Η Ακαδημία Επιστημών της Αλβανίας για τον Άγιο Ιωάννη Κουκουζέλη

Δημοσιεύθηκε: 02/10/2021 10:05 Τελευταία Ενημέρωση: 02/10/2021 10:05 Από: Tachydromos

Eπιστημονική-πολιτιστική εκδήλωση με θέμα «Ιωάννης Κουκουζέλης και Διεθνής Ημέρα της Μουσικής» διοργάνωσε χθες, 1η Οκτωβρίου, η Ακαδημία Επιστημών της Αλβανίας, με αφορμή την ημέρα που η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Ιωάννη Κουκουζέλη, εξαίρετου μελοποιού της Βυζαντινής Μουσικής του 13ου-14ου αιώνα και προστάτη της πόλεως του Δυρραχίου. Τον Άγιο αποκαλούσαν αγγελόφωνο και Καλλικέλαδο, ενώ θεωρείται ο δεύτερος μεγαλύτερος μελοποιός μετά τον Άγιο Ιωάννη Δαμασκηνό και συχνά χαρακτηρίζεται ως «Μαΐστωρ της μουσικής».

Η 1η Οκτωβρίου δεν μας θυμίζει μόνο τον βίο του, αλλά και την σπουδαία μουσική κληρονομιά του Ιωάννη Κουκουζέλη. Ταυτόχρονα, έχει προταθεί να εορτάζεται και ως “Διεθνής Ημέρα κλασικής μουσικής”, μια ιδέα που προτάθηκε από τον περίφημο βιολιστή Λόρδο Menuhin και έγινε αποδεκτή από την UNESCO το 1975, με κύριο στόχο την προώθηση της τέχνης της μουσικής σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων μίλησαν η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, ο πρωτοψάλτης της Βυζαντινής Χορωδίας του Καθεδρικού Ναού Αναστάσεως Χριστού στα Τίρανα και καθηγητές από την Ακαδημία Επιστημών της Αλβανίας, το Ινστιτούτο Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας και Καλλιτεχνικών Σπουδών και το Πανεπιστήμιο των Τιράνων. Ύμνους παιάνισε η Χορωδία Βυζαντινής Μουσικής “Άγιος Ιωάννης Κουκουζέλης” καθώς και του κουιντέτο του καλλιτεχνικού Γυμνασίου “Ιωάννης Κουκουζέλης”.

Η δράση ανέδειξε τη μεγάλη σημασία και συμβολή του Αγίου στη Βυζαντινή Μουσική.

Η αίθουσα της Ακαδημίας Επιστημών ήταν γεμάτη από συμμετέχοντες, που έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουν περισσότερα για το έργο του υμνογράφου και συνθέτη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμα: ο πρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών Skënder Gjinushi και, ως εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, ο Μητροπολίτης Αμαντίας κ. Ναθαναήλ.

Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα

https://www.orthodoxianewsagency.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon