«Η Αλβανία δεν ήταν προετοιμασμένη για τις πυρκαγιές», παραδέχεται ο υπουργός Άμυνας

Δημοσιεύθηκε: 10/11/2021 09:15 Τελευταία Ενημέρωση: 10/11/2021 09:15 Από: Tachydromos

Ο υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Νίκο Πελέσι, παραδέχτηκε ότι το κράτος δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένο για τις πυρκαγιές που ξέσπασαν φέτος την περίοδο του καλοκαιριού, οι οποίες και στοίχισαν τη ζωή σε δύο ανθρώπους και κατέστρεψαν τεράστιες εκτάσεις γης.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης της νομοθετικής επιτροπής τη Δευτέρα, ο Πελέσι μίλησε για την κατάσταση της χώρας μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου. Παραδέχτηκε το εξής: «Δεν είμαστε σε ετοιμότητα – ούτε στον αέρα, ούτε στη θάλασσα, ούτε ως προς τη συντήρηση».

Συνέχισε λέγοντας πως η Αλβανία και το υπουργείο του είχε «χαμηλά επίπεδα ετοιμότητας, ειδικά στην πολεμική αεροπορία» και πρόσθεσε ότι «οι φορείς δεν ανταποκρίθηκαν εγκαίρως, ενώ κάποιοι δεν ανταποκρίθηκαν καθόλου». Ο υπουργός είπε ότι προσπαθούν να βελτιώσουν την κατάσταση και να δημιουργήσουν πιο οργανωμένες δομές. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι θα αγοραστεί επιπλέον εξοπλισμός σε πιο ανταγωνιστικές τιμές και ότι η ευθύνη για τις αγορές αυτές θα μπορούσε να ανατεθεί στο ΝΑΤΟ.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, ο Πελέσι δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης διαθέτει 20 εκατομμύρια ευρώ και ότι όλο το προσωπικό θα λάβει αύξηση μισθών κατά 30%.

https://www.euractiv.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon