Κρύβουν τους θανάτους απ’ το Covid-19 – Συναγερμός απ’ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Δημοσιεύθηκε: 01/02/2021 14:39 Τελευταία Ενημέρωση: 02/02/2021 07:12 Από: Tachydromos

Μια σπουδαία ανάλυση του εξειδικευμένου στα οικονομικά ζητήματα και τα στατιστικά δεδομένα περιοδικού, monitor.al σε ότι αφορά στις συνέπειες στην απώλεια ζωής των πολιτών της Αλβανίας, φέρνει στο φως τις τραγικές διαστάσεις.

Πολιτικές σκοπιμότητες και προφανώς οικονομική δυσπραγία οδήγησαν την Κυβέρνηση σε αλλαγή του καθεστώτος μέτρων αντιμετώπισης απ’ τον Οκτώβριο 2020. Άνοιξαν τότε τα σχολεία και ταυτοχρόνως οι εσωτερικοί χώροι καφέ και εστίασης. Οι απόρροιες της χαλάρωσης ήρθαν τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Αλβανίας οι θάνατοι αυτό το δίμηνο εμφανίζουν αύξηση 111% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019. Οι υπόλοιποι μήνες ακολουθούν τα ίδια με την προηγούμενη χρονιά δεδομένα πλην τις αυξήσεις απ’ τον covid-19 που έχουν ενσωματωθεί. Για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο ωστόσο ενώ η αύξηση οφείλεται στην Πανδημία του covid-19, οι επίσημοι φορείς τα έχουν καταχωρήσει σε άλλες αιτίες.

Ένα άλλο σπουδαίο στοιχείο είναι αυτό που προκύπτει απ’ τη σύγκριση με τα αριθμητικά δεδομένα σε χώρες της ΕΕ καθώς και τον μέσο όρο της ΕΕ. Οι αυξήσεις θνησιμότητας δείχνουν μεγάλη αύξηση σε Ιταλία και Πολωνία που δεν πλησιάζουν όμως την ανάλογη της Αλβανίας.

Σύμφωνα με το monitor.al αλλά και πολλούς ειδικούς που αναλύουν τα αριθμητικά μεγέθη των συνεπειών της Πανδημίας η αύξηση θνησιμότητας το 2020 (6000 παραπάνω θάνατοι) σε σύγκριση με όλη την περίοδο 2015-2019 και κάθε χρόνο ξεχωριστά, αφορά στον κορονοϊο.

Επί το πλείστον δε κατά το έτος 2020 η θνησιμότητα από το covid-19 στην Ιταλία που έχει το χειρότερο δείκτη είναι 1500 θάνατοι /εκατομμύριο πολίτες. Στην Αλβανία αυτό με βάση τους παραπάνω υπολογισμούς είναι 2000 θάνατοι/ εκατομμύριο πολίτες.

Οι αριθμοί αυτοί σε συνδυασμό με άλλες ενδείξεις της κυβερνητικής αδιαφορίας στην προστασία της ζωής του πληθυσμού της χώρας, οδήγησε σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Ιλίρ Μέτα να ανεβάσει τους τόνους του συναγερμού. Όλο το προηγούμενο διάστημα ο ίδιος επανειλημμένως είχε προβεί σε δηλώσεις ή εκκλήσεις ώστε να επισύρει την προσοχή της Κυβέρνησης στην αναβάθμιση των μέτρων προφύλαξης και αντιμετώπισης της Πανδημίας Covid-19.

Στη σημερινή του δημόσια τοποθέτηση καλεί την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει άμεσα τις πολιτικές αντιμετώπισης. Να ευθυγραμμίσει τα πρωτόκολλα υγειονομικής προφύλαξης με αυτά των γειτονικών χωρών και της ΕΕ. Να αυξήσει τον αριθμό των τεστ ανίχνευσης και να προγραμματίσει ανάλογα μέτρα απομόνωσης ή και καραντίνας.

Κυρίως καταγγέλλει την Κυβέρνηση ότι ακόμη δεν έχει εκπονήσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα εμβολιασμού του πληθυσμού ώστε να προγραμματιστούν αναλόγως και οι δυνατότητες συνδρομής απ’ την Επιτροπή της ΕΕ για προμήθεια εμβολίων.

Κυρίως όμως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαλεί την Κυβέρνηση ότι συνεχίζει να χρηματοδοτεί διάφορες κοινοπραξίες κράτους – ιδιωτών ενώ θα έπρεπε να αποπροσανατολιστεί η χρήση των εγχώριων πόρων στη διαχείριση της Πανδημίας.

Η Κυβέρνηση υπολογίζοντας όχι μόνο το οικονομικό αλλά και το πολιτικό κόστος δεδομένου ότι τον Απρίλιο έχουν προγραμματιστεί βουλευτικές εκλογές έχει εγκαταλείψει κάθε ενδεικνυόμενο πρωτόκολλο διαχείρισης.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon