Στο Συνταγματικό Δικαστήριο οι τοπικές εκλογές 2019

Δημοσιεύθηκε: 22/06/2021 12:16 Τελευταία Ενημέρωση: 23/06/2021 14:07 Από: Tachydromos

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας μετά την ατονία στην οποία είχε οδηγηθεί καθώς όλα σχεδόν τα μέλη του κρίθηκαν έκπτωτοι, κυρίως λόγω αδικαιολόγητης μεγάλης περιουσίας που είχαν βάλει, με την μερική έστω πλήρωση των θέσεων των δικαστικών. έχει αρχίσει εδώ και λίγες εβδομάδες την εξέταση υποθέσεων που είχαν συσσωρεύει. Ο θεσμός αυτός σε επίπεδο ανώτερου δικαστηρίου, όπως και το ίδιο το Ανώτερο-ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας είναι εκτός λειτουργίας εδώ και τέσσερα χρόνια ενώ δικάζει και κρίνει υποθέσεις που αφορούν τη λειτουργία του πολιτεύματος, την συνταγματικότητα νομοθετημάτων αλλά και κυβερνητικών υποθέσεων, την συμβατότητα πράξεων της πολιτείας με ανθρώπινα δικαιώματα κ.α. συναφή.

Η σημαντικότερη ωστόσο υπόθεση που καλείται να εξετάσει έχει εγγραφεί για την αυριανή του συνεδρίαση.

Πρόκειται για την προσφυγή της Ενώσεως Δήμων της Αλβανίας που αιτείται την ακύρωση των Εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που διενεργήθηκαν στην χώρα τον Μάη του 2019.

Στην ουσία ήταν μονοκομματικές εκλογές και ενώ μπορεί να φαίνονται ως μία βεντέτα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην ουσία επέστρεψαν το πολιτικό σύστημα στη χώρα σε κατάσταση που αφορά στην περίοδο του 1990-1991. Παρόλο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τότε διαπιστώνοντας ότι η αντιπολίτευση δεν προσέρχονταν στις εκλογικές διαδικασίες είχε εκδώσει σχετικό Προεδρικό Διάταγμα ακύρωσης προηγούμενου του, η Κυβέρνηση αιτιολογιόνταν ότι δεν υφίσταται τέτοια νομική δυνατότητα, προχώρησε σε εκλογές. Συνέπεια αυτών είναι ώστε στους περισσότερους δήμους, δήμαρχοι και δημοτικά συμβούλια να έχουν προκύψει χωρίς εναλλακτική δυνατότητα εκλογής για τους πολίτες. Αυτή είναι η μία πτυχή της δικαστικής προσφυγής: είναι δηλαδή νόμιμο το Προεδρικό Διάταγμα ακύρωσης των εκλογών;

Το δεύτερο σκέλος της προσφυγής αφορά στο μαγείρεμα κυριολεκτικά χαλκευμένου πολιτικού σχήματος που θα νομιμοποιούσε έστω σε ορισμένους δήμους τη διαδικασία με την εγγραφή στα ψηφοδέλτια και τη συμμετοχή του. Πρόκειται για την «Δημοκρατική Πειθώ» η οποία ενώ στο Πρωτοδικείο εγκρίθηκε τυπικά στις αρχές του Μάη 2019 είχε ωστόσο εγγραφεί στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ήδη από 21 Απρίλη. Επί το πλείστον δε στις 25 Απρίλη είχε καταθέσει υποψηφίους δημάρχους και συνδυασμούς για 31 Δήμους απ’ τους 67 συνολικά.

Η εκδίκαση της υπόθεσης δημιουργεί ήδη ανησυχίες στην κυβερνητική πλειοψηφία και την Κυβέρνηση του ΣΚ. Δύο εβδομάδες πριν διενήργησε εκλογές στην Ένωση Δήμων Αλβανίας αντικαθιστώντας την Δήμαρχος Σκόδρας που πρόσκειται στην αντιπολίτευση με τον πρώην αστυνομικό Δήμαρχο Λέζας του κυβερνώντος κόμματος. Τα αποτελέσματα της εκτάκτου συγκλήσεως των μελών της ΕΔΑ δεν ενέκρινε το Πρωτοδικείο Τιράνων ενώ η Ευρωπαϊκή Αρχή Αποκεντρωμένων Δήμων «πάγωσε» την ιδιότητα μέλους της ΕΔ Αλβανίας έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Ο ελιγμός αυτός εκλαμβάνεται απ’ τα ΜΜΕ ως προσπάθεια της Κυβέρνησης όπως με την νέα της αρχή η ανεραισίουσα Ένωση Δήμων Αλβανίας αποσυρθεί απ’ το αίτημα εκδίκασης της υπόθεσης στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon