Η λάθος αρχή του σώζων εαυτόν σωθήτω

Δημοσιεύθηκε: 18/02/2021 17:00 Τελευταία Ενημέρωση: 19/02/2021 14:19 Από: Tachydromos

Σημερινή δήλωση του Περιφερειάρχη αλλά και πρωτοσέλιδο εφημερίδος των Ιωαννίνων καταδεικνύει αν μη τι άλλο μια στενοκαρδία μη αναμενόμενη μέρες που διέρχεται το σύνολο της κοινωνίας ειδικά δε η κοινότητα των Βορειοηπειρωτών στα πάτρια εδάφη.

Πολύ μακριά – θα έλεγε κανείς διαμετρικά αντίθετη – με τη αρχή της αλληλεγγύης και της φιλανθρωπίας ως βασικά χαρακτηριστικά του Έλληνα που επηρεάζουν ακόμη τις συμπεριφορές θεσμών και φορέων προς όφελος του ανθρώπου.

Ο λόγος σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής εκ νέου απ’ την Αρμόδια Επιτροπή έκτακτων μέτρων ολικής καραντίνας στην Ήπειρο. Οι δείκτες παρουσιάζουν επιδείνωση τις τελευταίες μέρες στα όρια του επιτρεπτού εξ ου και δεν αποκλείεται να υπάρξει η επιβολή του προβλεπόμενου lock down.

Προφανώς επώδυνο.

Κοντόφθαλμες όμως μικροπολιτικές αντιλήψεις και λαϊκισμός εντοπίζουν το λόγο της αύξησης των περιστατικών στα «εισαγόμενα απ’ την Αλβανία στα νοσοκομειακά ιδρύματα των Ιωαννίνων». Και μάλιστα «που μας τα κουβαλάει το Υπουργείο Εξωτερικών με ειδική διαδικασία».

Αυτά τα λόγια και τα γραπτώς αναπαραγόμενα.

Πλην όμως διαφεύγουν στα του Περιφερειάρχη δύο λεπτομέρειες: τα εισαγόμενα απ’ την Αλβανία περιστατικά αφορούν στα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας – τμήμα αναπόσπαστο του Ηπειρωτικού Ελληνισμού. Και κατά δεύτερο πρόκειται για πολίτες που συνεισφέρουν αναλογικά στην ευημερία της Ηπείρου και των Ιωαννίνων, χωρίς να επεκταθούμε σε λεπτομερείς παραμέτρους της υπόθεσης. Άρα δεν μπορεί σαν πελάτες να τους θεωρούμε χρήσιμο ανθρώπινο υλικό και στις ανάγκες περίσσευμα που θα πρέπει κατά τον Π.Λ. να πεθαίνουν στις κλινικές των Τιράνων για να μην χαλάει η βολή τους. Η αλληλεγγύη πιο νόημα έχει δηλαδή; Οι δηλώσεις αυτές και τα ρεπορτάζ είναι προσβολή όχι μόνο για τους Έλληνες της Βόρειας Ηπείρου.

Είναι επίθεση και κατά του σπουδαίας ανθρωπιστικής προσφοράς και ευαισθησίας, ιατρικού προσωπικού των Νοσοκομείων στα Ιωάννινα. Ούτε λίγο και ούτε πολύ τους εκβιάζουν γιατί παραμένουν πιστοί στην αποστολή τους για τη μάχη με το θάνατο και τον αγώνα σωτηρίας κάθε ανθρώπινης ζωής, ειδικά δε των συμπατριωτών Ελλήνων εκτός Ελλάδας, που έτυχε να διάγουν το βίο τους σε μια χώρα που ούτε τα υποτυπώδη δύναται προσφέρει στην Πανδημία αλλά και τις ομαλές συνθήκες σε ότι αφορά τον τομέα υγείας.

Το κριτήριο των ιατρών, των καθηγητών και του διοικητικού προσωπικού των ιδρυμάτων υγείας προφανώς δεν επηρεάζεται απ’ το λαϊκισμό και τις ψεύτικες πατριωτικές κορώνες.
Και ακόμη μια φορά ο λόγος για το ρόλο των εξωγενών παραγόντων σε υποθέσεις που αφορούν την εξωτερική πολιτική και την πολιτική για την Ομογένεια. Ουκ ολίγες φορές από υπεύθυνους πρώην διπλωμάτες κύρους αλλά και πολιτικούς με γνώση των πραγμάτων είχε καταγγελθεί η παρεμβολή περιφερειαρχών και δημάρχων της παραμεθορίου σε ζητήματα που τους ξεπερνούν.

Επιβεβαιώνονται.

Τα σημερινά λοιπόν από Ιωάννινα λεχθέντα και γραφέντα ας ελπίσουμε ότι δεν θα σταθούν δυνατά να επιβάλουν διακοπή της ελάχιστης αυτής συνδρομής. Που εν τούτοις είναι αχτίδα ελπίδας μέσα στην απόγνωση που επικρατεί. Διότι αντί να ζητηθούν ευθύνες για την έλλειψη ετοιμότητας και προγραμματισμού συνδρομής στην εδώ Ελληνική Κοινότητα, στη μέριμνα που επιβάλλεται, ζητούν να σταματήσει ακόμη και αυτή πυροσβεστικού χαρακτήρα βοήθεια…

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon