Επαναφορά σε τροχιά επίσπευσης της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ απ’ τον Μπάσα

Δημοσιεύθηκε: 22/02/2021 15:48 Τελευταία Ενημέρωση: 22/02/2021 15:48 Από: Tachydromos

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος κι επικεφαλής της θεσμικής αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Λιουλζίμ Μπάσα, παρουσιάζει τις τελευταίες μέρες ανά θεματικότητα πτυχές του πολιτικού προγράμματος και της πρότασης του διακυβέρνησης ενόψει των εκλογών της 25ης Απριλίου.

Σε ότι αφορά στην εξωτερική πολιτική βασική συνειστώσα και σημεία ουσιαστικής διαφοράς απ’ την σημερινή διακυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος υπό τον κ. Έντι Ράμα, είναι αυτή της επαναφοράς της διαδικασίας ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται για μια ουσιαστική παράμετρο όχι μόνο διότι συνάδει με την διαχρονική στόχευση και βούληση της αλβανικής κοινωνίας μετά την πτώση του κομουνισμού καθώς και τους σχεδιασμούς της ΕΕ για περιοχή, αλλά κυρίως διότι εξ αυτής εξαρτώνται και ορίζονται πολλές άλλες πτυχές του προγράμματος είτε αφορά στην εσωτερική πολιτική, την οικονομία, τη συμβολή στην περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια κ.α.

Είναι πολλές οι ανωμαλίες και αποκλείσεις που η Αλβανία εμφανίζει τα τελευταία οκτώ χρόνια που απορρέουν ακριβώς λόγω έλλειψης ουσιαστικής βούλησης από πλευράς του κ. Έντι Ράμα για επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης.

Εξ ου και δεν είναι λεπτομέρεια αλλά ουσιαστικής σημασίας και ούτε ρητορικό σχήμα τα όσα ο Πρόεδρος της Αντιπολίτευσης ως υποψήφιος Πρωθυπουργός δηλώνει πάνω στο ζήτημα αυτό. Μάλιστα δύναται να θεωρηθεί αξιόπιστο εγχείρημα δεδομένου ότι υπό τη διακυβέρνηση του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος, ο ίδιος μάλιστα σε κρίσιμες με το πεδίο θέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών και Εσωτερικών, η Αλβανία έκανε βήματα ουσιαστικά στην ένταξη στις Ευρωπαϊκές και Ευρωατλαντικές δομές. Υπέγραψε την Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης με την ΕΕ, έλαβε στη συνέχεια καθεστώς Υποψήφιας προς Ένταξη χώρας, έγινε μέλος του ΝΑΤΟ, πήρε καθεστώς ελευθέρας κυκλοφορίας των πολιτών στο χώρο της Ζώνης Σέγκεν.

Τούτα με την ανάλογη προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που απαιτούν οι διαδικασίες.

Και σε όλα τα επιτεύγματα της εξωτερικής της πολιτικής σ’ αυτό τον τομέα υπήρξε η ουσιαστική συνδρομή της Ελλάδας όχι μόνο ως διάσταση της δέσμευσης της για την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Επί το πλείστον ως ανταπόδοση για τις αμοιβαίες προσπάθειες σταθεροποίησης και βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Μπάσα προκειμένου κάνει πιο πειστική τη δέσμευση του ώστε εντός του πρώτου εξαμήνου πετύχει την επίσημη έναρξη των διακυβερνητικών διαδικασιών ΕΕ – Αλβανίας, που καθυστερεί υπαιτιότητα του κ. Έντι Ράμα αρκετό χρόνο διότι αδυνατεί και δεν βούλεται να προωθήσει την υλοποίησης των όρων – προϋποθέσεων της Κομισιόν και των κυβερνήσεων των κρατών – μελών, επισκέφθηκε τις τελευταίες μέρες Λιουμπλιάνα και Ζάγκρεμπ. Πρόκειται για δύο χώρες της περιοχής που συμμερίζονται τις προοπτικές των Βαλκανίων με βάση τις αρχές της Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης που έχει θεσπιστεί υπό Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ.

Η Κροατία μάλιστα ως το πιο νέο κράτος – μέλος της ΕΕ δύναται συνδράμει την Αλβανία με τεχνογνωσία σε διάφορους τομείς ούτως ώστε τρέξει γρηγορότερα τις απαιτητικές και σχολαστικές προβλέψεις των κεφαλαίων της Διαπραγμάτευσης.

Ο ρόλος ωστόσο της Αθήνας παραμένει κρίσιμος. Αυτό διότι είναι η σημαντικότερη και κυρίως αρχαιότερη χώρα της περιοχής μέλος του σκληρού πυρήνα της ΕΕ αλλά επί το πλείστον του ειδικού βάρους που διαθέτει στο εσωτερικό της Αλβανίας. Εδώ έγκειται στον κ. Μπάσα σε ότι αφορά την προσήκουσα τόλμη για μεγαλύτερη προσέγγιση και αναζήτηση τρόπων βελτίωσης και αναβάθμισης των διμερών σχέσεων. Ο κ. Ράμα παρά τις τελευταίες χαμελαιοντικές ρητορικές φιλοφρονήσεις αδυνατεί να προσφέρει κάτι στη διέξοδο απ’ το βάλτο που έχει δημιουργήσει στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η Αθήνα θέλει και μπορεί. Εξ άλλου ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο σχετικό ευχετήριο που είχε αποστείλει στην επέτειο ίδρυσης του Δημοκρατικού Κόμματος το επεσήμανε ξεκάθαρα τούτο. Στο ίδιο μήκος και πολύ πιο συγκεκριμένα πρέπει να έχει ερμηνεύσει τα σχετικά σε πρόσφατη επίσκεψη του και ο διεθνολόγος, Γραμματέας Εξωτερικής Πολιτικής της ΝΔ κ. Τάσος Χατζιβασιλείου στα Τίρανα.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon