Η πώρωση του φανατισμού

Δημοσιεύθηκε: 09/10/2021 13:28 Τελευταία Ενημέρωση: 11/10/2021 07:17 Από: Tachydromos

Η πρόσφατη απώλεια του αθλητικογράφου και ιδιαίτερα προβεβλημένου συμπατριώτη μας απ’ το Βούνο της Χιμάρας, Κωνσταντίνου Γρύλου έφερε στην επιφάνεια όπως και άλλες περιπτώσεις, εκτός των άλλων τις ουσιαστικές αλλαγές κοινωνικής συμπεριφοράς που συντελούνται στους κόλπους της κοινωνίας της Αλβανίας.

Ο φανατισμός και η αίσθηση της ανωνυμίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διευκολύνουν τη χρήση της αθλιοτέρας γλώσσας για την εξωτερίκευση του εθνοτικού και θρησκευτικού μίσους που καλλιεργείται σε όλο και μεγαλύτερες ομάδες των πολιτών της Αλβανίας, του Κοσσόβου και των Σκοπίων.

Είναι ένας άγραφος ωστόσο ισχυρά κωδικοποιημένος κανόνας σε Έλληνες και Αλβανούς που αφορά στην τιμή στη μνήμη του νεκρού. Φαίνεται όμως να μην αφορά τα νέα ήθη που καλλιεργεί στις νεότερες γενιές των αλβανών η άκρατη ανθελληνική προπαγάνδα.

Ο μακαρίτης Κώστας Γρύλος είχε το θάρρος καθ όλη τη διάρκεια του δημόσιου βίου του να ομολογεί την ελληνική του καταγωγή και να τοποθετείται με παρρησία υπέρ των ήρεμων σχέσεων μεταξύ Αλβανών κι Ελλήνων. Κυρίως όμως έπαιρνε θέση κατά των εθνικιστικών παροξυσμών που εκδηλώνονταν με ιδιαίτερα έντονο τρόπο στο χώρο του αθλητισμού όταν τύχαινε να παίζουν αλβανικές ομάδες με ελληνικές.

Εκείνο που προφανώς ιδιαίτερα ενοχλούσε το χώρο του αλβανικού εθνικισμού που δυστυχώς και αντίθετα απ’ ότι σε άλλες χώρες και λαούς έχει προσβάλει όλο το πολιτικό φάσμα και αλληλοτροφοδοτείται με την επίσημη πολιτεία, είναι η καταγωγή απ’ τη Χιμάρα του μακαρίτη Κωνσταντίνου.

Κι έτσι ερμηνεύεται επίσης η σχεδόν ιεροσυλία στη μνήμη του νεκρού και στην περίπτωση της συγχωρεμένης μητέρας του Ολυμπιονίκη από τη Χιμάρα, Πύρρο Δήμα. Με εκπληκτική ταχύτητα τα προσκείμενα και παρακινούμενα απ’ την Τουρκία ΜΜΕ προώθησαν υλικό που δεν εμπεριείχαν απλά ψεύδη και συκοφαντίες αλλά που η μηχανή του Γκέμπελς θα τα ζήλευε. Κι έδωσαν έτσι αφορμή ώστε στα σχόλια που ακολουθούν ως συνήθως τις αναρτήσεις. Ανώνυμων, «επώνυμων» και κυρίως των ψευδώνυμων. Ότι μπορούσε ο καθένας να συμβάλει στην προσβολή όχι της αλήθειας. Της μνήμης της κεκοιμημένης…

Η στάση αυτή έναντι των νεκρών είναι απόδειξη της κατάστασης που επικρατεί στην κοινωνία και που δύναται μετατραπεί σε πρόβλημα. Είναι το τέρας του εξτρεμισμού που έχει αναπτυχθεί όχι απλά με την ανοχή της επισήμου πολιτείας, της Κυβέρνησης, των κομμάτων, των αρμοδίων φορέων για την καταπολέμηση της. Όχι απλά διότι υπάρχει συναλλαγή με όλο αυτό το ρεύμα.

Είχαμε στο παρελθόν αναφερθεί σε ανάλογη στάση ΜΜΕ και ειδικά των μετεχόντων στον ιδιότυπο χώρο της «ανταλλαγής απόψεων» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν είχε αναχωρήσει στους ουρανούς ο πατέρας του Προέδρου του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε.

Περνούν στην Αλβανία απαρατήρητα όλα τούτα. Και κατά συνέπεια θεριεύουν και δύναται να αποτελέσουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη συνοχή της κοινωνίας και κατά έτσι την βασική απειλή για την πρόοδο και την ευημερία.

Οι ισορροπίες που ιστορικά δημιουργήθηκαν προσβάλλονται από συγκεκριμένα δίκτυα του φανατικού ισλαμικού ακτιβισμού. Για εφήμερα μικροπολιτικά συμφέροντα η πολιτική τάξη της Αλβανίας τα παραβλέπει εάν όχι τα σιγοντάρει...

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon