Προεκτάσεις μιας μαφιόζικης εκτέλεσης

Δημοσιεύθηκε: 26/02/2021 14:57 Τελευταία Ενημέρωση: 01/03/2021 12:41 Από: Tachydromos

Χθες πρωινές ώρες στον περίβολο του Πρωθυπουργικού Μεγάρου στο κέντρο των Τιράνων εκτελέστηκε πρόσωπο κομβικού ρόλου στα αλβανο-τουρκικά δίκτυα διακίνησης ηρωίνης απ’ την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή αγορά. Πρόκειται για τον Behar Sofia (Μπεχάρ Σοφία), καταγόμενος απ’ το Μπεράτι που έπεσε θύμα ενέδρας από επαγγελματία δολοφόνο με δύο σφαίρες στο θώρακα.

Ο συγκεκριμένος με βάση όσα οι δημοσιογράφοι φέρνουν σταδιακά στο φως της δημοσιότητας ήταν πρόσωπο με παρελθόν στα ισχυρά διεθνή κυκλώματα διακίνησης σκληρών ναρκωτικών ουσιών. Πρόκειται για τη γραμμή που ξεκινά απ’ την Τουρκία και διοχετεύει σε Ιταλία, Ολλανδία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο κ.α. ηρωίνη Αφγανικής προέλευσης. Οι εκθέσεις εξειδικευμένων φορέων στη δίωξη και την παρακολούθηση της διακίνησης απ’ τις ΗΠΑ και ΕΕ τα τελευταία χρόνια αναφέρουν ειδικά το ρόλο της Αλβανίας σ’ αυτή τη διαδρομή.

Ο Σοφία είχε συλληφθεί το 1998 στην Κωνσταντινούπολη μαζί με άλλους αλβανούς που σε συνεργασία με Τούρκους εμπόρους ναρκωτικών προσπαθούσαν να «εξάγουν» την πρώτη σημαντική ποσότητα. Υπό συνθήκες που δεν γίνονται γνωστές αφέθηκαν ελεύθεροι και πρόσωπα αυτού της ομάδας εγκαταστάθηκαν στην Αλβανία έχοντας ρόλο σε ΜΜΕ και το δημόσιο βίο.

Ο ίδιος μάλιστα με βάση το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ, τηρώντας χαμηλό προφίλ και αποφεύγοντας ακραίες συμπεριφορές, κατά καιρούς ανέπτυσσε διάφορες μικρές επιχειρηματικές δραστηριότητες ως πλυντήρια του βρώμικου χρήματος και κάλυψη. Είχε όμως σπουδαία διείσδυση και διασυνδέσεις στην Αστυνομία και τις Εισαγγελικές αρχές, πράγμα που υπονοεί σύμφωνα με τους δημοσιογράφους ότι έχαιρε και πολιτική κάλυψη σε ανώτερο επίπεδο.

Το δίκτυο του μάλλον τελούσε υπό την αρχηγία του Τούρκου μεγαλέμπορου ναρκωτικών Abdulseman Turgut (Αμπντουλσεμάν Τουργκούτ), ο οποίος απ’ το 2018 κατηγορείται και υπάρχει διεθνές ένταλμα σύλληψης και για σύσταση τρομοκρατικής ομάδας. Την άνοιξη του 2018 είχε αποκαλυφθεί ομάδα συσταθείσα απ’ τον ίδιο, με βάση πληροφορίες από Δυτική υπηρεσία, η οποία σχεδίαζε τρομοκρατικό κτύπημα στο κέντρο των Μπεκτασί στα Τίρανα, εις βάρος όμως των Ιρανών Μουτζαχεντίν και για λογαριασμό των Ιρανικών κυβερνητικών υπηρεσιών.

Ο Τουργκούτ είχε συλληφθεί το 2011 στα Τίρανα με παραγγελία των Γερμανικών αρχών δίωξης ναρκωτικών, είχε όμως δραπετεύσει δεδομένου ότι το Εφετείο Τιράνων είχε αλλάξει τις συνθήκες κράτησης από προφυλάκιση σε κατ οίκον περιορισμό.

Ο συνεργός του Σοφία ωστόσο είχε αναμειχθεί και σε μια μυστήρια υπόθεση το 2013 όταν στο Δυρράχιο στα πλαίσια αστυνομικής επιχείρησης σύλληψης άλλου φυγόδικου έμπορου ναρκωτικών, Ντριτάν Νταϊτι, είχαν μείνει νεκροί αξιωματικοί των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας, ενώ η επιχείρηση απέτυχε.

Ο πρώην Πρωθυπουργός της χώρας κ. Σαλί Μπερίσα, έδωσε με ανάρτηση του πολιτική χροιά στην υπόθεση ενώ προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν εξίσου σκληρές συγκρούσεις των ομάδων που ελέγχουν τη διακίνηση ναρκωτικών. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι ο Μπεχάρ Σοφία εκτελέστηκε από την Ιταλική Ντραγκέτα που έχει απλώσει ουσιαστικά πλοκάμια στην Αλβανία και που μετά τον έλεγχο των δικτύων κοκαΐνης με βάση την Αλβανία θέλει ρόλο και στη διακίνηση ηρωίνης από την Ανατολή στις δυτικές αγορές.

Να αναφερθεί ότι με βάση έρευνα των Ιταλικών εισαγγελικών αρχών τις τελευταίες εβδομάδες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας πτυχές επαφών της Ιταλικής Ντραγκέτα στα Τίρανα, όπου μέσω των δραστηριοτήτων στον κατασκευαστικό τομέα ξεπλένουν μεγάλο μερίδιο των παράνομων κερδών τους.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon