Συμφωνία Frontex και Αλβανίας για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος

Δημοσιεύθηκε: 23/03/2021 08:41 Τελευταία Ενημέρωση: 23/03/2021 08:41 Από: Tachydromos

Αμοιβαία συμφωνία για την ενίσχυση της συνεργασίας σχετικά με τη διαχείριση των συνόρων και την καταπολέμηση του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος υπέγραψαν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής- Frontex και οι αλβανικές αρχές.

«Η νέα συμφωνία βασίζεται σε περισσότερα από 12 χρόνια συνεργασίας με τις αλβανικές αρχές στη διαχείριση των συνόρων. Για ενάμισι χρόνο, αξιωματικοί της Frontex συνεργάζονται με τους εθνικούς ομολόγους τους στην Αλβανία για την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος», τόνισε σε δήλωση του ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Frontex, Φαμπρίζ Λεγκερί. Πρόσθεσε επίσης ότι οι πολίτες της χώρας αξίζουν τη συνέχιση της εταιρικής σχέσης μεταξύ της Αλβανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που επηρεάζουν τα σύνορά τους.

Η νέα συμφωνία συνεργασίας έρχεται σε συνέχεια μιας διετούς προσπάθειας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αλβανίας που επιτρέπει στην Frontex να τοποθετήσει την πρώτη επιχειρησιακή μονάδα σε μια χώρα μη μέλος της Ε.Ε. Στην Αλβανία, υπάρχουν μέχρι στιγμής 71 αξιωματικοί της Frontex από 20 διαφορετικές χώρες της ΕΕ, οι οποίοι βοηθούν τις τοπικές αλβανικές αρχές να ελέγχουν τα σύνορα και να καταπολεμούν το διασυνοριακό έγκλημα, συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας ανθρώπων, της τρομοκρατίας και του λαθρεμπορίου ανθρώπων. Η Frontex υποστηρίζει επίσης την ανάπτυξη των περιφερειακών ικανοτήτων διαχείρισης των συνόρων χρησιμοποιώντας εκπαιδευτικά και επιχειρησιακά δεδομένα.

Η συνεργασία μεταξύ της Frontex και της Αλβανίας περιλαμβάνει επιπλέον την ανταλλαγή πληροφοριών καθώς και τις βέλτιστες επιχειρησιακές μεθόδους για τη διαχείριση των συνόρων και ταυτόχρονα τον σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Frontex ανακοίνωσε επίσης την τοποθέτηση ενός δεύτερου αξιωματικού – συνδέσμου προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων με περιφερειακή εντολή για την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και τη Βόρεια Μακεδονία, που θα εδρεύει στα Τίρανα. Ο νεοσύστατος σύνδεσμος θα βοηθήσει επίσης τον αξιωματικό-σύνδεσμο που είναι υπεύθυνος για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2020, η Frontex είχε ξεκινήσει επιχείρηση στο Μαυροβούνιο για την αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος στα θαλάσσια σύνορά του, καθώς και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και όπλων, της εμπορίας ανθρώπων και της τρομοκρατίας Παράλληλα τον Φεβρουάριο του 2021, η Frontex ανέστειλε όλες τις δραστηριότητές της στην Ουγγαρία μετά την κριτική που ασκήθηκε στην χώρα για παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ με περιορισμό της πρόσβασης σε άτομα που ζητούσαν διεθνή προστασία.

Πηγή: ert.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon