα έως του Μουρσί και για επιδόρπιο η κοιλάδα του Αώου στην Πρεμετή.

Εκείνο που προβάλει η ελεγχόμενη ενημέρωση απ’ την Κυβέρνηση σε ότι αφορά στην εν λόγω Συμφωνία είναι η κατασκευή απ’ τον Όμιλο του Εμίρη 2000 κατοικιών για τους πολίτες του Δυρραχίου που υπέστησαν ζημιές απ’ το σεισμό 2019. Εν τούτοις όμως η Συμφωνία είναι υπογεγραμμένη ήδη απ’ το 2015 και επικαιροποιημένη το 2020. Έναντι αυτής της προσφοράς και με βάση τα αρχικών συμφωνηθέντα παραχωρούνται στην Emaar τα δικαιώματα επί του εμπορικού λιμένος του Δυρραχίου. Πρόκειται δηλαδή να κατασκευάσει έξω απ’ το αστικό κέντρο νέο εμπορικό λιμάνι και το υφιστάμενο να μετατρέψει και χρησιμοποιήσει για τουριστικούς και μόνο σκοπούς.

Το ποσό της επένδυσης κατά τα δημοσίως ανακοινωθέντα είναι 2 Δισεκατομμύρια Δολάρια.

Η Συμφωνία όμως προβλέπει και την παραχώρηση δικαιωμάτων στην παράκτια περιοχή της Αυλώνας, Χιμάρας και Αγίων Σαράντα επί αδιευκρίνιστου χρονικού ορίου και χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία δραστηριοτήτων. Αναφέρει απλά την τουριστική αξιοποίηση, κατασκευή μαρίνων, κέντρων logistics κ.α. Αναλόγως και στην περιοχή του Αώου στην Πρεμετή. Όλη η κοιλάδα και η παρακείμενες περιοχές διατίθενται προς ανάπτυξη του τουρισμού.

Ο επιχειρηματίας που εμφανίζεται στο δείπνο και που μάλλον αυτός πρέπει να είναι και ο πληρωτής της όλης δαπάνης της επίσκεψης είναι άμεσα εμπλεκόμενος στην δραστηριότητα κατασκευής μαζικών χώρων ξενοδοχειακών μονάδων στην Χιμάρα, αμφισβητώντας ιδιοκτησιακά και άλλους πολεοδομικής φύσης περιορισμούς… Προφανώς θα αποτελούσε πεδίον συνεργασίας υψηλής κερδοφορίας η συμπράξεις με τον Εμίρη και η σχετική ροή κεφαλαίων.

Η ουσία όμως της Συμφωνία μεταξύ Αλβανικής κυβέρνησης και Εμιράτων αφορά στη δημιουργία διευκολύνσεων πολύ πέραν των καλών πρακτικών στον ευρωπαϊκό χώρο όπου η Αλβανία προσδοκά την ένταξη. Εξ άλλου είναι προφανές ότι ο αραβικός Όμιλος εκεί προσδοκά. Στο να δαπανήσει σήμερα και αποδώσουν οι επενδύσεις σε ένα όχι μακρύ μέλλον όπου η Αλβανία θα έχει συμπεριληφθεί στην ΕΕ άρα και η επανεκτίμηση των επενδύσεων θα αυξήσει σημαντικά την αντικειμενική αξία.

Οι διευκολύνσεις αφορούν στη μη διενέργεια δημοπρασιών κ.α. σχετικών, την διευκόλυνση στη φορολογία και κυρίως αυτό που είναι και το πιο ουσιαστικό την ανάληψη απ’ την αλβανική πολιτεία του ρίσκου ιδιοκτησιακών διαφορών.

Λεπτομέρεια σημαντική: ο κόλπος της Κακομιάς στην ιδιοκτησία της παρακείμενης Μονής και των κατοίκων της Νίβητσας, η περιοχή πέριξ της Μονής της Ακρόριζας στον Άγιο Βασίλειο, το ακρωτήριο στο Δέμα της Μονής του Αγίου Γεωργίου είναι ήδη στο τραπέζι της συναλλαγής…

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon