Ο λόγος και ο τρόπος πρόσδεσης στην Τουρκία

Δημοσιεύθηκε: 01/03/2021 13:59 Τελευταία Ενημέρωση: 02/03/2021 16:39 Από: Tachydromos

Σε πρόσφατη ανάλυση του στο Βήμα της Κυριακής ο πρώην Υπουργός Οικονομικών κ. Αλέκος Παπαδόπουλος εξέταζε σύνθετες παραμέτρους της διείσδυσης της Τουρκίας στα αλβανικά πράγματα στη Βαλκανική, θεωρώντας τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας κ. Έντι Ράμα βασικό υπαίτιο. Υπαίτιο για την αλλαγή ατζέντας της Αλβανίας από ένα ξεκάθαρο προσανατολισμό προς την ΕΕ και την ένταξη σε πρόσδεση στρατηγική στο άρμα της Τουρκίας και δη του Προέδρου της Ρετσέπ Ραϊπ Ερντογάν.

Ο κ. Παπαδόπουλος ενώ παρουσίαζε τις συνέπειες αυτής της πολιτικής της Αλβανίας την τελευταία οκταετία διερωτούνταν περί του λόγου που οδηγεί το Ράμα και την εξωτερική πολιτική της Αλβανίας σε μια τέτοια επιλογή.

Γίνεται λόγος για πολιτική εκούσια επιλογή ενός ανδρός του Έντι Ράμα. Τούτο δεδομένου ότι ο πρώην Υπουργός Παιδείας, Μπεν Μπλούσι τον είχε κατηγορήσει τον Πρωθυπουργό, από βήματος της Βουλής, ότι μεταξύ των άλλων τομέων του δημοσίου βίου έχει καθυποτάξει στην υπηρεσία προσωπικών συμφερόντων και αυτό τον ευαίσθητο τομέα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Ο πρώην σοσιαλιστής πολιτικής ενώ είναι εχθροί μέχρι εσχάτων με τον πρώην Πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα στο σημείο αυτό συγκλίνουν.

Ποιος όμως ο λόγος έστω και προσωπικού συμφέροντος;

Το αποκαλύπτει σε πρόσφατο τιτίβισμα στο twiter ο Γερμανός πολιτικολόγος και οικονομικός αναλυτής σύμβουλος των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, Μάρτιν Χέντσε (Martin Henze). Με αφορμή ανάρτηση του Έντι Ράμα περί επιτυχούς προόδου της μεταρρύθμισης του δικαστικού τομέα ο Γερμανός αναλυτής αναφέρει:

« … Φίλε μου, για ποια αποτελέσματα της μεταρρύθμισης έχεις το λόγο; Για τους τραπεζικούς λογαριασμούς σου στην Τουρκία ή μήπως τους ενδιαφέροντες λογαριασμούς σε BitCoin; Και το κάνεις όταν σου σβήνουν τους λογαριασμούς; Ποιος ενέκρινε τις άδειες δόμησης των πολυώροφων τα τελευταία 8 χρόνια;»

Για χρηματικές συναλλαγές κάνει λόγο ο Χένζε επιβεβαιώνοντας στην ουσία φήμες για ξέπλυμα χρήματος μέσω τραπεζών του καθεστώτος Ερντογάν.

Ο τρόπος γνωστός για τους Τούρκους έχει την βάση του στο όχι μακρινό 2009.

Τότε ο Ράμα υπό τον πανικό ότι το Κόμμα του δεν έπαιρνε εκλογο- πολιτικό κεφάλι και με πιθανή το σενάριο να τεθεί η αρχηγία του υπό αμφισβήτηση δεδομένου ότι ο Μπερίσα σε συμμαχία με το Μέτα κατάφερε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία διακυβέρνησης δέχτηκε το deal που του πρόσφεραν οι Τουρκικές υπηρεσίες. Ο λόγος για την προσφυγή του ΣΚ στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την ακύρωση της διακρατικής Συμφωνίας Ορισμού Θαλασσίων Ζωνών στο Ιόνιο.

Έγινε προφανώς η πρώτη συναλλαγή και όπως λέει αλβανική λαϊκή ρήση όταν φας το πρώτο κουτάλι της ξινισμένης σούπας πρέπει να φτάσεις στο τέλος του πινακίου.

Με πιο ενδελεχή εξέταση θα μπορούσε κάπως έτσι να ερμηνευτούν και οι δολοφονίες 4 διαδηλωτών το 2011 στην Κεντρική Λεωφόρο των Τιράνων που παραμένουν ανεξιχνίαστες και απασχολούν την πολιτική συζήτηση στη χώρα.

Στην ουσία η Αλβανία έχει παραδοθεί στην Τουρκία για εξυπηρέτηση στόχων πολιτικού αριβισμού και έχει λάβει τη μορφή του γόρδιου δεσμού.

Εκεί στο 2009 δημιουργήθηκε ο φαύλος κύκλος που προκαλεί τόσες ανωμαλίες στο εσωτερικό της Αλβανίας και τέτοια απόκλιση απ’ την ευρωπαϊκή της χειραφέτηση.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon