Τουρκικό γιουρούσι αλβανών χοτζάδων

Δημοσιεύθηκε: 03/06/2021 11:34 Τελευταία Ενημέρωση: 03/06/2021 12:36 Από: Tachydromos

Πενήντα χοτζάδες απ’ όλη την Αλβανική επικράτεια αντέδρασαν χθες δίνοντας στη δημοσιότητα μια σχεδόν τζιχαντιστικού περιεχομένου και ύφους δήλωση που τυπικά απευθύνεται στην Μουσουλμανική Κοινότητα της Αλβανίας και την Προεδρία της. Η Μουσουλμανική Κοινότητα της Αλβανίας στην ουσία αποτελεί θεσμό ενιαίας αντιπροσώπευσης των μουσουλμάνων στη χώρα, τζαμιών και κοινοτήτων πιστών που τα περιβάλει με τους πνευματικούς τους αρχηγούς.

Ο αριθμός των 50 χοτζάδων δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητος δεδομένου ότι τοποθετούνται με όνομα και επώνυμο, πράγμα που εύκολα επιτρέπει να υποθέσει κανείς πόσοι άλλοι, ειδικά λαϊκοί θεολόγοι και κήρυκες, που διαδίδουν ίδιες θέσεις και προπαγάνδες στις ορδές των πιστών μουσουλμάνων.

Τα επιχειρήματα είναι σχεδόν αντιγραφή των όσων η Τουρκική προπαγάνδα επαναλαμβάνει απ’ τις θέσεις του Προέδρου της Ερντοάν σε ότι αφορά στην πρόσφατη σύγκρουση του κράτους του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζα.

Ουσιαστικά οι υπογράφοντες το υπόμνημα που μάλλον έχει υποδειχθεί απ’ την Άγκυρα (όλες οι Πρεσβείες τους εξ άλλου σε χώρες με μουσουλμανικούς πληθυσμούς έχουν Ακόλουθο Θρησκευτικών Υποθέσεων, πολλές φορές είναι ο ίδιος χότζας), αναφέρονται σε δείπνο – ιφτάρ κατά το τυπικό του Ισλάμ, που έγινε την τελευταία του Ραμαζάνι εβδομάδα, 11 Μάη, στα Τίρανα με πρωτοβουλία του επικεφαλής της Κοινότητας των Μπεκτασί, Αρχιμπαμπά Εντμόντ Μπραχίμι και του Πρέσβη του Ισραήλ στα Τίρανα. Μετείχε επίσης η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αλβανία.

Στο δείπνο αυτό εκπροσωπήθηκε και η Μουσουλμανική (Σουνί) Κοινότητα της Αλβανίας δια του Μουφτή της μεγαλύτερης περιφέρειας τους, των Τιράνων.

Εδώ έγκειται και η αντίθεση των Χοτζάδων του υπομνήματος που εν τούτοις το πάνε πολύ μακρύτερα. Κρίνοντας άτοπη την συμμετοχή σε δείπνο του εκπροσώπου του κράτους του Ισραήλ ( ο Πρέσβης εν προκειμένου) ενώ συνεχίζονταν ο βομβαρδισμός στη Λωρίδα αλλά και η έξωση απ’ το τέμενος του Αλ Αξά, οι ιεροκήρυκες του Ισλάμ, δεν ζητούν απλά τη συγνώμη του Αρχημουφτή της Αλβανίας, ο οποίος εξελέγη προ διετίας με την παρέμβαση των υπηρεσιών των ΗΠΑ αποκλείοντας τον υποψήφιο επιλογής του Ερντογάν.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon