Το κεφάλαιο του Ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου για τις εθνικές μειονότητες στην Αλβανία

Δημοσιεύθηκε: 05/03/2021 14:50 Τελευταία Ενημέρωση: 08/03/2021 09:13 Από: Tachydromos

Εγκρίθηκε χθες το Ψήφισμα της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου (European Parliament – EP), που αφορά την Ετήσια Έκθεση για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Πρόκειται για ένα βασικό εργαλείο παρακολούθησης των ενταξιακών διαδικασιών και συντάσσεται κάθε χρόνο με βάση της δεσμεύσεις που απορρέουν για κάθε υποψήφια χώρα απ’ τη Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης.

Η φετινή Έκθεση όπως εξ άλλου και η περυσινή συνταυτίζεται με την εκτίμηση – εισήγηση του Συμβουλίου της ΕΕ που θεωρεί ότι οι χώρες είναι ώριμες όπως ξεκινήσουν την διαδικασία προσχώρησης σε επίπεδο διακυβερνητικού διαλόγου. Πλην όμως δεν έχει οριστεί ημερομηνία της πρώτης συνάντησης.

Για τη Βόρεια Μακεδονία προβλέπονταν ήδη απ’ αυτή την άνοιξη να ξεκινήσει η διαδικασία αλλά η Βουλγαρία έθεσε βέτο και παραμένει σ’ αυτή τη θέση προκειμένου επιλύσει προκαταρκτικά εκκρεμείς υποθέσεις μεταξύ τους.

Σε ότι αφορά στην Αλβανία υπάρχουν εκπεφρασμένοι δισταγμοί από κυβερνήσεις κρατών – μελών που συνδέουν την έναρξη της διαδικασίας με επιβεβαίωση στην πράξη της απόδοσης ορισμένων μεταρρυθμίσεων που είχαν αξιώσει, περισσότερη καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Επιπροσθέτως οι θεσμοί της ΕΕ συνδέουν πλέον τις εξελίξεις και με τις εκλογές του Απρίλη 2021 και τον τρόπο υλοποίησης τους.

Στο χθεσινό Ψήφισμα το οποίο σαρώνει με τη μεθοδολογία κεφάλαιο προς κεφάλαιο την κατάσταση στην Αλβανία, στο Κεφάλαιο 18 αναφέρεται ειδικά στις Εθνικές μειονότητες που ζουν στη χώρα. Επισημάνσεις στο Κεφάλαιο αυτό όπως και σε άλλα και τροποποιήσεις έχει εισηγηθεί ο Έλληνας Ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης ο οποίος και απ’ τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Ευρωκοινοβουλίου – Αλβανίας διαρκώς παρακολουθεί θέματα που άπτονται της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας και της γηγενούς Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Ακολουθεί πιο κάτω το περιεχόμενο του Κεφαλαίου 18 με τις παραγράφους 24, 24/α και 24/β του συνολικού Ψηφίσματος.

« ΚΕΦΑΛΑΙΟ 18

Εθνικές Μειονότητες

24.Παροτρύνει την Αλβανία να υιοθετήσει γρήγορα τους υπόλοιπους πέντε εφαρμοστικές κυβερνητικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, για να εξασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή του Νόμου-Πλαισίου του 2017 «Για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων» και των δικαιωμάτων που απορρέουν απ’ αυτή στην ελεύθερο αυτοπροσδιορισμό, τη χρήση γλωσσών των μειονοτήτων, όπου αυτό απαιτείται σε τοπικό επίπεδο διοίκησης και το δικαίωμα στην εκπαίδευση στις μειονοτικές γλώσσες.

Καλεί την Αλβανία να προστατεύσει και να προωθήσει την πολιτιστική κληρονομιά, τις γλώσσες και τις παραδόσεις των μειονοτήτων της και να παράσχει αφιερωμένο χώρο στα δημόσια κρατικά μέσα ενημέρωσης ή των τοπικών φορέων εξουσίας, στις γλώσσες των μειονοτήτων.

24.α Χαιρετίζει σε αυτό το πλαίσιο την έγκριση του Νόμου «Για την Απογραφή Πληθυσμού», που πρόκειται να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2021 και καλεί την Αλβανία να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτελεσματική εφαρμογή της, μεταξύ άλλων μέσω της προετοιμασίας του ερωτηματολογίου και του εγχειριδίου ώστε να καλύπτουν αιτιάσεις όλων των αναγνωρισμένων μειονοτήτων.

24.β Καλεί την Αλβανία να διασφαλίσει ότι οι μειονότητες έχουν ίσες ευκαιρίες και επαρκή εκπροσώπηση στην πολιτική ζωή, τη δημόσια διοίκηση και το δικαστικό σώμα.

PDF-(European Parliament – EP), Ετήσια Έκθεση για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία στα Αγγλικά

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon