Κοσσοβάρικο πολιτικό σχήμα με υποψηφιότητα στο Αργυρόκαστρο

Δημοσιεύθηκε: 01/02/2021 10:30 Τελευταία Ενημέρωση: 03/02/2021 07:11 Από: Tachydromos

Το Κίνημα για Αυτοδιάθεση (Vetvendosja-VV) του Αλμπίν Κούρτι στο Κόσσοβο έχοντας εδραιώσει Παράρτημα μου στην Αλβανία, προετοιμάζει ήδη συμμετοχή στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές του Απριλίου 2021.

Κεντρικό σημείο της πολιτικής του πλατφόρμας είναι η παράλληλη με τις ευρωατλαντικές ενταξιακές ζυμώσεις που αφορούν τους αλβανικούς πληθυσμούς – Αλβανία, Κόσσοβο και Βόρεια Μακεδονία – να ολοκληρωθεί και το εθνικό τους όραμα της συνένωσης. Εξ άλλου μέσω της κομματικής διάχυσης στα τρία αυτά κράτη εμμέσως πλην σαφώς επιδιώκει να υποβάλει στην εκλογική κρίση το πρόγραμμα του καθιστώντας εμμέσως θέμα πολιτικό θέμα συζήτησης το ζήτημα της ενοποίησης των κρατικών δομών.

Παρόλο που ο Πρόεδρος του Κινήματος, πρώην Πρωθυπουργός Αλμπίν Κούρτι, δεν δύναται να συμμετάσχει στις πρόωρες εκλογές του Κοσσόβου στις 14 τρέχοντος, το κόμμα του έχει με βάση όλες τις προβλέψεις σίγουρη τη νίκη. Εάν κατορθώσει να δημιουργήσει κυβέρνηση είναι ακόμη ασαφές δεδομένου ότι η πολιτική του πλατφόρμα αντίκειται σε πολιτικούς σχεδιασμούς των δυνάμεων που εγγυούνται την ανεξαρτησία του Κοσσόβου και εξ άλλου αυτός είναι και ο λόγος της πρόωρης ανατροπής του προ μηνών.

Με δεδομένη όμως την δυναμική αυτή έχει μεγάλο ενδιαφέρον το εγχείρημα του για διεύρυνση των πολιτικών δραστηριοτήτων σε Τίρανα και Σκόπια.

Να επισημανθεί ότι ο πυρήνας της Αυτοδιάθεσης στα Τίρανα έκανε δυναμική εμφάνιση κατά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στην Αλβανία το περασμένο Νοέμβρη. Ο επικεφαλής του Πυρήνα VV Μποϊκέν Αμπάζι (στο βιογραφικό του αναφέρει ότι μιλάει και Ελληνικά) είχε μάλιστα προσαχθεί για βίαιη συμπεριφορά στη διάρκεια της διαδήλωσης που συνδιοργάνωσε με τον Πρόεδρο του τουρκοτσάμικου κόμματος Σπετίμ Ιντρίζι.

Χθες μάλιστα σε συνέντευξη τύπου στα Τίρανα το Παράρτημα της Αυτοδιάθεσης στην Αλβανία ανακοίνωσε υποψήφιο για την Εκλογική Περιφέρεια Αργυροκάστρου. Πρόκειται για τον αρχιτέκτονα στο επάγγελμα Μερτζάνι Κρεσνίκ με καταγωγή από τις εντόνως μουσουλμανικές περιοχές του Δελβίνου.

Μπορεί εκλογικά η χειρονομία να μην έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Έχει εν τούτοις πολιτικό μήνυμα. Και αυτό είναι ξεκάθαρο. Ενώ ο εν λόγω πολιτικός σχηματισμός δεν προλαβαίνει να καταρτίσει πλήρη συνδυασμό για τον Απρίλιο, εν τούτοις όμως μέσα στην περιορισμένη λίστα στοχοποιεί το Αργυρόκαστρο.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon