Η Αλβανία, η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία θα κηρυχθούν ασφαλείς για να ταξιδέψουν ελεύθερα στην Ε.Ε.

Δημοσιεύθηκε: 16/06/2021 10:25 Τελευταία Ενημέρωση: 16/06/2021 10:24 Από: Tachydromos

Οι είναι τρεις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που έχουν τη δυνατότητα να κηρυχθούν ασφαλείς για να ταξιδέψουν ελεύθερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στο Radio Free Europe. Η Πορτογαλία, η οποία κατέχει την τρέχουσα προεδρία της Ε.Ε., καταρτίζει έναν κατάλογο χωρών των οποίων τα δεδομένα δείχνουν ότι είναι ασφαλή όσον αφορά τη προσβολή από τον κορωνοϊό. Εκτός από τις τρεις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο, τη Σαουδική Αραβία και την Ταϊβάν.

Οι πρέσβεις των κρατών μελών της Ε.Ε. θα συζητήσουν κάθε μία από αυτές τις χώρες την Τετάρτη και θα αποφασίσουν ανάλογα με την επιδημιολογική τους κατάσταση. Για να εξασφαλίσει την κατάσταση μιας ασφαλούς χώρας, πρέπει να καταγράφουν έως και 75 θετικά κρούσματα κορωνοϊού ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες.

Τον Μάιο, το Συμβούλιο της Ε.Ε. άρχισε επίσημα τους περιορισμούς στα μη απαραίτητα ταξίδια για υπηκόους τρίτων χωρών που έχουν εμβολιαστεί με όλες τις απαιτούμενες δόσεις του εμβολίου . Οι υπήκοοι τρίτων χωρών περιλαμβάνουν επίσης πολίτες των Δυτικών Βαλκανίων.

Ωστόσο, οι πολίτες των χωρών που δεν περιλαμβάνονται στον ασφαλή κατάλογο εξακολουθούν να χρειάζονται τη συγκατάθεση της χώρας υποδοχής, ενώ δεν απαιτείται άδεια για όσους προέρχονται από μια χώρα που θεωρείται ασφαλής.

https://rti.rtsh.al/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon