ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 1 Μαρτίου 1914: Ανακήρυξη της Αυτόνομης Βορείου Ηπείρου

Δημοσιεύθηκε: 01/03/2021 12:41 Τελευταία Ενημέρωση: 01/03/2021 14:24 Από: Tachydromos

Ανακηρύσσεται στο Αργυρόκαστρο η αυτονομία της Βορείου Ηπείρου, ως απάντηση στην απόδοση της περιοχής στο Αλβανικό κράτος από τις συνθήκες του Λονδίνου και το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας για τα Βαλκανικά σύνορα, το Δεκέμβριο του 1913.

Η Βόρειος Ήπειρος κατοικείτο από πλειοψηφία ελληνικού πληθυσμού και είχε ήδη κηρυχθεί ελεύθερη από τον Νοέμβριο του 1912, λίγο μετά την έναρξη του 1ου Βαλκανικού Πολέμου με την απόβαση στο λιμάνι της Χειμάρας του Σπύρου Σπυρομήλιου. Κατά τις επιχειρήσεις στο μέτωπο της Ηπείρου, η βόρεια Ήπειρος ελευθερώθηκε επίσημα από τον ελληνικό στρατό αλλά τα ελληνικά στρατεύματα αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν μετά από πίεση των Μεγάλων Δυνάμεων.

ο Σπύρος Σπυρομήλιος, αξιωματικός της χωροφυλακής και βουλευτής. Βετεράνος του Ελληνο-Τουρκικού πολέμου του 1897, του Μακεδονικού Αγώνα, των Βαλκανικών Πολέμων και του Βορειοηπειρωτικού αγώνα. Ιδρυτικό μέλος της “Ηπειρωτικής Εταιρίας” που προετοίμαζε τις συνθήκες για την απελευθέρωση της Ηπείρου

Στις 13 Φεβρουαρίου 1914, η Πανηπειρωτική Συνέλευση αποφάσισε να προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια αυτονόμησης σε περίπτωση που δεν επιτυγχνάνετο η ένωση με την Ελλάδα. Αυτό έγινε από τον Γεώργιο Χρηστάκη Ζωγράφο, ‘Ελληνα πολιτικό με καταγωγή από το Αργυρόκαστρο, για την προστασία των εδαφών και του αμάχου πληθυσμού από Αλβανούς ατάκτους. Στην περιοχή εντάσσονταν το Αργυρόκαστρο, η Χειμάρρα, το Δέλβινο, η Πρεμετή, οι Άγιοι Σαράντα, η Ερσέκα, όχι όμως και η Κορυτσά που παραδόθηκε στην Αλβανική χωροφυλακή.

Γεώργιος Χρηστάκης Ζωγράφος, γόνος μεγάλης και πλούσιας οικογένειας της Ηπείρου. Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στο Παρίσι και στο Μόναχο. Εξελέγη πρώτος πρόεδρος της προσωρινής κυβέρνησης της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Βορείου Ηπείρου. Μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας και τη (2η) απελευθέρωση της Β.Ηπείρου στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο, επέστρεψε στην Αθήνα. Διετέλεσε δύο φορές υπουργός Εξωτερικών.

Η κυβέρνηση της Β. Ηπείρου συγκροτήθηκε με υπουργεία στρατιωτικών, Παιδείας, Οικονομικών και Εξωτερικών και η απόφαση της Συνέλευσης κοινοποιήθηκε στις Δυνάμεις. Η Ελλάδα του Βενιζέλου κράτησε μάλλον εφεκτική στάση θέλοντας να δείξει ότι σέβεται τις διεθνείς συνθήκες. Στα επόμενα χρόνια οι Βορειοηπειρώτες θα δεχθούν μεγάλη πίεση από ξένες δυνάμεις και Αλβανούς ενόπλους μέχρι τελικά, την επιδίκαση της περιοχής οριστικά στην Αλβανία το 1921. Σημαντικότατη συμβολή είχε η απώλεια κάθε ουσιαστικής υποστήριξης και βοήθειας από την Ελλάδα μεταξύ 1916-1920 λόγω του εθνικού διχασμού.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα τους.

https://www.ptisidiastima.com/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon