Έντι Ράμα: Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία- χαρακτήρες του «Περιμένοντας τον Γκοντό»

Δημοσιεύθηκε: 30/08/2021 08:40 Τελευταία Ενημέρωση: 30/08/2021 08:40 Από: Tachydromos

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, σχετικά με τις αναβολές στο άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία και την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, συγκρίνει τις δύο χώρες με τους χαρακτήρες του θεατρικού δράματος "Περιμένοντας τον Γκοντό" και την ΕΕ με τον συγγραφέα του, Σάμιουελ Μπέκετ.

«Οι δύο χώρες μας, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία, έχουν γίνει σαν τους χαρακτήρες του «Waiting for Godot» και η ΕΕ μοιάζει πολύ με τον συγγραφέα Samuel Beckett.

»Η Ιταλία ήταν ο πιστός υποστηρικτής μας όλη την ώρα. Πρώτα ο Ρέντζι, μετά ο Τζεντιλόνι, μετά ο Κόντε και ειδικά ο Ντι Μάιο ωστόσο δεν κατάφεραν (την ένταξή μας).

»Αλλά, η ΕΕ απέχει πολύ από μια στρατηγική κίνηση και πολύ συχνά οι εκλογές σε μια χώρα ή άλλη είναι πιο σημαντικές από τους στόχους για το μέλλον της επόμενης γενιάς της Ευρώπης», είπε ο Ράμα στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA .

Προσθέτει ότι δεν είναι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος, αλλά απλώς ρεαλιστής.

«Το ξέρω, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι αυτό δεν εξαρτάται από εμάς, αλλά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τώρα, για περισσότερα από δύο χρόνια, έχουμε κάνει ό, τι είναι απαραίτητο για την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Αλλά ακόμα δεν έχουν τηρήσει την "υπόσχεσή" τους λόγω των προβλημάτων τους και επειδή η Βουλγαρία μπλοκάρει τη Βόρεια Μακεδονία», είπε ο Ράμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αλβανία έχει κάνει τα πάντα για να είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά συνεχίζει να μπλοκάρεται λόγω του βέτο που έχει θέσει η Βουλγαρία στη Βόρεια Μακεδονία.

«Έτσι, εντελώς ανεξήγητα, η Αλβανία θα πρέπει επίσης να περιμένει τη Βουλγαρία να άρει το βέτο κατά των Σκοπίων. Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι αυτή η προσπάθεια μας βοηθά να κατανοήσουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, χωρίς να ξεγελάσουμε τον εαυτό μας και να μην εγκαταλείψουμε ποτέ το όνειρο πολλών γενεών, και αυτό είναι να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης, πάση θυσία», λέει ο Ράμα, υπενθυμίζοντας την περίφημη φράση «πάση θυσία», που χρησιμοποιούσε ο Μάριο Ντράγκι.

Ο Ράμα σημειώνει ότι η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία, που πληρούν όλα τα κριτήρια και τις απαιτήσεις των Βρυξελλών, «εφαρμόζουν δύσκολες μεταρρυθμίσεις, αλλά το αδιέξοδο συνεχίζεται».

Το «Περιμένοντας τον Γκοντό» είναι ένα ‘αντίδραμα’ (θέατρο του παραλόγου), το οποίο είναι κενό, αναμονή ως κενή δράση. Έχει μια σειρά από δράσεις και μια σειρά διαλόγων που δεν αντιπροσωπεύουν τίποτα - απλά ένα άδειο χάσιμο χρόνου περιμένοντας κάτι να έρθει.

echedoros-a.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon