Αλβανία: Επαναπατρίστηκαν οικογένειες τζιχαντιστών

Δημοσιεύθηκε: 02/08/2021 12:08 Τελευταία Ενημέρωση: 02/08/2021 12:08 Από: Tachydromos

Συνοδεία του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, και του υπουργού Εσωτερικών της χώρας, η πτήση των επαναπατρισθέντων έφτασε την Κυριακή από τη Συρία μέσω Λιβάνου.

«Είναι κάτι πολύ θετικό και πιστεύω ότι δεν θα σταματήσουμε εδώ. Τρέχει παράλληλα ακόμα μία επιχείρηση για επαναπατρισμό πολιτών, χωρίς να ξέρουμε όμως τον ακριβή αριθμό τους. Πρόκειται για δύσκολη επιχείρηση σε απομονωμένες περιοχές » είπε ο Έντι Ράμα.

Τα 19 άτομα μεταφέρθηκαν σε καταφύγιο στο Δυρράχιο, όπου τόσο η αστυνομία όσο και ειδικοί ψυχολόγοι θα προχωρήσουν σε εκτίμηση της κατάστασής τους.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων, μπορεί κάποιες γυναίκες να διωχθούν ποινικά και να απομακρυνθούν από τα παιδιά τους για λόγους ασφαλείας.

«Πιστεύουμε ότι τα παιδιά είναι αθώα θύματα και δεν έχουν ευθύνη και γι αυτό όλες οι χώρες πρέπει να αναλάβουν την προστασία αυτών των παιδιών. Σε σχέση με τις γυναίκες, τις παραδίδουμε στις χώρες καταγωγής τους εάν δεν έχουμε αποδείξεις πως διέπραξαν εγκλήματα» είπε ο Αμπντούλ Καρίμ Ομάρ, Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της κουρδικής κυβέρνησης στη βορειανατολική Συρία.

Αυτή ήταν η τρίτη επιχείρηση επαναπατρισμού Αλβανών από τα πεδία μάχης της Συρίας. Από το 2010 και μετά κάποιες εκατοντάδες Αλβανοί εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος και πολέμησαν σε Συρία και Ιράκ. Αρκετοί σκοτώθηκαν και οι γυναίκες και τα παιδιά τους εγκλωβίστηκαν σε καταυλισμούς στη Συρία, με την αλβανική κυβέρνηση να διεκδικεί τον επαναπατρισμό τους.

https://gr.euronews.com/embed/1619378

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon