Απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του συνδικαλιστή μεταλλωρύχου Έλτον Ντεμπρέσι στην Αλβανία.

Δημοσιεύθηκε: 31/08/2021 10:42 Τελευταία Ενημέρωση: 31/08/2021 10:42 Από: Tachydromos

Στις 26/8 σε ένα χωριό της Αλβανίας, ένας εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη διαλύοντας το αυτοκίνητο του Έλτον Ντεμπρέσι. Ευτυχώς, ο Ντεμπρέσι δεν βρισκόταν εκείνη την ώρα μέσα στο αυτοκίνητό του.

Ο Έλτον Ντεμπρέσι, το 2019, είχε ηγηθεί της προσπάθειας δημιουργίας σωματείου στο σημαντικό ορυχείο της Μπουλκίζα, το οποίο ανήκει στον μεγαλύτερο ολιγάρχη της Αλβανίας, Σαμίρ Μανέ. Έγινε πρόεδρος του σωματείου των μεταλλωρύχων, το οποίο προχώρησε σε απεργίες και κινητοποιήσεις απαιτώντας βελτίωση μισθών και συνθηκών εργασίας. Λίγο μετά, ο Ντεμπρέσι απολύθηκε, μαζί με άλλους συνδικαλιστές. Ακολούθησε μεγάλος αγώνας για την επαναπρόσληψή τους και πρόσφατα ένας απ’ τους απολυμένους δικαιώθηκε στα αλβανικά δικαστήρια. Η βόμβα στο αυτοκίνητο του Ντεμπρέσι εξερράγη σε μια τέτοια συγκυρία…

Στις τελευταίες εθνικές εκλογές, ο Ντεμπρέσι κατήλθε ανεξάρτητος υποψήφιος με τη στήριξη αριστερών οργανώσεων και ακτιβιστών. Υπήρξε ο μοναδικός υποψήφιος εργάτης με πρόγραμμα εργατικών και δημοκρατικών διεκδικήσεων και αιτήματα που ξεχώριζαν για τα αλβανικά δεδομένα. Έτσι, ήταν ο μοναδικός υποψήφιος που κατά την προεκλογική περίοδο τιμωρήθηκε με ένα υπέρογκο για τα αλβανικά δεδομένα πρόστιμο λόγω ”παραβίασης των κανόνων για την πανδημία” ενώ δεν έκανε τίποτα διαφορετικό από αυτά που έκαναν οι υποψήφιοι των καθεστωτικών κομμάτων στην προεκλογική τους εκστρατεία.

Σε ανακοίνωσή του, το σωματείο των μεταλλωρύχων στο ορυχείο χρωμίου της Μπουλκίζα αναφέρει: ”Το TNT δεν μπορεί να σταματήσει την προσπάθειά μας! Σήμερα τις πρωινές ώρες το αυτοκίνητο του προέδρου του Ενιαίου Σωματείου Εργαζομένων στο ορυχείο της Μπουλκίζα, Έλτον Ντεμπρέσι, εξερράγη. Από την ίδρυση του σωματείου μας, ο Έλτον και άλλοι συνάδελφοι έχουν συχνά αντιμετωπίσει διώξεις και απειλές. Σήμερα έφτασαν έως το ΤΝΤ. Οι συμμορίτες, ολιγάρχες και άρχοντες που εκμεταλλεύονται το χρώμιό μας θέλουν να πάρουν και τις ζωές μας μόνο και μόνο αν λέμε την αλήθεια και υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας. Αλλά δεν θα σιωπήσουμε. Δεν σταματάμε!”

https://www.ergolavikoi.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon