Ντούλες στη Βουλή:αθλία η κατάσταση των οδικών υποδομών στις κοινότητες της ΕΕΜ. Εμπαιγμός και κοροϊδία ο Προϋπολογισμός 2022

Δημοσιεύθηκε: 16/11/2021 10:12 Τελευταία Ενημέρωση: 19/11/2021 08:37 Από: Tachydromos

Αυτός είναι προϋπολογισμός της ευμάρειας των αριθμών και της δυστυχίας των πολιτών

Παρέμβαση του Προέδρου του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2022

Διαθέτοντας την εμπειρία του πολιτικού και κοινοβουλευτικού βίου στην Ελλάδα, η ομιλία του Προέδρου του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλη Ντούλε στη Βουλή της Αλβανίας χθες αφορούσε τόσο σε τυπικά όσο και ουσιαστικά ζητήματα. Στην Ελλάδα και γενικά στην ευνομούμενες πολιτείες, με ισορροπημένες αρμοδιότητες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, όντως η συζήτηση του Προϋπολογισμού αποτελεί κορυφαίο πολιτικό γεγονός της χρονιάς. Για την Κυβέρνηση όμως του κ. Ράμα όσα χρόνια κι κυβερνάει η συζήτηση υποβαθμίζεται ενώ ο ίδιος ο Νόμος ψήφισης του Προϋπολογισμού μετατρέπεται σε κουρέλι κατά την εφαρμογή του με τις συνεχείς αναθεωρήσεις και τις κατά το δοκού ανακατατάξεις των δαπανών.

Ο κ. Ντούλες μάλιστα εστίασε στο γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός ενώ κατά τη διάρκεια των εργασιών της ημέρας έμεινε στη Βουλή επιδεικτικά απομακρύνθηκε όταν ξεκίνησε η διαδικασία συζήτησης του Προϋπολογισμού.

Η δε αντίληψη των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου που έλαβαν το λόγο όπως η διαδικασία επιβάλει αναφέρονταν απλά αριθμοί. Σε μια προφανή προσπάθεια χειραγώγησης εφόσον επιλεκτικά αναφέρονταν αριθμοί με πολλά μηδενικά για φαραωνικά όπως τα αποκάλεσε έργα που αποτελούν την εμμονή του Πρωθυπουργού. Ο Ντούλες ωστόσο δεδομένου ότι είναι απ’ τους πλέον έμπειρους στην Βουλή αναφέρθηκε σε φαινόμενα που μαστίζουν την κοινωνία. Πρόκειται εκτός των άλλων και για μια ουσιαστική πολιτική προσέγγιση που συνάδει απόλυτα με τη φιλοσοφία και των πρακτική των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: είναι η φτώχεια, η κοινωνική εξαθλίωση και η πρόσβαση σε βασικά βιοτικά αγαθά. Εξ άλλου τους αριθμούς είχε φροντίσει να τους έχει από θεσμούς όπως η αποστολή του ΔΝΤ που συνδράμει την Αλβανική κυβέρνηση καθώς και την Παγκόσμια Τράπεζα. Με πρόσφατες εκθέσεις τους οι οργανισμοί επισημαίνουν το τεράστιο άνοιγμα της κοινωνικής ψαλίδας. Η προσπάθεια μάλιστα για σύγκλιση με την ΕΕ στο ανά κεφαλή εισόδημα έχει εγκαταλειφτεί ήδη απ’ το 2013 με την ανάληψη της εξουσίας απ’ τον Έντι Ράμα. Έτσι ο βασικός αυτός δείκτης για την ευημερία της κοινωνίας δεν ξεπερνά το 32% του μέσου όρου της ΕΕ. Σε ότι δε αφορά την περιοχή είναι χαμηλότερο και απ’ αυτό της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. 51% των πολιτών της Αλβανίας δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας, παιδείας, διατροφής κ.α.. Επί το πλείστον δε ένας στους 5 πολίτες ζει με λιγότερα από 5 Δολάρια ημερησίως.

Προκάλεσε την Κυβέρνηση να στρέψει το βλέμμα σ’ αυτό το φαινόμενο που προκαλεί τεράστιες συνέπειες στην κοινωνική συνοχή στο εσωτερικό ενώ απομακρύνει χιλιάδες πολίτες κάθε χρόνο από την οικονομική δυσπραγία.

Απέναντι στην αδυναμία να περιθάλψει τις κοινωνικές πληγές που εντείνονται ακόμη περισσότερο με την κρίση της Πανδημίας και ο νέος Προϋπολογισμός ασχολείται με αεροδρόμια, σύριγγες, φουτουριστικά πάρκα σε έρημες πόλεις και χωριά κ.α.

Αιχμηρός ήταν ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ σε ότι αφορά την παντελή έλλειψη υποδομών για τις κοινότητες της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Μπορεί είπε χαρακτηριστικά η κυβέρνηση να προσπαθεί παραπλανητικά να θέλει να εστιάσει η κοινή γνώμη στο δήθεν αεροδρόμιο στο Βρυώνι, ωστόσο όμως για να διανύσει κανείς λίγα χιλιόμετρα μόνο δρόμο από κει και έως την ορεινή Γριάσδανη ή το Πωγώνι χρειάζεται ανάλογο χρόνο με το να φτάσει στα Τίρανα. Και γι αυτά η Κυβέρνηση δεν έχει καμιά πρόταση και καμιά πρόβλεψη δεν υφίσταται στον προ έγκρριση Προϋπολογισμό.

Προφανώς δήλωσε την αντίθεση ψήφο του καθώς πρόκειται όπως είπε για ένα κείμενο με πολύ αριθμητική και πολύ λίγο πολιτική όπως θα έπρεπε να είναι ένας Προϋπολογισμός με ολοκληρωμένους στόχους και συνοχή στους στόχους.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon