Μαφία και σουρεαλισμός στην εξωτερική πολιτική της Αλβανίας

Δημοσιεύθηκε: 03/06/2021 12:36 Τελευταία Ενημέρωση: 05/06/2021 17:12 Από: Tachydromos

Είχαμε ξαναγράψει ότι πέραν των άλλων η αλβανική πολιτική σκηνή προσφέρει και στοιχεία προσέγγισης από καλλιτεχνική οπτική. Λόγω ίσως του γεγονότος ότι ο Πρωθυπουργός κ. Έντι Ράμα διατείνεται ότι είναι μοντέρνος εικαστικός.

Τις δε εικαστικές του αντιλήψεις και εκφράσεις τις έχει υλοποιήσει στις χρωματικές επιλογές για τις προσόψεις των κτιρίων στα Τίρανα καθόσον ήταν Δήμαρχος και πλέον δημιουργεί ανάλογα σουρεαλιστικά παράγωγα στη σφαίρα της εξωτερικής πολιτικής αλλά και στο εσωτερικό.

Η ξαφνική του επίσκεψη στην Τουρκία ενέχει στοιχεία μαφιόζικης συναλλαγής αλλά και πολιτικού σουρεαλισμού. Η φωτογραφία που διένειμε αργά ψες το βράδυ μέσα απ’ τα Σουλτανικά Ανάκτορα της Άγκυρας, αναπαράγεται σήμερα απ’ την Αναντολού Ατζανσύ. Η λεζάντα του ιδίου ήταν μονολεκτική: «Φίλοι». Στο διάδρομο είναι ο ίδιος με τον καθοδηγητή του Ρετσέπ Ταϊπ Ερντογάν.

Το πρακτορείο ειδήσεων του δεύτερου τη φωτογραφία τη συνοδεύει με την είδηση ότι η συνάντηση ήταν αυστηρά μεταξύ των δύο. Ως εκ τούτου το συμπέρασμα που συνάγεται δεν είναι απλά το βάθος της σχέσης του Ράμα με τον Τούρκο Πρόεδρο αλλά όπως η φωτογραφία δείχνει ο αλβανός πρωθυπουργός έχει τεράστια άνεση μέσα στα παλάτια του σουλτάνου της Τουρκίας και χαλίφη της Βαλκανικής.

Τέτοιες συναντήσεις αυστηρά μακριά απ’ το φως της δημοσιότητας δεν αφορούν σε σχέσεις κρατών αλλά μάλλον οργανώσεων της παρανομίας. Ακόμη και ο Χότζα που επισκέπτονταν τον πατέρα Στάλιν, παρόλο που είχε απολύτως νομιμοποιήσει την υποταγή και τυπικά, δεν είχε ποτέ ανάλογη άνευ μάρτυρα συνάντηση.

Ο σουρεαλισμός έγκειται στην πολιτική οπτική και συγκυρία. Από πλευράς της ΕΕ έχουν ενταθεί οι προσπάθειες για έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Επί το πλείστον ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν εντόνως εκφράσει τις ανησυχίες τους για την σχέση των Τιράνων με την Άγκυρα.

Η Τουρκία επίσης βρίσκεται σε μια κατάσταση μη ήρεμης σχέσης με την Ουάσιγκτον.

Ο Έντι Ράμα δεν αντιβαίνει τους κανόνες της λογικής. Το πάει πολύ πιο πέρα.

Δικαιολογεί ότι πηγαίνει άρον – άρον στην Τουρκία όπως προσελκύσει επενδύσεις και εισαγάγει οικονομική ανάπτυξη. Πρόκειται επίσης για παραλογισμό. Η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε τεράστια δυσκαμψία και πως μπορεί κάποιος να λάβει παρά του μη έχοντος;

Εκτός και εάν γίνεται λόγος για παράνομες συναλλαγές που δεν επιφέρουν παρά πρόσκαιρη οικονομία και λειτουργούν ως ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ο πολιτικός όμως σουρεαλισμός μας αγγίζει και πιο άμεσα. Η πλειονότητα της ελληνικής κοινότητας στην Αλβανία ψήφισε προσφάτως τον κ. Έντι Ράμα άρα επικροτεί την πολιτική του πλήρους παράδοσης στην Τουρκία. Επί το πλείστον αναμένουν πλέον την οικονομική πρόοδο κι ευημερία απ’ τις επενδύσεις του Ερντογάν σε συνδυασμό με μιναρέδες και φερετζέδες.

Σε υψηλότερο δε επίπεδο έχει επιλεγεί η παράδοση διαλέξεων σύγχρονης διπλωματίας και διεθνούς πολιτικής από κορυφαίους υπουργούς στους πολλά υποσχόμενους αλβανούς διπλωμάτες των βιντεοσκοπήσεων.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon