Πρίστινα και Πρεμετή – περιπτώσεις παρόμοιες

Δημοσιεύθηκε: 12/06/2021 09:35 Τελευταία Ενημέρωση: 12/06/2021 14:42 Από: Tachydromos

Θεία Λειτουργία επί της Αναλήψεως του Σωτήρος Χριστού που τέλεσε ο Μητροπολίτης Ράσκα και Πριζρέν, κ. Θεοδόσιος, του Πατριαρχείου των Σέρβων, στον μη ολοκληρωμένο κατασκευαστικά Ι. Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο κάμπους του Πανεπιστημίου της Πρίστινα, ξεσηκώνει θύελλες αντιδράσεων από τους κυβερνητικούς και μη κύκλους του Κοσσόβου.

Ο Ναός αυτός είχε θεμελιωθεί τη δεκαετία του ’90 προκειμένου εξυπηρετεί την τότε πολυπληθή κοινότητα Σέρβων Ορθοδόξων φοιτητών γηγενών και μη της περιοχής αλλά και ακαδημαϊκού προσωπικού.

Μετά τις βίαιες εξεγέρσεις και την επέμβαση των Νατοϊκών δυνάμεων στην περιοχή οι εργασίες σταμάτησαν ενώ ωστόσο στη συνέχεια στους ξεσηκωμούς του 2000-2001 του αλβανικού στοιχείου, οπότε και διώχθηκαν χιλιάδες Σέρβοι απ’ την περιοχή και καταστράφηκαν ναοί και Μοναστήρια αιώνων, ο συγκεκριμένος Ναός υπήρξε επίκεντρο βανδαλισμών και βιαιοτήτων. Οι τοπικές εκκλησιαστικές αρχές και το Πατριαρχείο της Σερβία επιδεικνύει τίτλους κατοχής της γης, νόμιμες άδειες δόμησης και επίσης τις διαδικασίες εγγραφής στο κτηματολόγιο. Απεναντίας έντονες είναι οι κινήσεις των αρχών του Πανεπιστημίου και της κυβέρνησης με την παρότρυνση κυρίως φανατικών μουσουλμανικών κύκλων όπως δρομολογήσουν νομιμοφανείς διαδικασίες για την κατεδάφιση του Ναού.

Τα δημοσιεύματα παίρνουν και δίνουν όπως και οι δηλώσεις αξιωματούχων της Κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης του Κοσσόβου όπου την τέλεση με παρουσία ολιγάριθμου ποιμνίου πιστών στο Ναό, Λειτουργία, τη θεωρούν πρόκληση εις βάρος τους. Επί το πλείστον ο Υπουργός Πολιτισμού της Κυβέρνησης του κεντροαριστερού Αλμπίν Κούρτι δηλώνει ότι οι αστυνομικές αρχές της Πρίστινα δεν είχαν ενημερωθεί για την τέλεση του μυστηρίου σε νόμιμο Ναό!!!

Πέραν των άλλων παραμέτρων η περίπτωση μοιάζει ως αντίγραφο με την περίπτωση του Ι. Ναού των Εισοδίων της Παναγίας Θεοτόκου στην Πρεμετή της δικής μας Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αναλόγως και αντιστοίχως έντονες είναι διαχρονικά οι πιέσεις εθνικιστών και μουσουλμανικών κύκλων όπως αλλοιώσουν την ιδιοκτησία του κτιρίου και εν σε τελευταία ανάλυση να διώξουν οριστικά την κοινότητα των πιστών απ’ τον ιστορικό τους Ναό. Τον Αύγουστο του 2013 εξ άλλου παρακρατικές δυνάμεις σε αγαστή συνεργασία με φορείς και υπηρεσίες της πολιτείας διέπραξαν ιεροσυλία κατά τη διάρκεια βίαιης έξωσης των ιερέων και πιστών απ’ το Ναό τους.

Η αμφισβήτηση του δικαιώματος των Ορθοδόξων πιστών να απολαμβάνουν άνευ δυσκολιών και προσκολημάτων τους Ναούς και να τελούν ελευθέρως τα θρησκευτικά τους δικαιώματα και υποχρεώσεις και καθήκοντα, τόσο στην περίπτωση της Πρίστινα όσο και της Πρεμετής, είναι πασιφανείς. Δεν είναι αυτονόητο δε η προαγωγή της ειρηνικής συνύπαρξης στη ζώνη όπου το Ισλάμ θέλει να επιβληθεί…

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon