Υπέρ της εξ αποστάσεως Απογραφής ο Ράμα

Δημοσιεύθηκε: 26/03/2021 13:07 Τελευταία Ενημέρωση: 28/03/2021 15:33 Από: Tachydromos

Όχι όμως για τη χώρα του αλλά για την υπό εξέλιξη διαδικασία Απογραφής Πληθυσμού στη Βόρεια Μακεδονία. Δεδομένου ότι εκεί έχει αποτύχει από το 2002 να γίνει Απογραφή Πληθυσμού και Κατοικιών, λόγω σφοδρών αντιθέσεων για τον τρόπο και το περιεχόμενο μεταξύ της Σλαβικής πλειοψηφίας και της Αλβανικής μειονότητα, στα πλαίσια συμβιβασμών που επιτυγχάνει η Κυβέρνηση Ζάεφ, έχουν καταλήξει στη δυνατότητα συμμετοχής στην Απογραφή και πολιτών της χώρας που ζουν στο εξωτερικό, χωρίς μετάβαση στη γενέτειρα τους.

Αυτό προφανώς ωφελεί ιδιαίτερα τους αλβανικής καταγωγής κατοίκους καθώς έχει παρατηρηθεί ότι μετά το 1990 έχουν μαζικότερη μετανάστευση κι εγκατάσταση στο εξωτερικό. Ωστόσο φαίνεται ότι δεν υπάρχει προθυμία συμμετοχής. Η Συμφωνία της Οχρίδας που είχε συναφθεί μεταξύ Κυβέρνησης των Σκοπίων κι Αλβανών ενόπλων εξεγερμένων το 2001 τους κατοχυρώνει δικαιώματα με βάση όμως τις ποσοστώσεις ανά περιοχή.

Για το λόγο αυτό και η Απογραφή αυτή είναι κρίσιμη. Στο εσωτερικό της χώρας υπάρχουν μεγάλες αντιθέσεις δεδομένου ότι η αντιπολίτευση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχουν επιφυλάξεις για τη διαδικασία ότι θα επιφέρει αποτελέσματα υπέρ των Αλβανών και ως εκ τούτου θα αλλάξει και η πολιτική διεκδικήσεων από πλευράς τους. Συνδυαστικά επιφυλάξεις και αντιδράσεις υπάρχουν και για το Νόμο περί Ιθαγένειας στη χώρα καθώς και για τις αστυνομικές ταυτότητες.

Προκειμένου όμως αυξηθεί η συμμετοχή των Αλβανών στη διαδικασία προ ημερών τα Τίρανα επισκέφθηκε ο α Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας από το Κόμμα DUI του Αλί Αχμέτ, Αρτάν Γκρούμπι. Ζήτησε τη βοήθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών αλβανικής καταγωγής, ειδικά αυτών της διασποράς όπως δείξουν ενδιαφέρον και μετέχουν της διαδικασίας.

Σήμερα ο Αλβανός Πρωθυπουργός κ. Έντι Ράμα ανταποκρινόμενος στο αίτημα του Αλβανού πολιτικού απ’ τα Σκόπια και των αλβανικών κομμάτων της Βόρειας Μακεδονίας, ανάρτησε βίντεο. Καλεί δια αυτού τους αλβανούς να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας και να ακολουθήσουν τα βήματα ώστε να απογραφηθούν ηλεκτρονικά.

Η διαδικασία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον κατάλογο των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας στη διασπορά ενεργοποιήθηκε ήδη από 16 Μαρτίου και θα παραμείνει ενεργή έως 21 Απριλίου οπότε ολοκληρώνεται και η κατ οίκον απογραφή που ξεκινά στις 1 Απρίλη. Εξ άλλου οι υπάλληλοι που θα εφαρμόσουν τις διαδικασίας θα εμβολιαστούν με προτεραιότητα κατά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ ώστε να μην αναβληθεί η διαδικασία.

Η Αλβανία ωστόσο ενώ έχει κατ αναλογία αλλά και σε απόλυτο αριθμό πολύ περισσότερους πολίτες στο εξωτερικό δεν έχει πρόβλεψη στην νομοθεσία της για απογραφή εξ αποστάσεως.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon