Η θα χάσει…ή θα τις χαλάσει

Δημοσιεύθηκε: 19/04/2021 09:02 Τελευταία Ενημέρωση: 21/04/2021 09:01 Από: Tachydromos

Φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα έχει καλύτερη εικόνα της διαμόρφωσης των δεδομένων στο εκλογικό σώμα της χώρας απ’ όλες τις αναλύσεις των δημοσκόπων που προβάλουν τα ΜΜΕ.

Τα δικά του προγνωστικά, και δικαιολογημένα μετά από 8 χρόνια διακυβέρνησης με βασικά χαρακτηριστικά τον αυταρχισμό και την διαφθορά, πράγματα για τα οποία επίσης είναι ο πλέον συνειδητοποιημένος, με χαριστική μάλιστα βολή τον σεισμό και την πανδημία, μάλλον είναι δυσοίωνα.

Δυσοίωνα για τον ίδιο και το Κόμμα του όχι όμως για τη χώρα και την προοπτική της. Ακόμη και εχέφρονες σοσιαλιστές δεν διαφωνούν ότι τυχόν επικράτηση τους για Τρίτη τετραετία δεν θα είναι ότι καλύτερο για την κοινωνία, την οικονομία της χώρας, την εσωτερική συνοχή και ειδικά την προοπτική σε ότι αφορά τις διαδικασίες ενσωμάτωσης στην ΕΕ.

Δείγματα ότι μάλλον γνωρίζει ότι υστερεί σε ψήφους είναι αρκετά. Το πλέον ενδεικτικό είναι ότι το τελευταίο πενθήμερο έχει εγκαταλείψει τη θετική προεκλογική ρητορική και έχει προσφύγει στα πιο πρόστυχα μέσα πολιτικού αγώνα τα οποία βέβαια θα πρέπει να ομολογηθεί ότι κατέχει καλύτερα απ’ όλους τους άλλους πολιτικούς στη χώρα.

Οι ομιλίες του τις τελευταίες μέρες και ανεξαρτήτως του ακροατηρίου αποτελούν στην ουσία δημόσιες ύβρις κατά των πολιτικών αντιπάλων. Επιδιώκει να συσπειρώσει το εκλογικό σώμα, μάλλον για να διασώσει το κύρος ενός μεγάλου πολιτικού σχήματος όπως το δικό του παρά για να κερδίσει τις εκλογές.

Εδώ όμως και για όσους γνωρίζουν καλά τα της χρονίως χωλαίνουσας δημοκρατίας στην Αλβανία ελλοχεύει και ο κίνδυνος. Εάν με την θυελλώδη ένταση που χαρακτηρίζει το τελευταίο εκατοστάρι, τελευταία εβδομάδα δηλαδή προ των εκλογών, δεν επιδιώκει να κρύψει και κάποιο σενάριο νοθείας. Όχι εξαγοράς ψήφου. Αυτό θα γίνει διότι αποτελεί νόρμα στις αλβανικές εκλογές και δεν πρέπει να χαλάσει η παράδοση. Οι εξαθλιωμένοι ψηφοφόροι το θεωρούν κεκτημένο τους και η Κυβέρνηση δεν έχει λόγο να τους το στερήσει. Ο λόγος είναι για κανονικό μαγείρεμα των αποτελεσμάτων.

Εάν ο αρχηγός δώσει σήμα για κάποιες διορθωτικές παρεμβάσεις κατά την καταμέτρηση και ειδικά την καταχώρηση των αποτελεσμάτων, τότε ίσως και η διαδικασία εκτροχιαστεί. Διότι ανοίγει η όρεξη πολλών κομματικών στελεχών και υποψηφίων.

Το εκλογικό σύστημα εξ άλλου δημιουργεί εύθραυστα αποτελέσματα. Παράγοντες αστάθμητοι όπως η έλευση πολιτών που έχουν μεταναστεύσει δεν προκύπτουν λόγω της δυσκολίας κυκλοφορίας στον ευρωπαϊκό χώρο. Το υπόλοιπο εκλογικό σώμα που είναι στη χώρα έχει καλά σκαναριστεί όπως μαρτυρούν οι αποκαλύψεις για την παραχώρηση απ’ την κρατική αρχή ψηφιακής διακυβέρνησης στο Σοσιαλιστικό Κόμμα όλου του αρχείου των δεομένων των πολιτών.

Αναλύοντας τι συμβαίνει στο στρατόπεδο του ΣΚ και κυρίως στο δαιδαλώδη τρόπο σκέψης του Πρωθυπουργού ενίοτε επηρεασμένη από ουσίες, προκύπτει σαφώς και δεν χρειάζεται εκτεταμένη ανάλυση για την δικαιολογημένη αισιοδοξία στον πολιτικό χώρο της αντιπολίτευσης. Μέρα με τη μέρα τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται καθαρά ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν κατορθώσει να συντονιστούν καλύτερα στη σύμπραξη τους, να αντιληφθούν το ρόλο τους συμβατά με την προεκλογική του αρχηγού του ΔΚ και κατά συνέπεια δεν έχουν απλά κεφαλαιοποιήσει το αρνητικό κλίμα στην κοινωνία για την κυβέρνηση αλλά πείθουν με την δική τους πρόταση διακυβέρνησης και το πολιτικό πρόγραμμα.

Υπό τις συγκεκριμένες τούτες παραμέτρους δύο είναι οι εκδοχές: ή να χάσει τις εκλογές ή να τις χαλάσει. Το λιγότερο κοστοβόρο σενάριο για την Αλβανία είναι η απομάκρυνση απ’ τη διακυβέρνηση της συγκεκριμένης ομάδας με εκλογές. Τα άλλα και με βάση την πείρα του παρελθόντος δεν αποτελούν καλές εμπειρίες για τον τόπο και την κοινωνία.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon