Σορέκα: Η πολιτική τάξη πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για ένταξη στην Ε.Ε.

Δημοσιεύθηκε: 01/11/2021 16:53 Τελευταία Ενημέρωση: 01/11/2021 16:53 Από: Tachydromos

Ο Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Luigi Soreca ζήτησε περισσότερη δουλειά από την Αλβανία στους τομείς όπου η έκθεση προόδου της Κομισόν έχει εντοπίσει ότι χρειάζονται ακόμα βελτιώσεις. Παρών στο Εθνικό Συμβούλιο Ένταξης, όπου συναντήθηκε για τα εγκαίνια του Σχολείου Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης 2021, ο Soreca είπε ότι η πολιτική τάξη πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για ένταξη, χρησιμοποιώντας την έκθεση της Κομισόν ως οδηγό. Ο Soreca είπε ότι η ΕΕ υποστηρίζει την ένταξη της Αλβανίας και ως εκ τούτου συνεισφέρει κάθε χρόνο με 100 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα, δωρεές ή επιχορηγήσεις για τον μετασχηματισμό όλων των τομέων της κοινωνίας.

«Οι συστάσεις που δίνονται στην έκθεση της Κομισόν προσδιορίζουν τομείς για τους οποίους πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά, όπως η καταπολέμηση του εγκλήματος και της διαφθοράς, η ελευθερία των ΜΜΕ και τα δικαιώματα των μειονοτήτων αποτελούν οδηγό όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για όλους τους θεσμούς. Η Αλβανία πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειές της, να έχει τον κοινωνικοοικονομικό μετασχηματισμό που χρειάζεται η χώρα και να συγκεντρώσει όλους τους παράγοντες από διαφορετικά μέρη της πολιτικής στην Αλβανία και όλα τα τμήματα της κοινωνίας και αυτή είναι η προστιθέμενη αξία που έχει το Εθνικό Συμβούλιο. Η διαδικασία ολοκλήρωσης συμβαίνει καθημερινά εδώ στην Αλβανία. Η ΕΕ δίνει κατά μέσο όρο στην Αλβανία 100 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, συμβάλλοντας σε αυτόν τον μετασχηματισμό όλων των τομέων της κοινωνίας. Αυτή η επένδυση που τα τελευταία 15 χρόνια έφτασε το 1,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις, δωρεές, χρήματα που δόθηκαν, έχει φτιάξει τις μεγάλες υποδομές της Αλβανίας», είπε ο Σορέτσα.

Η έκθεση προόδου της Κομισιόν συνιστά την έναρξη διαπραγματεύσεων για την Αλβανία, καθώς έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις. Η εδαφική διοικητική μεταρρύθμιση είναι άλλο ένα σημείο που θίγεται στην Έκθεση όπου τονίζεται ότι πρέπει να συνεχιστεί η αποκέντρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης και να γίνουν περισσότερα για την αυτονομία και τα οικονομικά των δήμων. Η Κομισιόν σημειώνει ότι η Αλβανία έχει σημειώσει πρόοδο, αλλά πρέπει να εργαστεί ακόμη σκληρότερα για να ενισχύσει την καταπολέμηση της διαφθοράς και έχει σημειώσει καλή πρόοδο στον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος, σημειώνοντας καλά αποτελέσματα από αυτή την άποψη.

rtsh.al

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon