Διεθνή έρευνα: πως καταλήγουν στο γραφείο του Ράμα τα νήματα της μαφίας των ακίνητων περιουσιών

Δημοσιεύθηκε: 13/03/2021 14:01 Τελευταία Ενημέρωση: 14/03/2021 16:57 Από: Tachydromos

Διεθνή έρευνα: πως καταλήγουν στο γραφείο του Ράμα τα νήματα της μαφίας των ακίνητων περιουσιών

Μια λεπτομερή έρευαν δημοσιεύει το διεθνές δίκτυο Αναφορών περί του Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς, το OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project), και αφορά τον τρόπο πως με απάτες και πλαστογραφήσεις υφαρπάζουν την ακίνητη περιουσία στον Κόλπο της (Ν)Άρτας στον Αυλώνα. Η περίπτωση βέβαια αποτελεί την ίδια μέθοδο που ακολουθούν ισχυρές ομάδες με πολιτική κάλυψη στον ευρύτερο χώρο της παράκτιας περιοχής και που μας αφορά άμεσα. Τούτο καθώς η πλειοψηφία των περιουσιών είναι ιδιοκτησίες ομογενών Ελλήνων, των κοινοτήτων τους καθώς και κυρίως των Ενοριών και Μοναστηριών μας.

Εξ άλλου προ ολίγων ημερών η αλβανική ιστοσελίδα pamfleti.net αναφέρει σε λεπτομέρειες τη διαχρονική εμπλοκή των κυβερνητικών οργάνων των Τιράνων στην καταλήστευση της περιουσίας της Ιεράς Μονής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κακομιά. Συνεργεία συναρμοδίων υπουργείων και υπηρεσιών στην ουσία συνδράμουν από 2003 και έως σήμερα όπου η Κυβέρνηση του Έντι Ράμα έδωσε την χαριστική βολή ώστε επιφάνεια των 3000 στρεμμάτων εγγραφεί στο όνομα επιχειρηματία που συνεργάζεται κατ επέκταση με Ιταλικό περίεργο όμιλο για δόμηση τουριστικών εγκαταστάσεων.

Η ίδια εμπλοκή της Ιταλικής μαφίας είναι στο επίκεντρο της έρευνας και του OCCRP ενώ τη δημοσιογράφο που διενεργεί την εμπεριστατωμένη έκθεση προσέγγισαν οι άνθρωποι της Μαφίας να της προτείνουν οποιοδήποτε αντάλλαγμα κι όφελος έναντι της παρασιώπησης της υπόθεσης, όπως η ίδια καταγγέλλει στο κείμενο.

Εκείνο όμως που συγκλονίζει είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά εμπεριστατωμένα αποκαλύπτεται κάτι το οποίο όλοι υποψιαζόμαστε πλην όμως δεν υπήρχαν τα στοιχεία. Η OCCRP αποκαλύπτει λοιπόν στην καλοστημένη οργάνωση καταλήστευσης των ακινήτων στην Νάρτα και το Σβερνέτς μετέχει και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου το alter ego στην ουσία του Αλβανού Πρωθυπουργού, Έγγελ Αγκάτσι. Νομικός όντας και με γραφείο στην Ιταλία ο Αγκάτσι υπήρξε σύμβουλος Ιδρύματος «Εφθυμιάδης» (είχαμε αναφερθεί σε παλαιότερο εκτενώς για την ιστορία των Ελλήνων αυτών που υπό τις πιέσεις των αρχών του 20ου αιώνα άφησαν την Αυλώνα κι εγκαταστάθηκαν στην Κάτω Ιταλία) και διακανόνισε το deal που εξιστορεί η έκθεση της OCCRP. Αυτά συμβαίνουν ακριβώς το 2013 όταν ο Ράμα αναλαμβάνει Πρωθυπουργός και καλεί το φίλο του να εγκατασταθεί στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο.

Από κει προφανώς συνεχίζει με πολύ μεγαλύτερες ευκολίες το έργο του.

Ενώ ένας γνωστός κατά το ρεπορτάζ Αλβανός μαφιόζος απ’ την Αυλώνα, έχει εγκατασταθεί στις ΗΠΑ και απ’ την πολυτελή έπαυλη του στο Μαϊάμι συνεχίζει να διευθετεί υποθέσεις αμύθητων ακίνητων περιουσιών που έχει εγγράψει με πλαστογραφημένα αποδεικτικά και διάτρητες νομικές διαδικασίες στην Νάρτα και την Αυλώνα (ποιος γνωρίζει που αλλού, Ορικούμ, Καραμπουρούν, Δουκάτες κ.α.), οι γηγενείς Ελληνικής καταγωγής κάτοικοι των κοινοτήτων (Ν)Άρτας και Σβερνέτς αδυνατούν να καταγράψουν στα υποθηκοφυλακεία την ακίνητη περιουσία τους. Τούτο διότι όλη αυτή η παράκτια και επί της θάλασσας γης έχει με κυβερνητικές πλάτες καταχωρηθεί στον Αρτούρ Σέχου.

Πρώην Στρατηγός της Ιταλικής Αστυνομίας και πρώην Ιταλός διπλωμάτης, αμφότεροι με επί δεκαετία και πλέον σχέση με την Αλβανία, συστείνουν στην Ιταλία το Ίδρυμα «Ευθυμιάδη» με σκοπό δήθεν τη διεκδίκηση της ακίνητης περιουσίας που τα αδέρφια Λουκάς και Μάρκος Ευθυμιάδης κατείχαν στην περιοχή του Κόλπου της Αυλώνας. Στη συνέχεια σύμφωνα με τους σκοπούς του Ιδρύματος η περιουσία θα αξιοποιούνταν προς εκπλήρωση σκοπών φιλανθρωπίας και αγαθοεργίας που εμπεριέχει το Καταστατικό. Ωστόσο η περιουσία όπως και της οικογενείας του Γεωργίου Σουμπάσι (χαρακτηριστικά αναφέρει το ρεπορτάζ, αλλά υπάρχουν δεκάδες άλλες) είχε επίσης εγγραφεί στο όνομα του Αρτούρ Σέχου, με ότι φαίνεται με δεκάδες νήματα συνδεδεμένος με την Κυβέρνηση Ράμα και την Ιταλική Μαφία. Ο δικηγόρος Αγκάτσι, πλέον Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου προτείνει το συμβιβασμό που ο Ιταλός Στρατηγός και ο Διπλωμάτης αποδέχονται: 30 στρέμματα πάνω στο κύμα της θάλασσας και 8 διαμερίσματα στην Αυλώνα με αξία πλέον των 2 εκατομμυρίων Δολαρίων!!!

Μια υπόθεση αυτή που αποκαλύπτει το OCCRP, όχι η μοναδική, απεναντίας. Ωστόσο όλες είναι σχεδόν αντιγραφές και η κεφαλαιοποίηση τους γίνεται στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο, ειδικά με το Νόμο περί Στρατηγικών Επενδυτών κι Επενδύσεων.

Το κείμενο στην Αγγλική του OCCRP αξίζει να διαβαστεί. Δεν είναι απλά ένα ξεσκέπασμα του ύπουλου παιχνιδιού με την ακίνητη περιουσία μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Είναι ακέραια νομική καταγγελία…

https://www.occrp.org/en/investigations/from-a-miami-mansion-an-alleged-mobster-amasses-albanian-property

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon