Ο Ερντογάν, ο Ράμα και περί ΑΟΖ

Δημοσιεύθηκε: 18/01/2021 15:37 Τελευταία Ενημέρωση: 19/01/2021 11:42 Από: Tachydromos

Σταύρος Τζίμας

Με το που εξήγγειλε η Αθήνα την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα δώδεκα μίλια, στην Αλβανία άρχισαν να παίζουν τα όργανα στους γνωστούς σκοπούς, περί «αρπαγής της θάλασσάς μας» από τους Ελληνες.

Ο πρωθυπουργός Ράμα, για να μην πληγεί πολιτικά, επιχείρησε να καθησυχάσει τους πάσης φύσεως παιανίζοντες ανθελληνικούς ύμνους ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας, που απορρέει από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, να επεκτείνει, όταν η ίδια κρίνει, την αιγιαλίτιδα ζώνη της. Οπως και η Αλβανία είχε πράξει το 1990 με τα δικά της χωρικά ύδατα.

Ο Αλβανός ηγέτης επί του προκειμένου έχει δίκιο, αν και ο ίδιος είναι βέβαιο ότι ως αντιπολίτευση θα έκανε τα ίδια. Ο πραγματικός στόχος όλης αυτής της φασαρίας είναι να μη φτάσει ποτέ ή να πάει όσο πιο μακριά γίνεται η υπόθεση της οριοθέτησης ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως προφορικά συμφώνησαν τον Οκτώβριο Αθήνα και Τίρανα. Πώς υποπτεύονται πολλοί ότι επιχειρείται να γίνει αυτό; Διά της διαδικασίας.

Εχει ενδιαφέρον ότι, αν και έχουν περάσει δυόμισι μήνες από την εξαγγελία, δεν έχει υπογραφεί ακόμα το συνυποσχετικό διά του οποίου οι δύο χώρες θα δηλώνουν και εγγράφως ότι συμφωνούν από κοινού να παραπέμψουν τη διαφορά στη Χάγη. Η Αθήνα επείγεται να προχωρήσει το θέμα, καθώς έχει ανοικτό το ζήτημα της ΑΟΖ στο Αιγαίο και τα γνωστά προβλήματα με την Τουρκία, αλλά η αλβανική πλευρά δεν φαίνεται πρόθυμη να προχωρήσει.

Ο Ράμα έχει στον ορίζοντά του (άνοιξη) βουλευτικές εκλογές και πίσω τον «καλύτερο φίλο» και «στρατηγικό εταίρο» Ερντογάν, που δεν θέλει να οριοθετήσουν μέσω Χάγης ΑΟΖ Ελλάδα και Αλβανία.

Η παραπομπή, επομένως, της ελληνοαλβανικής ΑΟΖ στις ελληνικές καλένδες (στο ποτέ δηλαδή), διά του «παγώματος» της υπογραφής συνυποσχετικού, εξυπηρετεί τα τουρκικά σχέδια στην περιοχή. Το υποστηρίζουν όχι μόνο Ελληνες αλλά και Ευρωπαίοι διπλωμάτες με θητεία στα Τίρανα, που γνωρίζουν άριστα το παιχνίδι της Αγκυρας στη Βαλκανική και τον ρόλο που προορίζει στην Αλβανία. Αλλωστε, τουρκική εμπλοκή για τη μη οριοθέτηση ελληνοαλβανικής ΑΟΖ (2009) έχουν καταγγείλει Αλβανοί πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες. Με το που μπήκε το 2021, η πρώτη επίσκεψη του Ράμα δεν ήταν σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, αλλά στον «αδελφό» Ερντογάν. Αλλωστε και προτού γνωστοποιήσει (Σεπτέμβριος 2020) στον κ. Μητσοτάκη τη συναίνεσή του για προσφυγή από κοινού στη Χάγη, είχε λάβει στη Μαρμαρίδα την «ευλογία» του «σουλτάνου».

kathimerini.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon