«Νέο» Υπουργικό Συμβούλιο Ράμα: 3:1 γυναίκες – άνδρες. Ή περίπου

Δημοσιεύθηκε: 02/09/2021 15:08 Τελευταία Ενημέρωση: 03/09/2021 16:15 Από: Tachydromos

Ο κ. Έντι Ράμα, Πρωθυπουργός της Αλβανίας και εκλεγείς για τρίτη θητεία, με την ιδιότητα του Προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μίλησε σήμερα στην Ολομέλεια του κόμματος, σηματοδοτώντας εν πολλοίς την άμεση πολιτική ατζέντα.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προφανώς της ομιλίας του – εξ άλλου δεν είχε και κάτι άλλο να προσφέρει η κομματική εκδήλωση- αποτελεί η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης.

Ούτε αυτό καθ εαυτό προσφέρει είδηση δεδομένου ότι όπως και οι πέτρες γνωρίζουν στην Αλβανία οι υπουργοί και οι υπηρετούντες σε διάφορες σημαίνουσες κρατικές ή κομματικές θέσεις δεν είναι παρά καλά αμειβόμενοι υπάλληλοι. Η πολιτική απορρέει αποκλειστικά απ’ τις βουλές του κ. Ράμα.

Τούτου δοθέντος η είδηση που προκύπτει είναι ότι το νέο Υπουργικό Συμβούλιο όπως θα προταθεί προς ψήφο εμπιστοσύνης έχει στη σύνθεση του: 4 άνδρες και 12 γυναίκες συν τον Πρωθυπουργό. Και ξεχωρίζεται αυτός θεσμικά αλλά και για σεβασμό στις αντιλήψεις περί πολιτικής φύλλων που εφαρμόζεται στα πλαίσια νέων ηθών και με τη δική του υπευθυνότητα στην Αλβανία.

Κατά τα φαινόμενα και ίσως αποτελώντας πρωτοτυπία και μοναδικό παράδειγμα μια αυστηρά συντηρητική κοινωνία όπως η Αλβανική θα έχει Κυβέρνηση με αναλογία γυναίκες προς άνδρες 3:1. Τούτο όμως είναι εξαίρεση. Αφορά στις γυναίκες που πλαισιώνουν τον κύκλο του Ράμα.

Για τις αλβανίδες γυναίκες και τις νέες ειδικά η πραγματικότητα είναι άλλη και διαμετρικά αντίθετη με το ειδυλλιακό αυτό τοπίο.

Θα πρέπει να προστεθεί βέβαια ότι καθώς και για Πρόεδρος της Βουλής προτίνεται γυναίκα – η πρώην Υπουργός Παιδείας κα. Λιντίτα Νικόλα- η αναλογία δεν αλλάζει όντας ο Πρωθυπουργός άρρεν το φύλλο.

Επί της πολιτικής ουσίας επίσης δεν έχουμε μεταβολές. Τα σημαντικά υπουργεία μένουν ως είχαν: Εξωτερικών η κα. Τζάτσκα, Αμύνης ο κ. Πελέσι, Εσωτερικών ο κ. Τσούτσι.

Πιο ριζικές αλλαγές αφορούν στη διάρθρωση του κομματικού μηχανισμού που αναγγέλθηκε συνδυαστικά απ’ τον κ. Ράμα με κορυφαία την αναγωγή στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Κόμματος του συμπατριώτη του Χιμαραίου, Δαμιανού Γκικνούρι, πρώην Υπουργού Ενέργειας και Υποδομών. Στην ουσία του παρέχει το απαραίτητο κομματικό κέλυφος προστασίας καθώς είναι απ’ τους πιο εκτεθειμένους σε υποθέσεις διαφθοράς αλλά και λαθροχειριών στις εκλογές.

Αντιδράσεις δυσαρέσκειας ή έστω διαφοροποιήσεων ακόμη μια φορά και κατά τον κανόνα δεν καταγράφονται. Απόδειξη ότι ο Ράμα δεν ασκεί μοντέλο αυταρχίας στη διαχείριση της εξουσίας, μόνο. Το έχει επιβάλει ως μοναδικό εργαλείο πολιτικής πρώτα- πρώτα στον κομματικό μηχανισμό και τον έλεγχο του εσωκομματικού παιχνιδιού ισχύος.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon