Και άλλες πτυχές στο σκάνδαλο διαρροής των προσωπικών δεδομένων των πολιτών

Δημοσιεύθηκε: 13/04/2021 07:26 Τελευταία Ενημέρωση: 13/04/2021 15:08 Από: Tachydromos

Το κράτος έχει απολέσει το σκοπό ύπαρξης του σύμφωνα με τον έγκριτο δημοσιογράφο και πολιτικό αναλυτή Αρμάντ Σκουλάκου. Πρόκειται για έναν εκ των ιδρυτών και υπεύθυνο σύνταξης της ιστοσελίδας lapsi.al που αποκάλυψε τις τελευταίες μέρες το σκάνδαλο διαρροής των προσωπικών δεδομένων των πολιτών απ’ την πλατφόρμα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης e-albania στα κεντρικά των υπολογιστών του Σοσιαλιστικού Κόμματος για εκλογική χρήση.

Ο ίδιος δηλώνει όχι απλά ανήσυχος. Ωστόσο φέρνει με ψεσινές του δηλώσεις ότι ακόμη και άτομα με συνείδηση στο επιτελείο του Σοσιαλιστικού Κόμματος έχουν συνταραχτεί με τέτοιες ανευθυνότητες. Η κυβερνητική προπαγάνδα προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι δεν τρέχει τίποτε ουσιαστικό και ότι δεν δημιουργήθηκε η βάση δεδομένων του ΣΚ από κρατικά αρχεία προσωπικών δεδομένων αλλά από τη συλλογή τους κατευθείαν απ’ τους πολίτες και με βάση δική τους εθελοντική βούληση.

Ωστόσο ο κ. Σκουλάκου εστιάζει σε πρόσωπα όπως ο Διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ή Εισαγγελείς και ανώτερους πολιτειακούς λειτουργούς, τους οποίους η κομματική μηχανή ήταν αδύνατο να προσεγγίσει κι εκείνοι έχουν τη γνώση και το κύρος να μην παράσχουν τα προσωπικά τους ευαίσθητα στοιχεία.

Οι ψεσινές δηλώσεις του διαχειριστή του lapsi.al κ. Αρμάντ Σκουλάκου σε μετάφραση ακολουθούν:

«Η ιστορία δεν αφορά στις δύο τελευταίες μέρες. Αυτό που συνέβη, δεν είναι μια επιχείρηση – καμπάνια που ανελήφθη απ’ το Σοσιαλιστικό Κόμμα μόνο για την προεκλογική εκστρατεία. Εδώ και έξι μήνες έχουμε λάβει σήμα, από ανθρώπους στο Σκ, οι οποίοι ανησυχούσαν παρόλο που εργάζονταν εκεί, ότι απ’ τα σέρβερ του ΣΚ υπήρχε άμεση πρόσβαση στα δεδομένα του e-albania. Είναι πλέον των 200 ανθρώπων που δουλεύουν εκεί. Είναι σοκαριστικό, διότι είναι φύση αδύνατο να παρέμβει κανείς στα προσωπικά δεδομένα τα οποία προστατεύονται δια νόμου. Να μπορέσει να έχει πρόσβαση εκεί στα κρατικά δεδομένα, για να τα χρησιμοποιήσει.

910 χιλιάδες πολίτες στα Τίρανα, τα δεδομένα των οποίων είναι τα ID (ο αποκλειστικός ατομικός αριθμός), αριθμός κινητού τηλεφώνου, διεύθυνση κατοικίας είναι στα χέρια κάποιων νεαρών που τα διαχειρίζονται αυτά ως εκλογική υποδομή για το ΣΚ.

Είναι δύσκολη υπόθεση η πρόσβαση στο σύστημα, διότι το άτομο που μπορούσε να δώσει πρόσβαση αποκαλύπτεται αμέσως. Παρόλα αυτά κάποιος ανέλαβε το ρίσκο, διότι το συμβάν είναι πολύ βαρύ. Εμείς μπορούσαμε να παρισφρίσουμε προσποιούμενοι ότι είμαστε ένας εξ όσων εργάζονται για το ΣΚ. Εκεί υπάρχουν ονόματα όπως η περίπτωση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών, δεν ξέρω τι ανάγκη υπάρχει να γνωρίζει το Σοσιαλιστικό Κόμμα με ποιο κόμμα είναι ο προϊστάμενος των Υπηρεσιών. Είναι πλέον εκτεθειμένο το όνομα του, ο αριθμός τηλεφώνου.

Υπάρχουν αστυνομικοί- προϊστάμενοι της δίωξης εγκλημάτων, αποτελεί κίνδυνο.

Εγείρουν τούτες οι συνθήκες το ερώτημα, εφόσον καταφέρνουν να μπουν στα προσωπικά μας δεδομένα, μπορούν να μπουν και στην εφορία; Υπάρχουν ορισμένοι δημοσιογράφοι στο κλίμα της κυβέρνησης που προσπαθούν να κάνουν χιούμορ, να που ότι τίποτε το κακό, να πουν ότι κάθε κόμμα έχει δική του βάση δεδομένων.

Ασφαλώς, κάθε κόμμα μπορεί να έχει, αλλά να πάρεις τον αποκλειστικό ατομικό αριθμό από κρατικό αρχείο, για να τα χρησιμοποιήσουν για λογαριασμό ενός πολιτικού κόμματος, σημαίνει ότι το κράτος έχει πέσει. Φανταστείτε την περίπτωση ένα πολιτικό κόμμα στη Γαλλία, να έμπαινε στα δεδομένα των Γάλλων για να τα χρησιμοποιήσει για τις εκλογές.

Είδαμε την υπόθεση με τα Cambridge Analytica και είδαμε πως ξεσηκώθηκε στο πόδι όλος ο κόσμος.

Δεν μπορεί να επιτραπεί σε καμιά ιδιωτική εταιρία ώστε τη βάση δεδομένων ενός πελάτης να τα θέσει στην υπηρεσία ενός κόμματος. Παρατηρήσατε ότι σημειώνουν και τη θέση που εργάζεται; Εάν κάποιος δεν ψηφίσει, μπορεί να επηρεάσει τούτο και την συνέχεια της εργασίας του. Εκεί υπάρχουν άτομα που παραδείγματος χάρη δεν θα έπρεπε να αποκαλύπτεται η διεύθυνση κατοικίας τους. Ένας εισαγγελέας π.χ., γιατί ένας εγκληματίας θα έπρεπε να γνωρίζει το σπίτι του; Εάν κάποιος εισδύσει στα κρατικά δεδομένα και τα χρησιμοποιεί αυτά για συγκεκριμένους σκοπούς, σημαίνει ότι το κράτος έπεσε».

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon