Νέα μονάδα εισαγωγής και διανομής LNG στην Αυλώνα της Αλβανίας

Δημοσιεύθηκε: 19/03/2021 08:19 Τελευταία Ενημέρωση: 19/03/2021 08:21 Από: Tachydromos

Η Excelerate Energy LP (Excelerate), η ExxonMobil LNG Market Development Inc. (ExxonMobil) και η κυβέρνηση της Αλβανίας υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για τη διεξαγωγή μελέτης σκοπιμότητας για την πιθανή ανάπτυξη ενός έργου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο λιμάνι της Αυλώνας.

Σύμφωνα με το σχετικό μνημόνιο, η Excelerate θα διερευνήσει τις δυνατότητες μιας ολοκληρωμένης λύσης LNG, που θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη τερματικού εισαγωγής LNG, τη μετατροπή ή/και την επέκταση του υπάρχοντος θερμοηλεκτρικού σταθμού στην Αυλώνα και τη δημιουργία μικρής κλίμακας διανομής LNG τόσο στο εσωτερικό όσο και πιθανώς και εκτός Αλβανίας.

«Καθώς η Αλβανία προσπαθεί να βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλειά της, είμαστε πεπεισμένοι ότι μια λύση που θα προέρχεται από το φυσικό αέριο θα παρέχει αξιοπιστία στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας», δήλωσε ο Steven Kobos, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Excelerate.

Έχοντας οκτώ μεγάλα ποτάμια συστήματα, η Αλβανία βασίζεται σε υδροηλεκτρικά εργοστάσια, τα οποία μπορούν να καταστούν αναξιόπιστα σε περιόδους ξηρασίας, για την παροχή ενέργειας στους 2,8 εκατ. κατοίκους της χώρας.

Η υπουργός Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας, Μπελίντα Μπαλούκου, ανέφερε ότι «η διαφοροποίηση του εφοδιασμού και η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας είναι ζωτικής σημασίας για την Αλβανία και για τους γείτονές μας στα Βαλκάνια. Είμαστε βέβαιοι ότι το LNG μπορεί να είναι το κλειδί για την επίτευξη αυτών των στρατηγικών στόχων και την παροχή λύσης στο σύνθετο έργο TPP Vlora».

Η ExxonMobil, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φυσικού αερίου στις ΗΠΑ και σημαντικός παραγωγός LNG σε όλο τον κόσμο, θα αναλάβει την ευθύνη για τον εντοπισμό προσφοράς LNG στην Αλβανία και του Έργου Εισαγωγής ΥΦΑ, ως έργου Εθνικής Στρατηγικής Σημασίας.

«Το LNG επιτρέπει τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα κέντρα εφοδιασμού σε πελάτες με ασφάλεια και οικονομικά αποδοτικά», δήλωσε ο Ed Austin εκ μέρους της ExxonMobil. «Ενώ βρισκόμαστε σε αρχικά διερευνητικά στάδια, οι παγκόσμιοι πόροι της ExxonMobil και η αξιόπιστη αλυσίδα εφοδιασμού μπορούν να βοηθήσουν την Αλβανία να ανταποκριθεί στην ταχέως αναπτυσσόμενη ζήτηση για φυσικό αέριο και να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη ασφάλεια στην προσφορά».

Η έκθεση σκοπιμότητας αναμένεται να παραδοθεί το γ΄ τρίμηνο του 2021, ενώ η έναρξη λειτουργίας αναμένεται για το 2023.

www.naftikachronika.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon