Καμιά μέριμνα για τις εθνικές μειονότητες απ’ την Εκλογική Επιτροπή

Δημοσιεύθηκε: 28/01/2021 13:50 Τελευταία Ενημέρωση: 29/01/2021 15:29 Από: Tachydromos

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, ως ο κεντρικός φορέας για την υλοποίηση της τρέχουσας εκλογικής διαδικασίας της 25ης Απριλίου, προχωρά το προπαρασκευαστικό της έργο στα πλαίσια του τροποποιημένου Εκλογικού Νόμου.

Παρατηρώντας τα διατάγματα και οδηγίες που εκδίδει εστιάσαμε ειδικά σε ότι αφορά την καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για συμμετοχή στις εκλογές. Επί το πλείστον δε για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του ψηφοφόρου κατά την προεκλογική περίοδο και την ημέρα της κάλπης ειδικά.

Δεν είναι μόνο τυπικά ζητήματα. Ειδικά σε μια αναμέτρηση όπως η φετινή όπου η πολιτική πόλωση για άλλη μια φορά θα είναι το βασικό χαρακτηριστικό και με δεδομένο το βαρύ παρελθόν σε ότι αφορά στη χειραγώγηση του ψηφοφόρου και την νόθευση του αποτελέσματος τα τυπικά προσλαμβάνουν ουσιαστική σημασία στη διαμόρφωση του αποτελέσματος.

Η πολυσέλιδη απόφαση του Κρατικού Επιτρόπου για τις Εκλογές, στην πράξη του Προέδρου της ΚΕΕ, για την καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του εκλογικού σώματος, ωστόσο παρατηρείται ήδη μια βασική παραβίαση των δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας (και άλλων μειονοτικών οντοτήτων) αλλά και της εγχώριας νομοθεσίας. Ο λόγος συγκεκριμένα για το Νόμο 96/2017 – «Περί προστασίας των εθνικών μειονοτήτων στην Δημοκρατία της Αλβανίας»

Η Απόφαση της ΚΕΕ και του Κρατικού Επιτρόπου δεν κάνει καμιά αναφορά στην υποχρέωση ενημέρωσης στην μητρική Ελληνική γλώσσα για τα μέλη της ΕΕΜ ή αντίστοιχα των άλλων εθνικών ή γλωσσικών μειονοτήτων. Υπάρχει ωστόσο θετικό προηγούμενο κατά την προετοιμασία των εκλογών 2013 όταν το ΚΕΑΔ εκπροσωπούνταν με μέλος στην εν λόγω Επιτροπή. Τότε είχε αποφασιστεί ώστε προεκλογικό (και εκλογικό αλλά δεν εφαρμόστηκε) υλικό να καταρτίζεται και στην Ελληνική. Η εν μέρει μάλιστα εφαρμογή της ρύθμισης είχε θεωρηθεί βήμα στη σωστή κατεύθυνση απ’ την οριστική Έκθεση του ΟΑΣΕ για τις Εκλογές.

Το υλικό ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης αφορά σε μεταδόσεις και των δημοσίων ΜΜΕ που επί το πλείστον έχουν την υποχρέωση προγραμμάτων στην μητρική γλώσσα για τα μέλη της ΕΕΜ.

Ειδικά για τις φετινές εκλογές που θα διεξαχθούν υπό συνθήκες μερικού περιορισμού που επιβάλει το πρωτόκολλο διαχείρισης της Πανδημίας Covid-19, η συμμετοχή αναμένεται μειωμένη και ως εκ τούτου όλοι οι φορείς θα πρέπει να προκαλέσουν το ενδιαφέρον του πολίτη ακόμη και με μέσα άμεσης γλωσσικής επικοινωνίας.

Άλλο τόσο και καθώς ενδέχεται στα τέλη της άλλης εβδομάδας να ολοκληρωθεί και η λήψη απόφασης για τον τρόπο συμμετοχής (δια επιστολικής ή ηλεκτρονικής ψήφου μένει φανεί) των πολιτών που ζουν στο εξωτερικό, προφανώς η προετοιμασία υλικού και στην Ελληνική γλώσσα θα αποτελούσε βοήθημα και για τους ευρισκόμενους στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερα για νέους που γεννήθηκαν εκεί και παρακολούθησαν σχολείο, δημιουργώντας έτσι μια απόσταση απ’ την Αλβανική γλώσσα, θα ήταν πολλαπλώς χρήσιμο.

Τα χρονικά περιθώρια διόρθωσης υπάρχουν. Απ’ την συμπεριφορά της ΚΕΕ θα φανεί εάν υπάρχει και βούληση για σεβασμό στην ΕΕΜ και στο νόμο του κράτους…

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon