Ράμα – Αφγανοί ήμασταν εμείς πριν τριάντα χρόνια

Δημοσιεύθηκε: 23/08/2021 10:31 Τελευταία Ενημέρωση: 24/08/2021 10:44 Από: Tachydromos

Η Αλβανία, μαζί με τη βόρεια Μακεδονία και το Κοσσυφοπέδιο, συμφώνησαν αυτόν τον μήνα να δεχτούν χιλιάδες αφγανούς πρόσφυγες, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα εγκατασταθούν αργότερα στις ΗΠΑ.

ριν τριάντα χρόνια, Αφγανοί ήμασταν εμείς, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα στη δημοσιογράφο Λουίζ Κάλαχαν της γνωστής βρετανικής εφημερίδας «The Sunday Times», γράφει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ata.

Ετοιμασίες

Την περασμένη εβδομάδα, καθώς διαδόθηκε η είδηση στα Τίρανα ότι εκατοντάδες πρόσφυγες θα έρχονταν σύντομα από το Αφγανιστάν, η πόλη ξύπνησε από τη θερινή της ραστώνη. Οι εργαζόμενοι έστησαν σκηνές κοντά στον διάδρομο του αεροδρομίου, ενώ στην πόλη, οργανώθηκαν οι κοιτώνες του πανεπιστημίου.

Ετοιμάστηκαν για τους νεοφερμένους: Αφγανοί πρόσφυγες που η Αλβανία είχε δεσμευτεί να υποδεχτεί καθώς προγραμματίζονταν η μετεγκατάστασή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, ακόμα κανείς δεν έχει φτάσει.

Καθώς το χάος συνεχίζει να βαθαίνει στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, η απογοήτευση αυξάνεται στα Τίρανα και σε όλο τον κόσμο για την προφανή κακή διαχείριση της επιχείρησης εκκένωσης, η οποία έχει εμποδίσει τις προσπάθειες των χωρών για την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών τους.

«Δεν υπάρχει συντονισμός»

«Φαίνεται ότι δεν υπάρχει συντονισμός εκεί, δεν υπάρχει κοινό επιχειρησιακό κέντρο, δεν υπάρχει τίποτα – ο καθένας μόνο προσπαθεί να σώσει τον εαυτό του», λέει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα.

«Πολλές χώρες προσπαθούν να έχουν κοινό σημείο επαφής, πόσο μάλλον ανθρωπιστικές οργανώσεις που δεν γνωρίζουν σε ποιον να απευθυνθούν και λαμβάνουν αντικρουόμενα μηνύματα όλη την ώρα», προσθέτει.

Αξιωματούχοι στην Αλβανία, οι στρατιώτες της οποίας έχουν υπηρετήσει στο Αφγανιστάν ως μέρος της αποστολής του ΝΑΤΟ, όπως οι ομόλογοί τους σε όλο τον κόσμο, εργάστηκαν ακούραστα την προηγούμενη εβδομάδα για να απομακρύνουν τους υπηκόους τους, τους αφγανούς συμμάχους και το προσωπικό τους.

Παρά τις προσπάθειές τους, τα αεροπλάνα είναι ακόμα άδεια, οι επιβάτες τους αδυνατούν να διαπεράσουν το μεγάλο πλήθος, προσπαθώντας να φτάσουν στο αεροδρόμιο.

«Εμπειρίες μιας όψιμης μνήμης»

«Αυτός είναι ο λόγος που μπλοκάρονται όλοι οι οργανισμοί. Τα μεσαία ή μικρά κράτη δεν είναι σε θέση να απομακρύνουν τους ανθρώπους όπως είχε προγραμματιστεί», τόνισε.

Η Αλβανία, μαζί με τη βόρεια Μακεδονία και το Κοσσυφοπέδιο, συμφώνησαν αυτόν τον μήνα να δεχτούν χιλιάδες αφγανούς πρόσφυγες, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα εγκατασταθούν αργότερα στις ΗΠΑ.

Αν και η Αλβανία είναι από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, ο Ράμα ανέφερε ότι είναι ευθύνη της να δράσει.

«Σε αντίθεση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για τους Αλβανούς η σύγκρουση, η πείνα και ο εκτοπισμός είναι εμπειρίες μιας όψιμης μνήμης. Για την κυρίαρχη γενιά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ο πόλεμος λαμβάνει χώρα στο Netflix-ασπρόμαυρο. Για εμάς, ο πόλεμος ήταν πολύ πραγματικός», λέει ο Ράμα.

«Είχαμε τον πόλεμο στο κατώφλι μας. Εχουμε δει ανθρώπους να σκοτώνονται και είχαμε ανθρώπους που γνωρίζουμε πως έχουν σκοτωθεί» σημειώνει.

Επί δεκαετίες, υπό την εξουσία του σταλινικού δικτάτορα Ενβέρ Χότζα, οι Αλβανοί υπέστησαν βάναυση καταστολή καθώς η χώρα έγινε η φτωχότερη και η πιο απομονωμένη στην Ευρώπη.

«Πολύ σαφές για εμάς»

Οταν το κομμουνιστικό καθεστώς κατέρρευσε το 1990, πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του Χότζα, η χώρα τυλίχθηκε σε κύματα αναταραχών και βίας.

«Είναι πολύ σαφές για εμάς», επισημαίνει ο Ράμα.

«Ημασταν Αφγανοί πριν από τρεις δεκαετίες όταν φύγαμε από την κόλασή μας. Ετσι, τώρα είναι οι Αλβανοί πριν από 30 χρόνια και θα έπρεπε να είμαστε εκεί όπως ήταν οι άλλοι για εμάς », προσθέτει.

«Η Αλβανία έχει ιστορικό φιλοξενίας. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Αλβανία ήταν η μόνη κατεχόμενη στην Ευρώπη που είχε μεγαλύτερο εβραϊκό πληθυσμό από ό,τι το 1939. Ούτε ένας Εβραίος δεν παραδόθηκε στους Ναζί», υποστηρίζει ο Ράμα.

«Αυτή είναι μια από τις πιο όμορφες σελίδες στην ιστορία μας, κατά τη γνώμη μου. Η χώρα των τριών εκατομμυρίων μπορεί να φιλοξενήσει έως και 3.000 αφγανούς πρόσφυγες μέσω του τρέχοντος σχεδίου. Εάν σε οποιονδήποτε αρνηθούν βίζα για τις ΗΠΑ ή δεν θέλουν να μετακινηθούν, θα ήταν ευπρόσδεκτοι να μείνουν» προσθέτει.

«Ηταν εκεί για εμάς» Το Ηνωμένο Βασίλειο, με πληθυσμό άνω των 66 εκατομμυρίων, έχει δεσμευτεί να δεχτεί 20.000 αφγανούς πρόσφυγες τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Σε κάποιο βαθμό κατανοώ τη συζήτηση στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την παράνομη μετανάστευση. Καταλαβαίνω την απογοήτευση. Αλλά ταυτόχρονα, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι ζουν στο Αφγανιστάν και είναι δυσαρεστημένοι με τους Ταλιμπάν πρέπει να έρθουν στην Ευρώπη» σημειώνει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας.

«Πρόκειται για τη διάσωση όλων όσων συνεργάστηκαν με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, που ήταν εκεί για εμάς», καταλήγει.

Πηγή: ata.gov.al, echedoros-a.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon