Αντιφατική ή ειλικρινής η Υπουργός κα. Τζάτσκα;

Δημοσιεύθηκε: 02/06/2021 10:22 Τελευταία Ενημέρωση: 03/06/2021 11:45 Από: Tachydromos

Θέματα δικής αρμοδιότητας προσέγγισε η Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας κα. Όλτα Τζάτσκα προσκεκλημένη ψες στην εκπομπή του Euronews Albania και της δημοσιογράφου Ίλβα Τάρε.

Ειδικά η δημοσιογράφος επέμεινε στο πεδίο των σχέσεων με την Ελλάδα και ακόμη ειδικότερα στις εξελίξεις για την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προς επίλυση διαφορών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών στο βόρειο τομέα του Ιονίου Πελάγους. Εξ άλλου απ’ τη διάχυση στην ενημέρωση του περιεχομένου της εκπομπής είναι το πλέον προβεβλημένο κομμάτι του συνολικού περιεχομένου της συνέντευξης. Τούτο λόγω και της ιδιαίτερης ευαισθησίας και της επιτήδειας μόχλευσης του ζητήματος διαχρονικά.

Ως γνωστό κατά την περυσινή επίσκεψη στα Τίρανα (Οκτώβριος) του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκο Δένδια υπήρξε κοινό συμπέρασμα με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας κ. Έντι Ράμα, ώστε το ζήτημα να παραπεμφθεί προς επίλυση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η κα. Τζάτσκα ωστόσο δήλωσε ψες ότι δεν έχει γίνει εκ τότε κανένα θεσμικό βήμα. Μάλιστα επέμεινε ότι ούτε η ελληνική πλευρά έχει προχωρήσει στο ζήτημα. Πλην όμως ανέφερε ότι οι ειδικοί, στρατιωτικοί, νομικοί και διπλωματικοί, συλλέγουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σε ειδικό φάκελο. Δεν έχει όμως παραχθεί κανένα γραπτό κείμενο ούτε έχει υπάρξει συνέχεια των επαφών με την Ελλάδα για το πώς από κοινού θα καταλήξουν στα ζητήματα για τα οποία θα αιτηθούν την επιδιαιτησία του ΔΔ. Επί το πλείστον αποκάλυψε ότι η Αλβανία δεν βιάζεται. Δεν γνωρίζει λέει πότε θα κατατεθεί η προσφυγή στη Χάγη και ούτε πότε θα βγει η απόφαση, προφανώς όμως είπε φεύγουμε απ’ τη χρονική διάρκεια της παρούσης κυβέρνησης δλδ. το 2025.

Εδώ βέβαια ενέχει μια πρώτη αντίφαση. Υποτίθεται ότι αποτελεί το βασικό ζήτημα στις σχέσεις των δύο χωρών που προφανώς επηρεάζει το σύνολο τους και την διαχείριση άλλων θεμάτων και δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα; Εάν έτσι είναι τα πράγματα τότε αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ουσιαστικό συμφέρον απ’ τα Τίρανα να διατηρείται η ίδια κατάσταση καχυποψίας, παρεξηγήσεων, ρητορικής έντασης και σύγκρουσης που προφανώς δεν συμβάλουν στην αναβάθμιση της σχέσης.

Η βασική ωστόσο αντίφαση της κας. Υπουργού, που τυπικά μάλιστα είναι Υπουργός για την Ευρώπη και Εξωτερικών Υποθέσεων, αφορά στην προσδοκία έναρξης των διακυβερνητικών διαπραγματεύσεων Αλβανίας – ΕΕ εντός του Ιούνη. Δεν πρόκειται βέβαια για υπερβολική αισιοδοξία δεδομένου ότι όντως υφίσταται αναθέρμανση τους ενδιαφέροντος της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια και στο πλαίσιο αυτό η διαφορά της Σόφιας με τα Σκόπια ίσως ξεπεραστεί.

Η αντίφαση έγκειται στο γεγονός ότι η Αθήνα που όντως ουσιαστικά ενδιαφέρεται για την ενσωμάτωση των χωρών της περιοχής θα προχωρήσει σε έγκριση της έναρξης διαπραγμάτευσης χωρίς προηγουμένως και αυστηρώς έχει εξασφαλίσει τις δεσμεύσεις και το χρονοδιάγραμμα για το θέμα των θαλασσίων ζωνών;

Πρόκειται για ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί ξεκάθαρα διότι εάν μη τι άλλο όπως προαναφέρθηκε αποτελεί το ψευτοεπιχείρημα με το οποίο οι ενδιαφερόμενοι κύκλοι για τη συντήρηση της ανθελληνικής ατζέντας στην Αλβανία εδράζουν την προπαγάνδα τους.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon