Έκθεση της Επιτροπής προτρέπει την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της Αλβανίας στην ΕΕ

Δημοσιεύθηκε: 21/10/2021 19:56 Τελευταία Ενημέρωση: 21/10/2021 19:56 Από: Tachydromos

Η Αλβανία έχει επιτύχει «απτά και βιώσιμα αποτελέσματα» μέσω μεταρρυθμίσεων για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως διαπίστωσε η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Τη Δευτέρα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Oliver Varhelyi παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την έκθεση προόδου της Αλβανίας και των υποψηφίων χωρών της ΕΕ. Οι εκθέσεις για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία τονίζουν την ετοιμότητα των χωρών να συμμετάσχουν σε ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ.

Η Αλβανία επικρίθηκε επειδή δεν προχώρησε στην υπεράσπιση της ελευθερίας του τύπου, αλλά ενθαρρύνθηκε να συνεχίσει να προωθεί μεταρρυθμίσεις στο σύστημα δικαιοσύνης, για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και στη δημόσια διοίκηση.

Η έκθεση επαίνεσε τη διοίκηση των γενικών εκλογών τον Απρίλιο του 2021 και ζήτησε από τα πολιτικά κόμματα να συμμετάσχουν σε διάλογο σχετικά με ζητήματα που αφορούν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Ζήτησε επίσης την εδραίωση της εδαφικής διοικητικής μεταρρύθμισης και την αποκέντρωση της λήψης αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο για την ενίσχυση των δήμων με μεγαλύτερη δημοσιονομική αυτονομία.

Η κυβέρνηση έχει εμφανίσει «περιορισμένη πρόοδο» προς ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την κοινωνία των πολιτών και η χώρα είναι «μετρίως προετοιμασμένη» ως προς τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

«Δεν υπήρξε πρόοδος» σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης στην Αλβανία. Η κατάσταση με λεκτικές επιθέσεις, εκστρατείες συκοφαντίας και εκφοβισμούς κατά δημοσιογράφων δεν βελτιώθηκε.

«Οι εντάσεις μεταξύ πολιτικών παραγόντων και δημοσιογράφων έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης του COVID-19 και στο πλαίσιο των βουλευτικών εκλογών. Τα αναφερόμενα περιστατικά επιθέσεως εναντίον δημοσιογράφων δεν κατέληξαν σε καταδίκη».

Η έκθεση παροτρύνει την κυβέρνηση να προβλέψει για την αυτορύθμιση των διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης και κάθε σχετικό νόμο να συμβαδίζει με τις συστάσεις της Επιτροπής της Βενετίας και να ζητείται διαβούλευση με τις οργανώσεις των μέσων ενημέρωσης.

euractiv.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon