Τούρκικα πράγματα

Δημοσιεύθηκε: 22/01/2021 14:21 Τελευταία Ενημέρωση: 23/01/2021 09:42 Από: Tachydromos

Την έναρξη του εργοταξίου για την κατασκευή του Περιφερειακού Νοσοκομείου Φίερι – προεκλογικό και κυρίως όχι μόνο, δώρο της Τουρκίας, επιθεώρησε σήμερα ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Η τοποθεσία που επιλέγει είναι απέναντι ακριβώς απ’ το σημείο μαρτυρίου του Αγίου Κοσμά (Μουγιαλί της Μουζακιάς) και απ’ τον τόπο ταφής του και το Μοναστήρι αφιερωμένο στον Ισαπόστολο, στο Κολικόντασι. Έχει η σημειολογία τη σημασία της…

Ουσιαστικό ωστόσο είναι η σπουδή για την εν λόγω κατασκευή από Τουρκική εταιρία που κατά την προπαγάνδα επελέγη απ’ τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετσέπ Ταϊπ Ερντοάν ώστε να τιμήσει το συμβόλαιο και παραδώσει το έργο προ των εκλογών του υποτακτικού του. Τέτοια μάλιστα εγρήγορση που παραβιάζονται όλα τα νομικά οριζόμενα. Μελέτη σκοπιμότητας δεν έγινε εκτός και αν καλύφθηκε στα πλαίσια της συζήτησης στην Άγκυρα μεταξύ των δύο. Χωροταξική μελέτη όχι αλλά μάλλον την αναλαμβάνουν οι δύο υπουργίνες – υποτακτικές που τον συνόδευαν. Άδεια κατασκευής δεν χρειάζεται διότι ο ίδιος προεδρεύει και του Ανώτερου Πολεοδομικού Συμβουλίου (βέβαια για απλούς πολίτες υπάρχει ποινή φυλάκισης ακόμη και εν αλλάξει σπασμένα κεραμίδια στη στέγη ή βάψει λίγο τις προσόψεις του σπιτιού του).

Και κυρίως δεν έγιναν διαδικασίες απαλλοτρίωσης για τους κατοίκους του Νταούλας. Στην ουσία τα βαριά μηχανήματα των Τούρκων και τα θωρακισμένα της Φρουράς της Δημοκρατίας που πληθωρικά συνόδευαν τον Ράμα κατέκτησαν την απαραίτητη επιφάνεια κατασκευής.

Σε ρόλο υποταγμένου ακόμη και στον τούρκο Διευθυντή του εργοταξίου ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας παρακαλούσε ούτως ώστε μέλη των οικογενειών των οποίων υφαρπάχθηκε η γης να εργαστούν την περίοδο διαρκείας των εργασιών ως φύλακες εργοταξίου ή για τη μεταφορά υλικών…

Γι αυτό είναι Τούρκικα πράγματα και θα εξελιχθούν μάλλον όπως ξεκίνησαν.

Για να επανέλθουμε όμως στην έλλειψη μελέτης σκοπιμότητας του εν λόγω νοσοκομείου και τις μυστικές εν Αγκύρι συνομιλίες μήπως κι ενδεχομένως το ίδρυμα αυτό υγείας εντάσσεται στους ευρύτερους σχεδιασμούς μεταφοράς πληθυσμών απ’ την Τουρκία στην Αδριατική; Επιστρέφουμε δηλαδή στο σενάριο της περασμένης άνοιξης όταν πολλές φήμες κυκλοφόρησαν σχετικά με τη δυνατότητα εγκατάστασης προσφύγων απ’ τις χώρες της Μέσης Ανατολής που έχουν συγκεντρωθεί στην Τουρκία. Είναι κάτι πολύ πιθανό και πολύ σύντομα θα επιβεβαιωθεί ή διαψευσθεί αναλόγως. Προς το παρόν δεν υπήρξαν δημοσιεύματα στο πιθανό αυτό σενάριο.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon