Το State Department για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Αλβανία

Δημοσιεύθηκε: 03/03/2021 16:08 Τελευταία Ενημέρωση: 04/03/2021 10:25 Από: Tachydromos

Απαισιόδοξο είναι το περιεχόμενο για την Αλβανία της Ετήσιας Έκθεσης του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ σε σχέση με τον τομέα καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και συναφείς δραστηριότητες.

Καμία πρόοδο κατά το 2020 δεν διαπιστώνει στην κυβερνητική πολιτική σε ότι αφορά μέτρα πρόληψης και παρεμπόδισης στη συνέχεια για να περιοριστεί η δυνατότητα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Το State Department στην εξειδικευμένη Έκθεση αναφέρει ότι φαινόμενα όπως η εκτεταμένη διαφθορά, τα δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος και τα ανεπαρκή κι αδύναμοι νομικά μέσα, καθιστούν την Αλβανία ευάλωτη και ελκυστική για το μέσω επενδύσεων ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ως πηγές δε αναφέρει την συμμετοχή αλβανικών συμμοριών και οργανώσεων στα διεθνή κυκλώματα διακίνησης κι εμπορίας ναρκωτικών, την αποφυγή φόρων και δασμών καθώς επίσης και το λαθρεμπόριο.

Σε ότι αφορά στα ναρκωτικά οι υπηρεσίες των ΗΠΑ διαπιστώνουν ότι οι αλβανικές οργανωμένες ομάδες έχουν επεκτείνει τη δράση τους και τη συνεργασία με δίκτυα στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.

Τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα έχει ξεσπάσει σάλος καθώς δίωξη των Ιταλικών αρχών εις βάρος της Ντραγκέτα φέρνει στο φως της δημοσιότητας την διευκόλυνση τους για επένδυση σχεδόν δισεκατομμυρίου Δολαρίων σε κατασκευές πολυώροφων συγκροτημάτων στην Αλβανία καθώς και τουριστικών εγκαταστάσεων.

Η Έκθεση του Στέητ Ντιπάρτμεντ σε ότι αφορά την προοπτική καταπολέμησης του βρώμικου χρήματος κάνει την αισιόδοξη πρόβλεψη ότι η μεταρρύθμιση στον δικαστικό τομέα και η κάθαρση του σώματος των εισαγγελέων και δικαστών σε συνδυασμό και με την ίδρυση του ειδικού Γραφείου Καταπολέμησης Διαφθοράς, πρόκειται να επιφέρουν πιο απτά αποτελέσματα και στον περιορισμό ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon