Επισήμως εκλογές

Δημοσιεύθηκε: 09/03/2021 13:57 Τελευταία Ενημέρωση: 10/03/2021 22:32 Από: Tachydromos

Με την κατάθεση στα όρια των νομίμων προθεσμιών των υποψηφίων στους συνδυασμούς, αργά χθες το βράδυ, θα μπορούσε να θεωρηθεί επίσημα προεκλογική περίοδο. Παρόλο που τα κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων είχαν πολύ νωρίτερα ξεκινήσει τον προεκλογικό αγώνα. Πρόκειται για ιδιαίτερα κρίσιμες εκλογές για την προοπτική της Αλβανίας, αυτές που θα διεξαχθούν την 25η Απριλίου.

Στο μεγάλο κάδρο αφορά το στοίχημα του Συνασπισμού των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης να απομακρύνουν μετά από οκταετή διακυβέρνηση του Σοσιαλιστικό Κόμμα απ’ την εξουσία, το οποίο επί το πλείστον κατέρχεται μόνο του στις εκλογές. Εξ άλλου με τις μονομερείς παρεμβάσεις που έκανε το περασμένο καλοκαίρι στον Εκλογικό Νόμο είχε εκ τότε δείξει ότι δεν θα οδηγούνταν σε επίσημο συνασπισμό.

Η πρόκληση των εκλογών αυτών δεν είναι μια απλή αλλαγή πολιτικής δύναμης στη διακυβέρνηση. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα και ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα έχει επιφέρει με τον αυταρχικό τρόπο που διαχειρίστηκε τα δημόσια και πολιτικά πράγματα τεράστιες συνέπειες στην δυσλειτουργία των θεσμών, οικονομική δυσπραγία που έχει οδηγήσει μεγάλο μέρος του ενεργού πληθυσμού στην μετανάστευση, κοινωνική εξαθλίωση που παραπέμπει στην περίοδο της δεκαετίας του ’90 και επίσης φαινόμενα διαφθοράς που διαπιστώνονται δια γυμνού οφθαλμού ενώ επισημαίνονται σε έγκυρες εκθέσεις διεθνών οργανισμών. Υστέρηση παρουσιάζει επίσης το πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπου ευαίσθητο ζήτημα όπως το περιουσιακό αντιμετωπίζονται με λογικές κρατισμού. Το οργανωμένο έγκλημα και η συμμετοχή στη διακίνηση ναρκωτικών έχει μετατρέψει την Αλβανία σε κόμβο στην Ευρώπη και δημιουργεί ήδη τετελεσμένα σε ότι αφορά και την ασφάλεια και την τρομοκρατία.

Στην εξωτερική πολιτική προφανώς υφίσταται ουσιαστική απόκλιση απ’ τον δεδηλωμένο στόχο της ένταξης στην ΕΕ. Κατά την διακυβέρνηση της χώρας απ’ το ΣΚ και τον Έντι Ράμα ενισχύθηκαν μονομερώς οι σχέσεις με την Τουρκία σε βαθμό που οι αναλυτές να κάνουν λόγο για παράδοση της χώρας στις βουλές του Ερντογάν.

Τα ζητήματα αυτά αποτελούν την ουσία της προεκλογικής αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Εξ αυτής της άποψης και αναμένει κανείς την μετατροπή της λαϊκής δυσαρέσκειας της κοινωνίας σε αριθμούς που θα καταστίσουν εφικτή την αλλαγή πλεύσης.

Το μικρό εκλογικό σώμα ωστόσο και η δυσκολία προσέλευσης ψηφοφόρων απ’ το εξωτερικό ώστε να δημιουργηθεί αστάθμιστη παράμετρος καθιστά δύσκολο τον αγώνα της αντιπολίτευσης στο να καρπωθεί τις αποτυχίες της οκταετούς διακυβέρνησης των Σοσιαλιστών.

Στα δικό μας μικρότερο κάδρο

Η αντιμετώπιση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας από πλευράς της κυβέρνησης του κ. Έντι Ράμα είναι γνωστή και θα αναλυθεί προφανώς περισσότερο όλο το διάστημα έως τις εκλογές. Η ΟΜΟΝΟΙΑ εξ άλλου έχει κατά καιρούς καταγγείλει την καθεστωτική πολιτική αντιμετώπιση ενώ το ΚΕΑΔ είχε εγκαταλείψει πολύ νωρίς τη συμμαχία που είχε συνάψει με το ΣΚ αντιδρώντας στις επιλογές της Κυβέρνησης σε ζητήματα όπως η διοικητική διαίρεση, το ιδιοκτησιακό στην παραλιακή ζώνη, την αιχμηρή ανθελληνική ρητορική, τη στάση ως προς τις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας κ.α.

Με τα δεδομένα που δημιουργεί η εκλογική συρρίκνωση λόγω και λεηλασίας που ασκείται διαχρονικά και εντονότερα τα τελευταία χρόνια εις βάρος της αυτόνομης πολιτικής έκφρασης, κυρίως όμως το δημογραφικό, λαμβάνοντας υπόψη και τις τεχνητές δυσκολίες του Εκλογικού Νόμου, τη διαχείριση της ψήφου κατά την διαδικασία καταμέτρησης και υπολογισμών, το ΚΕΑΔ οδηγήθηκε σε προεκλογική σύμπραξη με το Δημοκρατικό Κόμμα.

Προτάσσει δε την ανάγκη αλλαγής στη διακυβέρνηση ούτως ώστε ανοίξει προοπτική για άλλη πορεία των πραγμάτων και προφανώς αλλαγή προσέγγισης και των ζητημάτων που άπτονται στην εφαρμογή των δικαιωμάτων της ΕΕΜ.

Στα πλαίσια της σύμπραξης αυτής ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ δέχτηκε την πρόκληση της εκλογής στη μεγάλη Εκλογική Περιφέρεια των Τιράνων. Εγχείρημα καθόλου εύκολο που εν τούτοις όμως δύναται μετατραπεί σε δυνατότητα ώστε θέσεις που το ΚΕΑΔ διαχρονικά προβάλει δοκιμαστούν σε ένα αλλιώτικο εκλογικό περιβάλλον. Όποια και να είναι η έκβαση αυτής της πολιτικής δοκιμής αποδεικνύει σε τελευταία ανάλυση την ανάγκη καινούργιας προσέγγισης της κατάστασης. Η επικράτηση της αντιπολίτευσης και η απομάκρυνση του ΣΚ δημιουργεί συνθήκες για επανεκκίνηση από μηδενική βάση.

Δεν είναι παράλογο όσο και να φαίνεται. Τούτο δεδομένου ότι απ’ τις εκλογές ήδη του 2013 και στη συνέχεια τις τοπικές του 2015, τις υπό απαράδεκτες συνθήκες γενικές του 2017 και τις μονοκομματικές τοπικές του 2019, το ΚΕΑΔ βρέθηκε στο επίκεντρο μεθοδευμένης προσπάθειας πολιτικής εξόντωσης.

Τα πράγματα δεν είναι ρόδινα και ούτε η λογική ευθύγραμμη. Πρόκειται για σύνθεση μαθηματική κατάσταση με πολλούς παράγοντες. Ο συνδυασμός που το ΔΚ συνέταξε για την Εκλογική Περιφέρεια Αυλώνας ενέχει τεράστιες αδυναμίες που ίσως αποτελούν και ενδείξεις πολιτικού σχεδιασμού εάν δεν είναι απλά αποτέλεσμα αγνόησης της πραγματικότητας.

Τούτο όμως δεν σημαίνει ότι είναι καλύτερος ο συνδυασμός στη συγκεκριμένη Περιφέρεια του ΣΚ. Η συμπερίληψη προσώπων ελληνικής καταγωγής δεν λειτουργούν παρά σαν φερετζές επικίνδυνων δια πράξεων προσώπων που έχουν αποδείξει με έργα πως επιβουλεύονται τον Ελληνισμό και λεηλατούν την ακίνητη περιουσία του. Είναι παγίδα ώστε εμμέσως πλην σαφώς για άλλη μια φορά παροχετευτεί η δυνατότητα ώστε ο Ελληνισμός να αντιδράσει στις πολιτικές Ράμα εις βάρος του και η διαβρωτική του συμπεριφορά στην κατάλυση της εσωτερικής συνοχής της κοινότητας.

Επισήμως εκλογές από χθες τα μεσάνυχτα με ξεκάθαρη την ανάγκη συμβολής στην αλλαγή που είναι αναγκαιότητα…

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon