Η Πρεσβεία του Κοσσόβου στα Ιεροσόλυμα… και ο Kurti στο Αργυρόκαστρο

Δημοσιεύθηκε: 04/03/2021 14:40 Τελευταία Ενημέρωση: 04/03/2021 14:40 Από: Tachydromos

Ο Πρόεδρος του πολιτικού Κινήματος για Αυτοδιάθεση (VV – VetVendosja), Αλμπίν Κούρτι (Albin Kurti), που σύμφωνα και με τα επισήμως ανακοινωθέντα αποτελέσματα απ’ την Εκλογική Επιτροπή της Πρίστινα, είναι ο νικητής των πρόσφατων εκλογών στο Κόσσοβο και παρά τα νομικά κολλήματα είναι εν δυνάμει Πρωθυπουργός, βρέθηκε σήμερα στο Αργυρόκαστρο. Δεν πρόκειται για συμβολικού χαρακτήρα επίσκεψη αλλά περί ουσιαστικής πολιτικής ανάμειξης δεδομένου ότι σκοπός της επίσκεψης ήταν να προβάλει τον υποψήφιο βουλευτή στην εν λόγω Περιφέρεια του Κινήματος Αυτοδιάθεσης.

Προχθές εξ άλλου επικαλούμενος την επέτειο απ’ την Ένωση της Λέζα όπου ο Γεώργιος Καστριώτης προσπάθησε να δημιουργήσει συνασπισμό τοπικών αρχόντων για πόλεμο κατά των Οθωμανών Τούρκων, με προσκεκλημένους πολιτικούς παράγοντες από άλλες περιοχές της Βαλκανικής, ο Κούρτι είχε παρουσιάσει άλλο υποψήφιο. Στα Τίρανα ενώ τυπικά δεν έχει αναλάβει διακυβέρνηση έγινε δεκτός απ’ την ανώτερη πολιτική και πολιτειακή ηγεσία. Παρουσίασε επίσης ένα υποψήφιο, τον Μποϊκέν Αμπάζι, Εκτελεστικός Διευθυντή του Πυρήνα της Αυτοδιάθεσης στην Αλβανία, ο οποίος προσήχθη τον περασμένο Οκτώβριο απ’ την αστυνομία διότι πρωτοστάτησε σε βίαια διαδήλωση κατά την επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια στην αλβανική πρωτεύουσα.

Πριν όμως ξεκινήσει απ’ την Πρίστινα για την κάθοδο στην Αλβανία ο Κούρτι είχε συνάντηση με τον πολυπράγμωνα Πρέσβη της Τουρκίας. Σύμφωνα με όσα στον τύπο διέρρευσαν ο Τούρκος διπλωμάτης του επανέλαβε την αξίωση της Άγκυρας όπως ακυρώσει η Κυβέρνηση του Κοσσόβου την ειλημμένη απόφαση και μάλιστα και με βήματα υλοποίησης για αμοιβαία αναγνώριση με το κράτος του Ισραήλ εφόσον όμως η Πρεσβεία τους εγκατασταθεί στα Ιεροσόλυμα. Με έμφαση το ίδιος επεσήμανε και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετσέπ Ταϊπ Ερντοάν, στο ευχετήριο μήνυμα που είχε αποστείλει στον Κούρτι επί την εκλογική νίκη. Ο υποψήφιος για Πρωθυπουργός Αλμπίν Κούρτι φαίνεται να απάντησε στον Τούρκο Πρέσβη, ότι μελετά το ζήτημα και θα πρέπει να ενημερωθεί και για την επίσημη πρακτική που έχει ακολουθηθεί απ’ το Υπουργείο Εξωτερικών.

Το σενάριο ώστε να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που χρειάζεται χωρίς τη συνεργασία της Σερβικής Μειονότητας (10 βουλευτές) αλλά απ’ τα κόμματα των υπολοίπων μειονοτήτων, η Τουρκική διαθέτει 3 έδρες κι εκείνος χρειάζεται τουλάχιστον δύο, είναι πολύ πιθανό.

Το ζήτημα της ίδρυσης Πρεσβείας του Κοσσόβου στα Ιεροσόλυμα έχει επισήμως ρυθμιστεί αρχές περασμένου Σεπτέμβρη στο Λευκό Οίκο με βάση την ενδιάμεση Συμφωνία Αμοιβαίας Συνεργασίας που υπέγραψαν οι Κοσσοβάρικες αρχές με τη Δημοκρατία της Σερβίας, παρουσία του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Πρόκειται για πράξη που εντάσσεται στις αποκαλούμενες Συμφωνίες του Αβραάμ που σύμφωνα με την πολιτική του Λευκού Οίκου τότε στοχεύουν την εκτόνωση των σχέσεων μεταξύ των μουσουλμανικών χωρών και του Ισραήλ καθώς και την σταδιακή αναγνώριση των Ιεροσολύμων ως επισήμου πρωτεύουσας του κράτους του Ισραήλ. Η ΕΕ δεν έχει υιοθετήσει ανάλογη πολιτική.

Ο πρώην Ειδικός Απεσταλμένος του Προέδρου Τραμπ για τις σχέσεις Σερβίας – Κοσσόβου, Ρίτσαρντ Γκρένελ, πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία, έλεγξε προχθές με κείμενο στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, τον Αλμπίν Κούρτι της Αυτοδιάθεσης ότι επηρεάζεται απ’ τον Ερντοάν και την Τουρκική πολιτική. Του υπενθύμισε ότι υφίστανται δεσμεύσεις για το Κόσσοβο απ’ το Πρωτόκολλο που υπεγράφη στο Λευκό Οίκο, και ότι στο πνεύμα αυτού θα υπάρξει προοπτική ευημερίας και προόδου για το λαό του Κοσσόβου.

Αναλόγου πνεύματος είναι και το σύντομο κείμενο ευχετηρίου τηλεγραφήματος που του απέστειλε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon