Οι Σέρβοι ανακαλύπτουν τους Αγίους Σαράντα

Δημοσιεύθηκε: 27/07/2021 22:21 Τελευταία Ενημέρωση: 28/07/2021 13:49 Από: Tachydromos

Του Ορφέα Μπέτση

Η Πανδημία του Covid-19 έχει και μια θετική απόρροια. Σέρβοι και Κοσσοβάροι Αλβανοί, παρά την εικόνα που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ και που συντηρεί η πολιτική τάξη, λούονται μαζί στις παραλίες του Ιονίου από την Αυλώνα, τους Αγίους Σαράντα και τα Εξαμίλια. Βέβαια, η διαχείριση της πανδημίας έχει επιβάλει νέο καθεστώς στα σύνορα, που δυσκολεύει την διέλευση από τις γνωστές διαδρομές των Σέρβων προς την Ελλάδα. Πέραν αυτού όμως, το φαινόμενο έχει και άλλες διαστάσεις.

Πηγή:slpress.gr

Σχετίζεται προφανώς και με πολιτικές επιλογές του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα και του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς για προσέγγιση, σύμφωνα με την πλατφόρμα της Βαλκανικής “MiniSchengen” που στηρίζουν αμφότεροι καθώς και ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ. Τα προηγούμενα χρόνια, τέτοια περίοδο στις περιοχές νότια των Τιράνων και πέριξ της μεθορίου Ελλάδας και Αλβανίας, στους οδικούς άξονες και στις πλατείες κωμοπόλεων και χωριών, κυριαρχούσαν τα αυτοκίνητα με ελληνικές πινακίδες. Πέρυσι καθόλου. Φέτος συμβολικά επιλέγουν να έρθουν στη γενέτειρά τους Βορειοηπειρώτες ή αλβανικής καταγωγής πολίτες, που ζουν μονιμότερα στην Ελλάδα.

Είναι συνέπεια των δυσκολιών μετακίνησης που έχουν επιβληθεί στα σύνορα και όχι μόνο για τον έλεγχο της Πανδημίας του Covid-19. Ωστόσο όμως εκείνο που αποτελεί ίσως βασικό φαινόμενο της φετινής τουριστικής σεζόν στις παραλίες των νότιων περιοχών της Αλβανίας, είναι η αθρόα κάθοδος επισκεπτών από τη Σερβία. Στην ουσία, υποχρεωμένοι μάλλον από τις δυσκολίες να κατέβουν στους πολύ πιο οικείους γι αυτούς προορισμούς της Ελλάδας, οι Σέρβοι ανακάλυψαν μάλλον την επική τους διαδρομή, αυτή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι Σέρβοι ανακαλύπτουν τους Αγίους Σαράντα*

Τότε ο Στρατός τους, αφού η χώρα κατακτήθηκε απ’ την Αυστροουγγαρία, διέσχισε τον χώρο, για να καταλήξει στην Κέρκυρα. Και έτσι η Κέρκυρα έγινε πολύ γνωστή για το Σερβικό Έθνος δεδομένου ότι δημιουργήθηκε εκεί Στρατιωτικό Κοιμητήριο. Κατά συνέπεια και το Ιόνιο δεν τους ξενίζει. Ωστόσο όμως, έστω και απ’ τις πινακίδες των αυτοκινήτων, μπορεί κανείς να διαπιστώσει εύκολα ότι στους Αγίους Σαράντα και την Αυλώνα οι πινακίδες των αυτοκινήτων απ’ τη Σερβία είναι ισάριθμες σχεδόν μ’ αυτές του Κοσσυφοπεδίου και των Σκοπίων (πρόκειται κυρίως για αλβανικής καταγωγής πολίτες της χώρας αυτής, κατά κανόνα).

Η Αλβανία δεν έχει ορίσει κανένα περιοριστικό μέτρο ούτε για την διέλευση των συνόρων της, ούτε και για την προστασία απ’ το Covid-19, στο εσωτερικό της χώρας. Τούτο συνέβη και πέρυσι, αλλά ειδικά φέτος, η απουσία μέτρων την καθιστά προορισμό τόσο για πολίτες των χωρών της περιοχής των Βαλκανίων, επίσης και της Ουκρανίας, Λευκορωσίας, Πολωνίας κ.α.

Τι δεν είπε η Μέρκελ για τον Ερντογάν

Αποτελεί το αποτέλεσμα και της πολιτικής προσέγγισης που προωθούν οι κυβερνήσεις Αλβανίας, Σερβία και Βόρειας Μακεδονίας στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας του Βερολίνου ή και ανεξάρτητα απ’ αυτή. Σήμερα και αύριο μάλιστα ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσις και ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, συναντώνται στα Σκόπια για περαιτέρω τόνωση της προσέγγισης και αναβάθμισης της συνεργασίας στο πνεύμα της ένταξης της περιοχής στην ΕΕ ή και εκτός αυτής.

Υπάρχει και το καλοκαίρι

Η επιλογή του Έντι Ράμα για συμμετοχή στην πρωτοβουλία αυτή της Βαλκανικής “MiniSchengen” προσκρούει στην αρνητική στάση του Κοσσοβάρου Πρωθυπουργού Αλμπίν Κούρτι. Τούτο δημιουργεί αρνητικό κλίμα και στην κοινή γνώμη του Κοσσυφοπεδίου. Η Πρίστινα επισημαίνει ότι τα Τίρανα την παρακάμπτουν και στην ουσία αθετούν την υποχρέωση να τους στηρίξουν στην παράλληλη διαδικασία πολιτικής προσέγγισης Σερβίας και Κοσόβου που προωθούν οι Βρυξέλες και η Ουάσιγκτον.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα υιοθετεί τις απόψεις της Κοσοβάρικης πλευράς και επιτίθεται στον Ράμα ότι έχει υποκύψει σε πλατφόρμες που υποκρύπτουν την επανίδρυση της Γιουγκοσλαβίας! Η κατάσταση στις παραλίες βέβαια είναι πολύ μακριά από την εικόνα πόλωσης που η πολιτική τάξη θέλει να παρουσιάζει. Πολίτες της Σερβίας γεμίζουν τα ξενοδοχεία και άλλα τουριστικά καταλύματα προσφέροντας συνάλλαγμα στην τουριστική οικονομία των περιοχών του Ιονίου.

Δεν αποκλείεται μάλιστα τόσο η κατάσταση που δημιούργησε η Πανδημία όσο και η προσέγγιση Τιράνων και Βελιγραδίου να δημιουργήσουν τουριστικό ρεύμα που να διαρκέσει σε χρόνο. Το Ιόνιο γίνεται έτσι, έστω και για λίγες εβδομάδες, κοινό σπίτι, όπως η άλλοτε Γιουγκοσλαβία των Κοσοβάρων και των Σέρβων, προσφέροντας πρόσκαιρη αφορμή για εκτόνωση του φανατισμού και της εχθρότητας που κυριαρχεί ως στερεότυπη αντίληψη στην μεταξύ τους επικοινωνία.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon