Rama και Varhelyi θα προεδρεύσουν της Συνόδου Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων στις 10 Ιουνίου στα Τίρανα

Δημοσιεύθηκε: 08/06/2021 20:12 Τελευταία Ενημέρωση: 08/06/2021 20:12 Από: Tachydromos

Η Αλβανία θα φιλοξενήσει την επόμενη σύνοδο κορυφής των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου, στο Παλάτι των Ταξιαρχών.

Την σύνοδο θα προεδρεύσουν ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama και ο Επίτροπος Διεύρυνσης Oliver Varheliy.

Η φετινή σύνοδος κορυφής είναι πολύ σημαντική καθώς έρχεται μόλις 2 εβδομάδες πριν από την αναμενόμενη απόφαση στις Βρυξέλλες για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, οι ηγέτες των 6 χωρών των Δυτικών Βαλκανίων Αλβανίας, Κοσσυφοπεδίου, Σερβίας, Βόρειας Μακεδονίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και Μαυροβουνίου θα συζητήσουν τα έργα στην περιοχή που επωφελήθηκαν από τη Διαδικασία του Βερολίνου.

Πέρυσι, η συνάντηση των 6 ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, ως Σύνοδος Κορυφής της Σόφιας και πραγματοποιήθηκε στις 10 Νοεμβρίου.

Στη σύνοδο κορυφής στη Σόφια, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, οι οποίες δεν είναι ακόμη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμφώνησαν να ενισχύσουν τις σχέσεις τους. Οι ηγέτες των κρατών συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια κοινή περιφερειακή αγορά και επίσης να υιοθετήσουν πράσινες πολιτικές.

Η κοινή δήλωση ανέφερε ότι αυτή η συμφωνία επιτεύχθηκε «για την αύξηση της οικονομικής συνεργασίας στην περιοχή, αναπτύσσοντας την Κοινή Περιφερειακή Αγορά, με βάση τα πρότυπα και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να αυξήσει την ελκυστικότητα και την ανταγωνιστικότητα της περιοχής και να φέρει στην περιοχή πιο κοντά τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

/ibna.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon