Εκλογές Βουλγαρίας: κέντρα ψηφοφορίας και στην Αλβανία

Δημοσιεύθηκε: 17/11/2021 13:40 Τελευταία Ενημέρωση: 17/11/2021 13:40 Από: Tachydromos

Η περίπτωση δεν αφορά βέβαια αποκλειστικά την Αλβανία αλλά τη γενικότερη προσπάθεια των Βουλγαρικών αρχών όπως συμπεριλάβουν στην εκλογική διαδικασία το δυνατό περισσότερους Βουλγάρους στο εξωτερικό. Σε 68 χώρες υπήρξε αυτή η ευκαιρία για τις διπλές εκλογές της περασμένης Κυριακής: επαναληπτικές βουλευτικές και Προεδρικές, λειτουργώντας πλέον των 450 εκλογικών κέντρων. Σε 21 χώρες μάλιστα εγκαταστάθηκε ο ανάλογος εξοπλισμός στα εκλογικά κέντρα ώστε να ασκηθεί το δικαίωμα της ηλεκτρονικής ψήφου.

Αυτά σε ότι αφορά στο σκέλος της δυνατότητας συμμετοχής των ψηφοφόρων στο εξωτερικό πράγμα το οποίο πολιτικοί αναλυτές στη Βουλγαρία κρίνουν θεμιτό διότι συμβάλει πέραν των άλλων- εφόσον βέβαια υπάρξει μεγαλύτερη θέληση για συμμετοχή- στην αλλαγή παγιωμένων ισορροπιών στο πολιτικός τους σκηνικό.

Το δεύτερο αφορά την περίπτωση της συγκρότησης εκλογικών κέντρων στην Αλβανία όπου εμμέσως πλην σαφώς μετατρέπεται σε εργαλείο για συγκρότηση μειονότητας – πράγμα το οποίο η Σόφια μεθοδεύει παντοίους τρόπους από την πτώση του κομουνισμού. Το θέμα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι στην ουσία ερίζει η Βουλγαρία με το κράτος των Σκοπίων για τις ίδιες πληθυσμιακές ομάδες που ομιλούν την Βουλγαρική – διάλεκτος της οποίας είναι η αποκαλούμενη «Μακεδονική» - ενώ θρησκευτικά είναι κατά βάση Ορθόδοξοι αλλά σημαντικός όγκος κι έχει εξισλαμισθεί στους αιώνες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Τέσσερα εκλογικά κέντρα έστησαν οι Βουλγαρικές κρατικές υπηρεσίες στην Αλβανία για την περασμένη Κυριακή 14 Νοέμβρη που πρόκειται να λειτουργήσουν και πάλι την επόμενη Κυριακή, 21 Νοέμβρη για το δεύτερο γύρο των Προεδρικών: Τίρανα, Ελμπασάν, Κούκεσι και Κορυτσά. Δεδομένου ότι η Βουλγαρία είναι χώρα μέλος της ΕΕ πολλοί πολίτες της Αλβανίας επιδιώκουν την πολιτογράφηση ως Βούλγαροι προκειμένου αποκτήσουν ιθαγένεια και ταξιδιωτικά έγγραφα. Μάλιστα και εκείνοι που τυπικά για το εμπεδωμένη στα κομουνιστικά χρόνια και επικρατούσα σήμερα κρατική πρακτική που τους θεωρεί «μακεδονική μειονότητα», κυρίως στις περιοχές των Πρεσπών στην Κορυτσά, παίρνουν Βουλγάρικη υπηκοότητα ώστε να ταξιδεύουν στη Ζώνη Σέγκεν και αποκτούν δικαιώματα εργασίας.

Με τον νέο, περί Προστασίας των Εθνικών Μειονοτήτων στη Δημοκρατία της Αλβανίας, Νόμο, η Βουλγαρική Μειονότητα αναγνωρίζεται επίσημα.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon