Non grata για τις ΗΠΑ ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα

Δημοσιεύθηκε: 19/05/2021 14:48 Τελευταία Ενημέρωση: 20/05/2021 20:42 Από: Tachydromos

Σε μια ακραία απόφαση που έχουν νομικά θεσπίσει οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, προκειμένου καταπολεμήσουν την διαφθορά σε παγκόσμιο επίπεδο, προέβη ο Υπουργός Εξωτερικών (Secretary of the State Department), Άντωνι Μπλίνκεν.

Με ανάρτηση του στο twitter ανακοίνωσε ότι ο πρώην Πρόεδρος και πρώην Πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Σαλί Μπερίσα και τα συγγενικά του πρόσωπα πρώτου βαθμού (μέλη της οικογενείας) είναι ανεπιθύμητα για είσοδο στις ΗΠΑ.

«Πράξεις διαφθοράς που υπονομεύουν τη δημοκρατία στην Αλβανία του πρώην Πρωθυπουργού της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα. Ο ίδιος και συγγενικά του πρόσωπα πρώτου βαθμού είναι ανεπιθύμητα για είσοδο στις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ μαζί με τους εταίρους βοηθούν την καταπολέμηση της διαφθοράς» -, γράφει ο κ. Μπλίνκεν.

Η είδηση μόλις που κυκλοφορεί στα Αλβανικά ΜΜΕ και δεν υπάρχουν ακόμη οι πρώτες αντιδράσεις.

Πρόκειται βέβαια για πολύ σημαντική εξέλιξη που θα επηρεάσει οπωσδήποτε τα πολιτικά πράγματα στο εσωτερικό της Αλβανίας, τόσο διότι είναι περίοδος μετά τις εκλογές όπου ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η απόφαση του Δημοκρατικού Κόμματος (ιδρυτής και αρχηγός του οποίου υπήρξε ο κ. Μπερίσα και στο οποίο η σκιά του είναι ακόμη βαριά) για την αναγνώριση του αποτελέσματος και κυρίως καθώς αναμένονται επίσης επανεξέταση διαφόρων εισαγγελικών και δικαστικών υποθέσεων απ’ τις δομές απονομής δικαιοσύνης που ανασυγκροτούνται με την επίβλεψη και τη συνδρομή των ΗΠΑ.

Τα προηγούμενα χρόνια είχαν επίσης ανακοινωθεί κάποιες αποφάσεις για ανακήρυξη ως ανεπιθύμητα για τις ΗΠΑ δημόσια πρόσωπα στην Αλβανία αλλά όχι στο επίπεδο του πρώην Προέδρου και πρώην Πρωθυπουργού με μείζονα μάλιστα ρόλο στα εσωτερικά της Αλβανίας και τους αλβανικούς πληθυσμούς στο υπόλοιπο της περιοχής των Βαλκανίων.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon