Οικολόγοι κατά του Αεροδρομίου στον Κόλπο της (Ν)άρτας

Δημοσιεύθηκε: 03/02/2021 15:10 Τελευταία Ενημέρωση: 04/02/2021 10:00 Από: Tachydromos

Σε σχετικά διαβήματα προβαίνουν τις τελευταίες μέρες οικολογικές οργανώσεις της Αλβανίας και του εξωτερικού, ώστε να εκφράσουν την αντίθεση τους αναφορικά με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την κατασκευή διεθνούς αεροδρομίου Αυλώνας, το οποίο τοποθετείται στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου της (Ν)άρτας.

Συγκεκριμένα ενώ λήγει η νέα προθεσμία της δημόσιας προκήρυξης του Υπουργείου Υποδομών της Αλβανίας για την εξασφάλιση επενδυτής για συμβόλαιο αντιπαροχής – κοινοπραξίας με το δημόσιο για την κατασκευή έναντι της εκμετάλλευσης για 35 έτη του αερολιμένα, περιβαλλοντολόγοι και ορνιθολόγοι, διαπιστώνουν ότι η συγκεκριμένη δομή αντιβαίνει σχετικών νομοθετικών πράξεων που ανακηρύσσουν τον Κόλπο της (Ν)άρτας και τις εκβολές του Αώου ως προστατευόμενη περιοχή.

Επί το πλείστον επισημαίνουν στο Υπόμνημα τους ότι υφίστανται ήδη κι Ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες στις οποίες η Αλβανία δεσμεύεται με την υπογραφή ήδη απ’ το 2008 της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης, για την προστασία συγκεκριμένων ειδών πουλιών και άλλων ειδών των λιμνοθαλάσσιων οικοσυστημάτων τα οποία προστατεύονται λόγω μείωσης των πληθυσμών.

Το συγκεκριμένο αεροδρόμιο που σύμφωνα με την καινούργια πρόσκληση της Κυβέρνησης θα στοιχίσει 87 εκατομμύρια Δολάρια είχε ανακοινωθεί απ’ τον Πρωθυπουργό Ράμα ήδη απ’ το 2018 για να κατασκευαστεί από Τούρκικο όμιλο του περιβάλλοντος Ερντοάν. Δεν προχώρησε όμως η διαδικασία τόσο διότι δεν εξασφάλισε ο όμιλος τα κεφάλαια όπως ισχυρίστηκε η Κυβέρνηση αλλά κυρίως διότι η Επιτροπή της ΕΕ αντέδρασε για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού του ευρωπαϊκού δικαίου που δεσμεύουν την Αλβανία. Στη συνέχεια προκήρυξε το 2019 για το 2020 νέο διαγωνισμό που λόγω της Πανδημία του covid-19 δεν απέδδωσε κι τον ενεργοποίησε σε επανάληψη πρόσκλησης τον περασμένο Δεκέμβριο με καταληκτική την 1η Φλεβάρη 2021.

Από την τοπική κοινωνία των ελληνικών κοινοτήτων (Ν)άρτας και Σβερνέτς η συγκεκριμένη κατασκευαστική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης έχει καταγγελθεί ως προσπάθεια περιορισμού των ιδιοκτησιών τους είτε σε αγροτική γης ή σε κοινοτικά βοσκοτόπια και θαμνώδη δάση.

Στις αντιδράσεις αυτές προστίθεται τώρα η προειδοποίηση των οικολόγων για αναβολή της διαδικασίας και την παραίτηση της κυβέρνησης απ’ το συνολικό σχεδιασμό που θα επιφέρει σύμφωνα με τους επιστήμονες τεράστιες αρνητικές συνέπειες στο σπάνιο οικοσύστημα.

Η αντίδραση αυτή των περιβαλλοντολογικών οργανώσεων, συλλογηκοτήτων και κορυφαίων επιστημόνων της ορνιθολογίας τυχαίνουν ιδιαίτερης προβολής στα μέσα ενημέρωσης. Οι οργανώσεις αυτές έχουν κοινοποίηση ήδη στους αρμόδιους φορείς της ΕΕ το Υπόμνημα τους. Ας αναφερθεί ότι στο πρόσφατο παρελθόν οι ακτιβιστές για την προστασία των φυσικών οικοτύπων στην κοιλάδα του Αώου και την παραλία της Αδριατικής είχαν επιτυχίες δεδομένου ότι πέτυχαν την αναβολή σχεδιασμών για την κατασκευή φραγμάτων στον ποταμό ή ηλιακού σταθμού παραγωγής στις εκβολές του ποταμού.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon