Προξενείο στον Αυλώνα προαναγγέλλει η Τουρκία

Δημοσιεύθηκε: 04/02/2021 15:33 Τελευταία Ενημέρωση: 04/02/2021 17:34 Από: Tachydromos

Στα πλαίσια της επίσκεψης του στα Τίρανα με πρόσκληση του Αλβανού ομολόγου του Γραμός Ρούτσι, ο Πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, Moustafa Sentop, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ότι έχουν δρομολογηθεί και αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την ίδρυση και λειτουργία στην Αυλώνα, Γενικού Προξενείου της Τουρκίας.

Ο Τούρκος αξιωματούχος προέβαλε βασικά τη σκοπιμότητα της δραστηριοποίησης του Προξενείου προς ενίσχυση της οικονομικής ανταλλαγής και κυρίως τον προσανατολισμό τουριστικής ροής στην περιοχή, ωστόσο όμως οι στόχοι είναι άλλοι.

Αναφερόμενος εξ άλλου σε προσωπικότητες που στο διάβα της ιστορίας συνδέουν τον Τούρκικο λαό με τον «αδελφό και φίλο» Αλβανικό λαό, επεσήμανε με νόημα τον Γκεντίκ Αχμέτ Πασά (Gedik Ahmet Pasa). Πρόκειται για τον Ναύαρχο του Οσμανικού Στόλου επί Σουλτάνου Μεχμέτ Β καθώς και του Βαγιαζίτ Β. Κατά την τούρκικη ιστοριογραφία η καταγωγή του ήταν αλβανική απ’ τις περιοχές της Βράνιας, στη Νότια Σερβία.

Ο κ. Σεντοπ ωστόσο με στόμφο και με υπονοούμενο δήλωνε περήφανος που ο Γκεντίκ Πασά ήταν εκείνος που καθοδήγησε τις ναυτικές δυνάμεις του Μεχμέτ ΙΙ στο να περάσουν τα στενά του Ότραντο και να κατακτήσουν την πόλη για μερικούς μήνες.

Η Αυλώνα δεν είναι παρά η βάση απ’ την οποία ξεκίνησε τις επιχειρήσεις στις οποίες αναφέρονταν ο Πρόεδρος του Τουρκικού Κοινοβουλίου.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι στη συνάντηση με την Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Βουλής της Αλβανίας εξήγησε όπως και στην κατ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της κ. Ρούτσι, τους κινδύνους που ελλοχεύει απ’ τη δραστηριοποίηση στη χώρα της Οργάνωσης του Ιμάμι Φετουλάχ Γκιουλέν, την οποία σήκωσε και κατέβασε ως τρομοκρατική.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας κ. Ιλίρ Μέτα που υποδέχτηκε επίσης επισήμως της Τουρκική αντιπροσωπεία εξήρε τις αναβαθμισμένες στρατηγικές σχέσεις Αλβανίας – Τουρκίας, που πρέπει να ενισχυθούν περεταίρω. Ευχαρίστησε δε για το Νοσοκομείο που με την φροντίδα του Ερντοάν συγκροτείται στο Φίερι.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon