Επίσημη εγγραφή Σαλαφιστικού κινήματος στα Σκόπια

Δημοσιεύθηκε: 19/02/2021 14:14 Τελευταία Ενημέρωση: 21/02/2021 18:48 Από: Tachydromos

Αντιδράσεις στον θρησκευτικό και πολιτικό κόσμο προκαλεί η απόφαση του Β Πρωτοδικείου των Σκοπίων όπως εγγράψει επισήμως την Ισλαμική Σαλαφιστική Κοινότητα της «Μακεδονίας». Η απόφαση ελήφθη απ’ την πρωτοδίκη Σουζάνα Ντόντσεφα στις 2 Φλεβάρη, ενώ σήμερα ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι η υπόθεση αφορά στην εσωτερική ασφάλεια της χώρας του και ενέχει κινδύνους.

Προχθές ωστόσο σε άλλο ύφος προφανώς είχε αντιδράσει η Ισλαμική Κοινότητα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, η δεύτερη μετά την Ορθόδοξη Εκκλησία σε μέγεθος θρησκευτική κοινότητα που εκπροσωπεί και επισήμως τους μουσουλμάνους. Προφανώς εκείνοι δεν συνέδεσαν το ζήτημα με την ασφάλεια και το ριζοσπαστισμό, εστιάζουν κυρίως στα συμφέροντα και την ισχύ της δικής τους κοινότητας. Κάλεσε τους μουσουλμάνους της χώρας ώστε να μην ακολουθήσουν την Κοινότητα των Σαλαφιστών ενώ προειδοποίησαν ότι προβαίνουν στα ενδεικνυόμενα έννομα μέτρα ώστε να ακυρώσουν την απόφαση εγγραφής του Πρωτοδικείου των Σκοπίων την οποία θεωρούν προκλητική αλλά και κατά παράβαση του Συντάγματος που κατά την ερμηνεία τους επιβάλει ώστε γνωμοδοτήσουν οι παραδοσιακές θρησκευτικές κοινότητες για την εγγραφή μιας νέας.

Ο Πρωθυπουργός Ζάεφ ωστόσο αναφέρθηκε στο θέμα αφού είχε προηγουμένως εκτενώς ενημερωθεί απ’ τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Το ρεύμα των Σαλαφιστών θεωρείται ως ακραίο μέσα στην ποικιλία έκφρασης που παρουσιάζει ο κόσμος του Ισλάμ. Στα Βαλκάνια έχει κάνει την εμφάνιση του τα τελευταία χρόνια και εκπρόσωποι του σχετίζονται με την Τουρκία. Εκτός της έντονης ανάμειξης στην πολιτική που πρεσβεύουν και προσδοκούν οι Σαλαφιστές ένα ρεύμα τους είναι υπεύθυνο και για το τζιχαντισμό. Ο Σαλαφισμός και Σαλαφιστές ταυτίζονται επίσης και ως Ουαχαμπιστές.

Το τοπίο στα Σκόπια γίνεται όλο και πιο σύνθετο και μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών που υποθετικά θα συνέβαλε στην εκτόνωση διεθνικών και διαθρησκευτικών διαφορών κι εντάσεων.

Το κόμμα που εκπροσωπεί την Τουρκική μειονότητα της Βόρειας Μακεδονίας κατά πληροφορίες αρχίζει να προετοιμάζει το έδαφος προς άρση της στήριξης στην Κυβέρνηση Ζάεφ, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της οποίας είναι ισχνή.

Κατ αντιδιαστολή φαίνεται επίσης τα Τουρκικά κινήματα στο Κόσοβο να γίνονται οι απαραίτητοι κοινοβουλευτικοί εταίροι στην δημιουργία κυβέρνησης απ’ το Κίνημα της Αυτοδιάθεσης.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon